Silvia Pärmann: selle sügise trendikaim riideese on ükskõik milline kudum

Iris Janvier

Et sellest tuleb kudumite sügis, võis öelda juba augusti viimastel päevadel, kui sügiskollektsioonid müügile jõudsid – vaatamata väljas valitsevatele troopilistele temperatuuridele müüdi mõned kudumipartiid kohe läbi.

Lisaks kudumibrändidele on sel sügistalvel oma kollektsiooni kas esimest korda või varasemast hulga arvukamalt kudumeid kaasanud mitu Eesti moemaja. Eesti moeauhindade, Kuldnõela ja Hõbenõela nominentide hulgas on sel aastal lausa kaks disainerit, kes on ainult kudumitele keskendunud: Kristel Kuslapuu ja Liisa Soolepp.

Kudumid on alati olnud

Kudumid on viimaste hooaegade suur trend, ent tegelikult ju alati olemas olnud. “See, kuidas naine tänapäeval tööl käib, on totaalselt muutunud isegi võrreldes viie aasta taguse ajaga. Väga formaalset riietust enam ei näe,” tõi Ivo Nikkolo peadisainer Britta Laumets välja ühe peamise põhjuse, miks kõik korraga kudumid on enda jaoks avastanud.

Riietuses järjest enam vabadust ja casuali soosivad kontorikeskkonnad kallutavad inimesi klassikaliste kostüümide ja ülikondade asemel sagedamini mugava kudumi kasuks otsustama.

Valik pole kunagi olnud nii hea kui sel sügisel, kudumidisain on fantaasiarikkam ning pakub tavalisest kampsunist hulga rohkem võimalusi.

“Ühel hetkel said väga populaarseks näiteks coatiganid, pikad kardiganid, mida saab kanda ka kerge mantlina,” rääkis Britta Laumets, kelle loodud üks selle sügistalve kollektsiooni pikk mummuline kardigan müüdigi praktiliselt viimse eksemplarini läbi veel enne õige sügise saabumist.

Kudumite populaarsuse kasvu on ta märganud juba mitu hooaega järjest. Ivo Nikkolo kollektsioonis on need alati esindatud olnud, kuid iga hooajaga müüakse neid võrreldes klassikaliste jakkidega või kostüümidega mõnevõrra rohkem.

Iris Janvier

Eelmisel sügistalvel paari käsitsi kootud kudumiga turgu katsetanud Iris Janvieri asutaja ja loovjuht Arina Baranovskaja võttis sel aastal kollektsiooni seitse erinevat kampsunimudelit. Ka tema toob välja kudumite väga head kombineerimisvõimalust – Iris Janvieri valikus on näiteks pikk tuunika, mida saab kanda nii kitsaste pükste peal kampsunina kui ka kootud kleidina, mille peale kontoris ametlikuma looki saavutamiseks võib tõmmata pintsaku.

Iris Janvier esimesed suures kudumikollektsioonis on olulisel kohal õhukesed kašmiirkampsunid, mis on hästi kombineeritavad nii töö- kui vaba aja riietega.

“Üks trend, mis samuti kudumimoes juba mõnda aega pead tõstmas on unisex tooted,” ütleb ainult kudumitele keskendunud bränid Vill Vill asutaja Eleny Kasemets. Ka Vill Villa kollektsioonis on sel sügisel nii meestele kui naistele kandmiseks mõeldud kampsun. “Et kingid kallimale, aga kannad vahel ise ka, “ viskab ta nalja unisex kampsunite populaarsuse põhjuste üle. Vill Villa kampsunite taga olevaid töötunde vaadates tundub ka mõistlik, et üks ese võimalikult palju kasutust leiab – kampsuni valmistamine tähendab 40 tundi kudumist ja selle juures kulub 3000 meetrit lõnga.

Ka Eesti moelegendi Ülle Pohjanheimo kollektsioonis on sel sügistalvel kudumid tugevalt esindatud. Ta lähtus oma klientide vajadustest, kes kvaliteetseid baasriideesemeid otsides pullovere ja kardigane ei leidnud. Kvaliteetne ja stiilne kudum on ka mugav ja kergelt hooldatav hea riietusese ka lennukisse ja ärireisidele. Pohjanheimo eriti peenest villast kudumeid võib kombineerida nii klassikaliste mustade pükstega päevasel ajal kontoris kui glamuurse litterseelikuga õhtul välja minnes. Ka suur osa Pohjanheimo kudumikollektsioonist on unisex.

