Silvia Pärmann: 5 Eesti brändi, mis muudavad minimalistliku moe nägu

Stuudio Nahk_by Getter Kuusmaa

Vähem on rohkem. See maailmakuulus Mies van der Rohe öeldud lause on Eestis viimastel aastatel praktikas kasutusele võetud täiuslikumalt kui kusagil mujal maailmas. Selle sügise värvikirevuse ja päikeseküllasuse taustal paistavad puhta ja karge joonega kollektsioonid eriti hästi silma.

Ehkki isegi põhjamaades on hulk disainereid, kes üritavad meid veenda, et rohkem on rohkem, jäävad skandinaavialikult puhtad lõiked ja värvigamma meist enamuse südametesse alatiseks. Mitu kaasaegset Eesti disainerit on alates 90ndatest moemaailmas alati esindatud olnud minimalismi viinud aga uuele tasemel ja tõestavad, et minimalismis ei ole midagi igavat ega fantaasiavaest.

Minimalism ei tähenda nende jaoks lihtsalt vähem asju. Minimalism tähendab vähem, aga väga kvaliteetseid asju. Keskkonnasäästlikud materjalid, läbi mitme hooaja kestev disain ning kvaliteetse õmblustöö väärtustamine on väärtused, mida need brändid kannavad. Need disainerid ei näe moodi tänases maailmas kui jõukuse sümbolit – see on väärtuste sümbol.

Piret Ilves – Eesti minimalismi üks teerajajatest

Moelooja Piret Ilves asutas omanimelise brändi ja moemaja kümme aastat tagasi – ajal, kui minimalism Eesti moepildis pigem ebatavaline oli. Tema edu on innustanud mitmeid teisi disainereid põhjamaalastele nii loomuomase stiili juurde pöörduma ja jääma – seega on paljuski ka Piret Ilvese teene, et minimalism on Eestis nii hea elu ja tervise juures.

Piret Ilves Sweatshirts

Tema kollektsioonid miksivad Lääne-Euroopa kultuuripealinnade cooli ja vaba lähenemist jaapanliku puhta ja range joonega. Tema kleidid ja mantlid on olnud kontorite, kokteilipidude ja vastuvõttude pilgupüüdjad, sel kevadel lisandus kollektsiooni aga ka esimene üdini vabaajalik pusa ning moelooja lubab selles stiilis üllatusi veelgi.

Piret Ilvese terviklikud ja läbinisti minimalistlikud kollektsioonid tõid talle 2015. aastal ka Eesti kõige olulisema moeauhinna Kuldnõel. Piret Ilvese looming on müügil tema moemajas Tallinna vanalinnas (Rüütli 16) ning Foorumi kaubanduseskuse kaupluses WAB.

Äli Kargoja bränd “August” – elegantne vabaaja riietus kohtub kõrgmoega

Nelja aasta eest sündinud ja kohe Euroopa moefännide tähelepanu pälvinud brändi August taga on Pariisis maineka Studio Berçot lõpetanud noor moedisainer Äli Kargoja, kes paremini kui keegi teine on leidnud tasakaalu maskuliinse ja feminiinse vahel moes.

Capsule– garderoobide fännid saaksid oma garderoobi hooajaks koostada vabalt tema ühe kollektsiooni põhjal, mis pakub kõike elegantsetest pühapäevasteks brunchideks sobivatest kostüümidest kuni argipäevaste šikkide pükste-pluusideni välja.

Augusti minimalistlikud kollektsoonid on samas ülimat trenditeadlikud. Moelooja ise iseloomustab oma loomingut kui naturaalset, funktsionaalset ja värsket. Kangastest on kasutusel orgaaniline puuvill ja popliin ning õhuline bambussiid, sel suvel ka linane. Augusti sügiskollektsioon on muusika- ja stiiliikoonist Sade inspireeritud kollektsioon, millele lisavad vürtsi lõunamaised flamenkorütmid ning 80ndate stiilivõtted. Suurepärane kombinatsioon elegantsest vabaaja riietusest ja kõrgmoest.

