Janeck Uibo: see on super-easy

Paljud imed meie elus jäävad juhtumata, sest mõtleme sageli üle. Soovides minimeerida riske, analüüsime ja mõõdame. Häda on selles, et kui alguses kõike kole ratsionaalselt võtta, kaob ka ind. Käisin eelmisel nädalal kahel inspireerival üritusel, mis erinesid diametraalselt sihtgrupi mõttes, kuid mis kandsid sarnast mõtteviisi ja energiat – kõik on võimalik.

Rocca al Mare koolis toimus TEDx Youth Tallinn, päev täis inspireerivaid kõnesid ja vestlusi noortelt noortele, et inspireerida kõiki kaasa mõtlema ja oma unistusi teoks tegema. 10-aastane Gustav Paul Tamkivi rääkis kaasahaaravalt, kuidas ta otsustas 8-aastaselt hakata oma eakaaslastele tegema matemaatikavideosid, mis tutvustaks lisaks koolis õpitavale ka alternatiivseid lahenduskäike.

Rahvusvahelise valitsus- ja korporatiivsuhete agentuuri Miltton Nordics Eesti esinduse avamisüritusel mõjus vähemalt sama inspireerivalt Angry Birdsi looja Peter Vesterbacka kinnitus, et Tallinn-Helsingi vahelise tunneli ehitamine on tehniliselt “tegelikult super-easy”. Labida maasse löömisest 5 aastat ja me sõidame Tallinnast Helsingisse 20minutiga. Pluss, kogu selle lõbu võiks kinni maksta Hiina, sõnas ta enesekindlalt lõpetuseks.

 

Mis neid kahe erineva põlvkonna esindaja ettekandeid ühendas, oli mõtteviis – pealehakkamist täis, julge, avar, vahetu, aus. Innustav leadership. Mõlemad suutsid tekitada tunde – olgugi, et maailm/elu näib keeruline –, kõik on tegelikult palju lihtsam. Nii isiklikul kui ühiskonna tasandil. See on vabastav ja julgustav teadmine. Ükskõik kui crazy mõni mõte alguses ka ei tundu, kõik on tehtav.

Kui oled juba millestki sisse võetud on edasine super-easy!

Sõltumata sellest, KUI keeruline mingi asi on päriselus ning millised hirmud ja takistused meid valitsevad väljas, ei saa me ühegi (suure) asjaga alustatud, kui me hoiak on ainult ohtudele ja takistustele keskendunud. Ka Disney strateegia (3-positsiooniline planeerimine), mida kasutatakse eduka ja loova projekti arendamiseks, algab visionääri “korruselt”, liikudes edasi realisti ja alles seejärel laskudes kriitiku “korrusele”. Saame seda, millele oma tähelepanu suuname.

Peame esitama endale väljakutseid ja testima piire. Muutus ja muutuse ihalus on meisse sisse kodeeritud samamoodi nagu stabiilsuse ihalus. Aktsepteerigem seda – change is nature. See on kohane meeldetuletus ka viimaste poliitiliste sündmuste valguses.

Poovigem mõelda hetkeks oma keeruliste ülesannete peale nii, et tegelikult on see kõik tehtav ja super-easy ning jälgige, kuidas energiatase muutub. Võimalik, et hakkame nägema ka lahendusi, mida varem ei märganud.

Janeck Uibo

Janeck Uibo on Edasi.org asutaja ja peatoimetaja. Loe artikleid (259)