Ülle Pohjanheimo lähtus kergeid kudumeid luues sellest, et meie hästi köetud ruumidesse paljude lääne brändide talvekollektsioonide kudumid ei sobi – kõik on kogenud Vahemere äärsete riikide talve ja mõistatanud, miks nad pika niiske talve ajal kütmisele paksemalt riides käimist eelistavad.

Lisaks tegumoele jälgivad nii tegijaid kui ka ostjad väga materjale.
“Kudumikollektsioonis on väga palju uuendusi just materjalides, kõikvõimalikud naturaalsete materjalide nagu puuvill, viskoos ja vill koostistega kombinatsioonid. Struktuursed mustrid, mis loovad kudumitele põnevaid uuenduslikke pindasid, on samuti väga oluline trendisuund. Montoni kollektsioonis jätkub naiselike detailide suund nagu pits ja tikandid,” kirjeldab Eesti teise suurema moebrändi Montoni naisterõivaste peadisainer Hanna Haring oma sügiskollektsiooni kudumeid.

Britta Laumets toob aga materjalidest rääkides väja aga ühe eelmise hooaja suurima müügihiti, oma olemuselt väga tavalise kudumi, mille tegemiseks oli aga kasutatud jaki ülipehmest ja kergest aluskarvast valmistatud lõnga. Kašmiir on väga populaarne, kinnitavad kõik moeloojad.

Kudumid on märgatavad ka meestemoes

Suurema valiku spetsiaalselt meestele loodud kudumeid leiab Mithio ja Woolishi kollektsioonidest, naistekollektsioonid ei puudu loomulikult ka neil. Mithio asutaja Tiia Orgna sügistalvisest kollektsioonist leiab rahulikud värvitoonid ja reljeefsed mustrid. Ta ei ole oma kollektsiooni luues järginud trendivärve – kvaliteetne kudum peab kestma üle hooaegade ning Orgna töötab pigem klassikaliste värvieelistustega. Kollektsiooni põnevad mustrid on sündinud ta isiklikust poolehoiust üleni mustriga kaetud kudumitele versus need, mil muster ainult rinnal.

Tiiu Orgna lubab Mithio rahulikku värvivalikusse sel sügisel kindlasti lisada ka punase.

Guild

Guildi kudumid annavad nende loojate sõnul võitmatu tunde, hoiavad soojas ja on asendamatult head kaaslased sügistalviste kihiliste look’ide loomisel. Guildi esimene kudumikollektsioon on kootud Eestimaal ekstrapeenest meriinovillast ja selles on tuunikad ja unisex retuusid.

Kristel Kuslapuud on juba nimetatud Eesti kudumisgeeniuseks. Tema uusima kollektsiooni “Hero” esmaesitlus toimus Euroopa juhtiva moeagentuuri Fashion Scout korraldataval etendusel “Ones To Watch” Londoni moenädala raames. Kuslapuu on tänavu nomineeritud ka Eesti mainekaimale moeauhinnale Kuldnõel.

Eesti brändi Vill Vill tooteid iseloomustab ajatu minimalism ning selle sügistalve kudumeid võib muretult kanda veel mitu hooaega – nad ei juhindu hooajalistest trendidest, nende eesmärk on pakkuda ajatute lõigetega kvaliteetseid tooteid, mis kestaks kauem kui vaid hooaja. Et vill on materjal, millest annab erineval kujul tooteid valmistada või isegi komposteerida, on nad seadnud endale sihiks töötada välja toote nn. full circle–ehk kui soetatud tootega midagi juhtub või tema kandmise aeg saab läbi, võtavad nad selle tagasi ja annavad uue hingamise uues vormis.

Woolish on Eesti pikima ajalooga kudumibränd, selle taga on 90-aastase ajalooga perefirma, mis juba aastast 1928 on Viljandis tootnud ja disaininud kudumeid. Kui seni oli Woolishi valikus lisaks meestele ja naistele mõeldud kudumitele ka koduaksessuaare, siis sel sügistalvel lisanduvad kauaoodatud kudumid lastele.

Ivo Nikkolo kudumite loojad on jälginud, et sügistalve kudumite hulgas oleks palju valikut ja esemeid, mis on kantavad mitmeti: mida saab panna jaki alla või kanda iseseisvalt, õhtul kasvõi minna peole, kui ehe lisada.

Liisa Sooleppp. Sel aastal valis rahvusvaheline moeajakiri Mochni Liisa Soolepa 10 kõige eetilisema kudumibrändi hulka maailmas. Ajakiri nimetas tema loodud mustreid ja tekstiile unikaalseteks. Aeglase moe printsiipi hindav Soolepp ei tee aastas kahte kollektsiooni vaid täiendab aeg-ajalt mustri- ja värvivalikut.

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (259)