Augusti kollektsiooniga saab tutvuda brändi stuudios Fahle majas (Tartu maantee 84a) ning disainipoodoes Tali. Stuudiot saab külastada vaid eelneval kokkuleppel contact@studio-august.com.

Varkki – peenetundeline edevus igas argipäevas


Varkki uusim kollektsioon I Foto: Laura Nestor

Jaana Varkki asutas oma naisterõivaste brändi üheksa aastat tagasi, pärast peaaegu kümme aastat kestnud edukat karjääri meesterõivaste disainerina. Tema minimalistlik käekiri on eksimatult äratuntav. Varkki on klassikaline aeglase moe esindaja – aastas sünnib tavaliselt üks terviklik kollektsioon, mille esemeid võib kanda kasvõi kümme aastat. Põhjamaises kliimas ei jälgi moelooja mitte niivõrd hooajalisust kui seda, et rõivaid oleks omavahel kombineerides ja kihiti kandes võimalik kasutada aastaringselt. Varkki kollektsioonidele on iseloomulik totaalselt urbanistlik look, mis samal ajal on vaieldamatult seksikas. Varkki rõivad on müügil mai keskel avatud stuudiopoes Telliskivi loomelinnakus ja disainipoes Tali.

Studio Nahk – minimalistlik vorm, puhas siluett

Stuudio Nahk on minimalistliku stiiliga nahkaksessuaaride bränd, mille lõid 2012. aastal Karin Kallas ja Erik Past. Nad loovad kotte ja muid aksessuaare modernsele naisele, kes paistab silma individuaalse stiiliga, kuid ühtlasi armastab mugavust ja praktilist ilu. minimalistlikel vormidel, timmitud proportsioonidel, detailidel kui ka kontrastide loomisel läbi materjali ning tooted peegeldavad kaasaegset unikaalsust ja ajatut elegantsust.

Stuudio Nahk kottide kollektsioonis leiab nii igapäevaseid linnakotte, mahukaid kandekotte tööle, reisikaaslasi kui ka väikese vimpakaga õlakotte, mis sobivad õhtustele üritustele. Kõik kotid on hoolikalt valitud Itaalia ja Hispaania nahkadest kohapeal valmistanud kohalikud meistrid. Stuudio Nahk Studio & Showroom asub Tallinna vanalinnas aadressil Müürivahe 17–1.

Guild – mässumeelsed perfektsionistid

Brändi Guild tuumiku moodustav trio Joan Hint, Sten Karik ja Peep Vähi on suhteliselt lühikese ajaga jõudnud loosungitega T-särkide trükkimisest viimasel Eesti presidendi vastuvõtul kõige enam kõneainet pakkunud kleidini, mis tekitas elevust isegi Elle’i ja Vogue’i toimetustes.

GUILDi tiim kandmas oma loomingut

See on kolmik, kes paneb enda disainitud riideid kandes mööda tänavat jalutades inimesi endale järele vaatama, ent kelle missioon on ennekõike riietada hästi ka kõiki teisi.
 Nad ise on nii silmapaistvad ja värvikad, et esmaspilgul ei suuda neid minimalistide hulka paigutada – ent nende kollektsioonid seda vaieldamatult on, lastes värvikatel kandjatel minimalistlike ja perfektsete lõigite tasutal esile tõusta.
 Guildi keskajale vihjav nimi ei ole ole kindlasti juhuslik ning sellest ajastust on ettevõte üle võtnud terve tööfilosoofia, mitte ainult nime – enne kauba müümist peab selle looja olema veendunud, et see on perfektne.

Guildi loomingu leiab nende uhiuuest stuudiopoest Tallinna vanalinnast Laia ja Vaimu tänava nurgal.

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (260)