Hando Sinisalu: Colombo, Sri Lanka. Reisitähestik

Buddha kujud, Sri Lanka, Colombo I Foto: Pixabay

Maandusime Sri Lankal Colombo Bandaranaike rahvusvahelisel lennuväljal kell 4 hommikul. Oleksime pidanud saabuma tegelikult juba eelmisel pärastlõunal, aga Emirates A380 jõudis Londonist Dubaisse plaanitust mitu tundi hiljem ja pärast tunde kestvaid vintsutusi olime lõpuks kohal. Juba nelja tunni pärast algab konverents, kus me koos inglase Mike Berryga esineme.

Paljud inimesed on Nordica hilinemiste peale püha viha täis ja lubavad mitte kunagi enam kodumaist lennufirmat kasutada. Emirates kuulub maailma parimate lennufirmade hulka, aga sellist jama nagu Dubais toimus, pole minu kõike näinud silmad enne tunnistanud.

Reisilt koju pesumasinaga! Colombo lennujaamas on müügil suur valik kodumasinaid.

Colombo lennujaama saabuvate lendude saal on maailmas kindlasti ainulaadne – see näeb välja nagu suur kodumasinate kauplus. Pesumasinad, külmikud ja elektipliidid täidavad kõik vaba ruumi ja inimesed reaalselt ka ostavad sealt! Asi pidi olema maksusoodustuses, Sri Lanka kodanikel on soodsam reisilt saabudes lennujaamast endale pliit koju kaasa osta.

Etteruttavalt võin ka öelda, et saabuvate lendude saal Colombos on ainulaadne. Sellist kaost pardaleminekul pole ma samuti kusagil näinud. Kuna turvakontroll on üliaeglane, siis trügivad need, kelle lend hakkab kohe-kohe väljuma kogu aeg vahele ja seetõttu moodustub ka mitu järjekorda. Igal juhul on soe soovitus vähemalt 3 tundi enne lendu kohale ilmuda, sest muidu on oht maha jääda.

Positiivne üllatus on lennujaamast linna viiv tee – erinevalt mõnedest teistest Aasia linnadest (Jakarta, Manila), kus lennujaamast linna sõit võtab umbes sama kaua aega kui lend ise, on Colombo lennujaama kiirtee sisuliselt tühi. Tegu on uue ja tasulise kiirteega ja kohalikud (ilmselt protestivaimust) seda ei kasuta ja eelistavad tasuta ja umbes kitsukesi tänavaid.

Konverents algab hümniga.

Ekraanile kuvatakse tuules lehviv rahvuslipp ja kõik osalejad laulavad püsti seistes kaasa. On väga pidulik meeleolu, aga see hümn ei lõpe ega lõpe. Umbes viiendal hümniminutil on meil koos teise konverentsiesineja Mike’ iga juba raske muiet tagasi hoida, aga kuidagi saame siiski hakkama. Nagu hümnist veel vähe oleks, laulavad kõik veel ka üritust korraldava firma – Sri Lanka Turundusinstituudi laulu (mis pole hümnist kuigipalju lühem). Publiku moodustavad suures osas mehed ja kõik – 100% osalejatest – kannavad lipsu. Läänemaailmas levinud komme kanda pintsaku all ilma lipsuta särki pole siia kanti veel jõudnud.

Kuna Sri Lanka on tuntud kui rannapuhkuse sihtkoht, siis otsustan ka beachile minna. Colombole lähim rand asub Negombos, umbes 1,5 tundi ja 20 Eurot Uberiga sõita. 30 Euro eest saan enda kasutusse terve väikese maja ranna ääres– igati korraliku ja puhta. August on turismi madalhooaeg, eurooplased puhkavad Vahemere ääres ja rahvast liigub väga hõredalt. Mere ääres on vaheldumisi puhastatud alad ja plastprügiga üle kuhjatud piirkonnad. Mastis lehvib must lipp ja meres suplejaid ei paista mitte ühtegi. Kiusatus on suur, lähen siiski madalasse vette ja proovin olla eriti ettevaatlik – kedagi, kes mind vajadusel päästma tõttaks, ei paista.

