Hando Sinisalu: Qatar Airways & soovitusi pikkadeks lennureisideks. Reisitähestik

“Sir, kas te soovite midagi juua või ehk puuvilja?” Kell oli 7 hommikul ja Qatar Airwaysi lennuk oli just Helsingis maandunud. Kuna tegu oli öise lennuga, siis ma magasin terve tee ja jäin seetõttu ka hommikusöögist ilma. Stjuardess oli otsustanud mind mitte äratada (mis oli suurepärane otsus!). Tavaliselt lennusaatjad nii lahked ei ole, mulle ausalt öeldes ei meenugi mitte ühtegi varasemat korda, kus juba maandunud lennukis reisijate söögi- joogi pärast muretsetakse. Qatari nimetavad reisibürood oma reklaamides “maailma parimate hulka kuuluvaks” lennufirmaks ja omamoodi on neil ka õigus.

Üks asi, mille üle ma turundajana muidugi ei väsi imestamast, on lennufirmade bränding. Oma viimasele reisile Colombosse ostsin ma Qatar Airwaysi pileti. Tegelikkus nägi välja nii: Tallinn- Helsingi otsa teenindas Norra- nimeline lennufirma, Helsingi – Doha liinil lendas tõepooles Qatar, aga Doha – Colombo liini teenindas Sri Lankan Airlines. Muus maailmas oleks see võrreldav sellega, et ostad näiteks pileti Kanye Westi kontserdile, aga lavale astub hoopis Nublu. Nii et brändingu lennunduses võtab hästi kokku Forrest Gumpi tsitaat: “Life is like a box of chocolates, you never know what you’re gonna get”.

Lennumugavus sõltub muidugi väga palju lennukitüübist. Ka Qataril on lennukipargis nii Boeingu Dreamlinereid, millel on näiteks iga istme juures telefoni laadimise võimalus, aga ka palju vanemaid ja ebamugavamaid Airbus 340 lennukeid. Mu viimasel lennul Colombost Dohasse tabaski mind halva üllatusena telefoni laadimisvõimaluse puudumine ja Netflixist allalaaditud “Ozarki” uued osad jäidki vaatamata.

Samas – pardateeninduse kvaliteet on neil olnud alati suurepärane ja Doha lennujaam on ümberistumiseks loogiline ja mugav (ja mitte liiga suur). Hea uudis on see, Qatar Airways hakkab lendama ka Tallinnasse ja see teeb Aasia-suunal reisimise palju mugavamaks.

Soovitusi pikkadeks lennureisideks

Aga alati ei saa lennata 5 tärni lennufirmaga, järgnevalt mõned isiklikule kogemusele tuginevad soovitused pikkadeks lendudeks.

  • Riietus

Ka soojale maale minnes tasub ennast soojalt riidesse panna. Reisi esimene etapp (nt Tallinn – Helsingi) toimub tihti väikese lennukiga ja vahel tuleb pardaleminekut õues lumetuisus oodata. Ka lennujaamades võib olla väga külm – kunagi Abu Dhabis Singapuri lendu oodates suveriietes eurooplased sõna otseses mõttes värisesid konditsioneeride jäises tuules.

Ja ka pardal võib olla arktiline – Delta Airlinesi lennul New Yorgist Mumbaisse oli mul kunagi väljakannatamatult külm ja vahepeal tuli WC-sse sooja minna (huvitaval kombel oli eriti jäine vaid teatud osas lennukist ja mina juhtusin just seal istuma). Nii et soovitus – mugavad jalanõud ja mingi soe, kapuutsiga pusa on pikal lennul hädavajalikud.

  • Piletite ostmine

Mina ostan kõik oma lennupiletid kas Skyscanneri või Ebookersi vahendusel. Vahel tasub lisaks ka ise kombineerida, näiteks viimase Tallinn – Kuala Lumpur lennu puhul hoidsin paarsada eurot kokku sellega, et soetasin kaks eraldi piletit: Tallinn – Bangkok pileti Turkishiga ja siis kohaliku odavlennufirma Thai Smile pileti BKK – KUL. Selliste variantide puhul peab arvestama seda, et pagas automaatselt edasi ei lähe, samuti ei saa enamasti teha odavlennule online registreerimist ja vahejaamas peab seega minema läbi passikontrolli. Kogu see protseduur võib paar tundi aega võtta.

Piletite puhul pole hind aga sugugi mitte ainus määrav tegur. Odav pilet tähendab sageli lisaööd hotellis või erakordselt pikka ootamist kusagil transiitlennujaamas. Nii et 100-eurone hinnavõit lennupileti puhul võib muutuda olematuks kui peate ööbima hotellis ja mitu korda lennujaama restoranis sööma.

  • Pagas 

Siin on lihtne soovitus – võimalusel reisige alati käsipagasiga. Äraantav pagas hilineb sageli ja suurtes lennujaamades peab seda tihti päris kaua ootama. Käsipagas annab suurema vabaduse ka lühikeste ümberistumiste puhul.