“Laisad inimesed on allakäiguteel”. Sarnaseid elutarkusi õpetavaid plakateid leiab Gangaramayast terve kollektsiooni.

Teise vaba päeva veedan Gangaramaya templiga tutvudes. See on Colombo vanim, tähtsaim ja väidetavalt ka enim külastatud tempel. Minu külastuse ajal on siin küll vaid mõned üksikud inimesed, nii et saan rahulikult ja trügimata ringi vaadata (privaatsus – milline luksus Aasias!)

Lisaks budismiga seotud objektidele on siin ka traditsioonilisele koduloomuuseumile omast kraami – põllutööriistu, mõned vanad autod ja ka väga naljakas plakatite kogu (stiilis: ära ole laisk, õpi hoolega, jne).

Lisaks on siin ka väga hea aura – tore koht elu üle järele mõtlemiseks.

Sihtkoht: Colombo, Sri Lanka

COLOMBO on Sri Lanka suurim linn, ärikeskus ja de facto pealinn, kus elab ligi 6 miljonit inimest. Linn on üsna kaootiline – kenasti restaureeritud koloniaalstiilis hooned läbisegi lobudikega. Kuna linn asub mere ääres, on paljudel hotellidel ka merevaatega terrassid ja restoranid. Ilusaid randu otse Colombo linnas ei ole.

Praktiline info:

  • Lennud: Tallinnast saab Colombosse näiteks läbi Helsingi Qatar Airwaysiga või läbi Istanbuli Turkishiga. Umbes 2 nädalat varem pileti ostes maksab see ca 750 EUR, sooduspakkumiste korral kindlasti vähem. Enne reisi tuleb taotleda e-viisa, mida saab teha kodust väljumata üle Intreneti.
  • Hotell: Colombos peatusin väga eksklusiivses ja luksuslikus hotellis The Kingsbury. Hinnad algavad 150 eurost, aga see on väga hea hinna ja kvaliteedi suhe.

Mida koha peal teha?

  • Šopping: Kuna Sri Lanka õmblusvabrikutes valmistatakse paljude tuntud brandied riideid (Polo, Levi’s jpt), siis saab neid kohapealt ka soodsamate hindadega osta. Kvaliteet on kõikuv, osa kaupa on lausa praak, aga kes otsib, see leiab. Päris suur kaubamaja kannab nime Odel.
  • Kindlasti tasub kaasa osta kuulsat Tseiloni teed. Päris hea valik on Dilmahi brändipoes.
  • Templid: Colombos on templeid palju, aga mulle avaldas muljet Gangaramaya. Erinevalt ristiusu sakraalehitistest, kus usku võetakse väga tõsiselt, on see tempel omalaadne segu vanakraamipoest, pühamust ja kunstigaleriist.

***

Reisitähestiku teekond punktist A punkti Y:

  • A – Accra, Ghana
  • B – Botswana, Kalahari kõrb
  • E – Etioopia, Addis Abeba
  • L – Ljubljana, Sloveenia
  • P – Pariis, Prantsusmaa
  • T – Tusheti, Gruusia

Hando Sinisalu on korraldanud konverentse rohkem kui 30-s riigis ja turistina külastanud umbes 70 riiki. “Reisitähestik” on tema reisimuljete sari Edasis. Lood ei ilmu alfabeetilises järjekorras, aga aasta jooksul saab kaetud kogu tähestik A-st kuni Y-ni. Mõnel juhul mahub tähestiku tähe alla linn, vahel riik, aga vahel ka mõni linnaosa, tänav või lennufirma. Kõiki lugusid ühendab meeleolu – siit ei tasu otsida klassikalisi reisinõuandeid või fakte. Pigem püüab Hando edasi anda kindla kohaga seotud meelolu, tundeid, kohtumisi inimestega ja seiklusi.

Hando Sinisalu

Hando Sinisalu on Best Marketing Internationali juht. Loe artikleid (21)