  • Pardal

Pikkadel öistel lendudel proovin alati magada. Ma tean, et kõik inimesed seda ei suuda, aga tasub proovida. Minu isiklikud näpunäited on järgmised:

  • Vali aknaalune koht. Vahekäigu ääres istudes müksavad möödakäiad sind kogu aeg. Ja akna all ei sega sind ka kõrvalistujad, kes pidevalt tualetis käivad.
  • Kasuta unemaski, eriti häiriv on istme seljatoel vilkuv ekraan.
  • Mürasummutavad kõrvaklapid koos kõrvatroppidega tagavad suhtelise vaikuse.
  • Unerohtu ma ei võta kunagi, klaas punast veini aitab päris hästi uinuda.
  • Aegajalt tuleb kindlasti püsti seista ja selga sirutada.

Kõige pikem ilma vahemaandumiseta lend on mul olnud Amsterdam – Jakarta, KLM lendab seda vahemaad 14 tundi. Kui sellest lennust õnnestub 8 tundi magada, siis ei tundugi see liiga pikk.

Päevastel lendudel saab ka arvutis tööd teha, enamik lennufirmasid pakub lisatasu eest WiFi ühendust. Qatar Airwaysi 3-tunnine pakett maksab 10 USD. Ühendus on paraku aeglane, aga emaile saab saata ja vastu võtta ning ka Messenger töötab.

  • Ümberistumised

Lühike ümberistumise aeg tähendab tihti seda, et tuleb sõna otseses mõttes spurtida lennujaama ühest otsast teise, tihti ka läbi turvakontrollide. Ja sageli jõuad väravasse 1 minut liiga hilja. Suurtes lennujaamades on 1-tunnised ümberistumise ajad juba üsna problemaatilised, samas Helsingis ja Riias saab hakkama.

Kui olete aga siiski maha jäänud, siis on lennufirmal kohustus teid siiski sihtpunkti toimetada. Sageli tähendab see ka lisaööbimist ja muid ebamugavusi. Sellisel juhul on kõige tähtsam mitte lasta tujul langeda, sest sul ei ole võimalik mitte midagi muuta ja tuleb lihtsalt olukorraga leppida ja võtta sellest maksimumi. 

  • Šopping

Lennujaamad on oma olemuselt suured ostukeskused ja tihti pole suure igavuse peletamiseks paremat rohtu kui ostlemine. Kas lennujaamades on ka head hinnad? Minu kogemus ütleb, et pigem mitte. Tõsi, ka lennujaamades on allahindlused ja sooduspakkumised ja sageli on mõne parfüümi või viski hinnad soodsad, aga üldiselt on hinnatase siiski pigem kõrge.

  • Suhtumine

Pikk reis on alati seiklus ja seda tuleb ka niimoodi võtta. Õigeaegne lend, mugav istekoht ja korrektselt saabuv pagas on asjad mille üle tasub rõõmu tunda, mitte võtta neid kui garanteeritud eeldusi. Ka parimad lennufirmad hilinevad ja kaotavad pagasit. Ja siis kui terve A380 täis reisijaid hilineb sihtpunkti, ei tasu oodata lennufirma poolt ka kiiret teenindust. Kui ikka Frankfurdis või Dubais on udu, siis ei suuda ka maailma parim lennufirma tuhandeid toppama jäänud reisijaid kiiresti teenindada. Võibolla saate ootejärjekorras hoopis mõne saatusekaaslasega sõbraks? Või annab see võimaluse mõni huvitav raamat läbi lugeda? Või niisama elu üle järele mõtelda.

***

Reisitähestiku teekond punktist A punkti Y:

  • A – Accra, Ghana
  • B – Botswana, Kalahari kõrb
  • E – Etioopia, Addis Abeba
  • L – Ljubljana, Sloveenia
  • P – Pariis, Prantsusmaa
  • T – Tusheti, Gruusia
  • C – Colombo, Sri Lanka

Hando Sinisalu on korraldanud konverentse rohkem kui 30-s riigis ja turistina külastanud umbes 70 riiki. “Reisitähestik” on tema reisimuljete sari Edasis. Lood ei ilmu alfabeetilises järjekorras, aga aasta jooksul saab kaetud kogu tähestik A-st kuni Y-ni. Mõnel juhul mahub tähestiku tähe alla linn, vahel riik, aga vahel ka mõni linnaosa, tänav või lennufirma. Kõiki lugusid ühendab meeleolu – siit ei tasu otsida klassikalisi reisinõuandeid või fakte. Pigem püüab Hando edasi anda kindla kohaga seotud meelolu, tundeid, kohtumisi inimestega ja seiklusi.

Hando Sinisalu

Hando Sinisalu on Best Marketing Internationali juht. Loe artikleid (21)