Maailm justkui tähelepanuvajadusega laps?

On 8. november. Hoian silma peal selle aasta enimräägitud teemal – Ameerika Ühendriikide presidendivalimised. Arvutiekraanil jookseb countdown 7:55:12 ning TV-s kõlab taustaks BBC uudisteankuri arvamus.

Foto: Creative Commons https://flic.kr/p/DTHPvX
Foto: Creative Commons https://flic.kr/p/DTHPvX

Tahes tahtmata tekivad mõtted, kuidas on maailm jõudnud punkti, kus poliitika on muutunud naljanumbriks ning presidendi valik on langenud “halva ja halvema” vahele? Näidatakse videoklippe Donald Trump’i ebatsensuursest käitumistest ning Hillary Clinton’i kahepalgelisusest. Kohalik meedia on üle külvatud koomiksitest, kus illustreeritakse kahte kandidaati jaburates stsenaariumites.

Elu Kanadas on toonud mulle palju lähedasi sõpru USA-st, kelle kaudu olen kokku puutunud valimisdraama vahetu mõjuga nende elule. Kuulen lugusid, kus kolleegidega, kellega igal reede õhtul maailmaasjade üle arutletakse, sellest teemast hoolikalt üle vaadatakse või vastupidiselt raevukalt vaieldakse.

Paljud leiavad, et praegused presidendivalimised on endaga kaasa toonud suurel hulgal ebamäärasust. Kinnisvaraturu ebakindlus, dollariväärtuse langemine ja miljonid inimesed kes lubavad Trump’i presidendiks saamisel Kanadasse emigreeruda, on hetkel reaalsuseks. Alguses vaadati seda kui komöödiat, kuid nüüd kui reaalsus on kätte jõudnud, on nali asendunud hirmuga. Kas ehk on taoline mõtisklemine silmiavav kogemus?

Kas õnn peitub hoopiski ebaõnnes?

Alles hiljuti koges Suurbritannia sarnast “halba üllatust”, kui inimestele anti valida, kas lahkuda Euroopa Liidust. Maailmale tuli ootamatult, et 51.9% elanikkonnast hääletas lahkumise poolt. Inglise nael langes esimest korda üle aastakümnete madalaimale tasemele, aktsiaturg sai tugeva hoobi ning 3,3 miljoni Inglismaal resideeruva Euroopa Liidu kodanike tulevik on ebakindel.

Google’i poolt väljastatud tulemused näitavad, et enamus inimesi, kes hääletasid Brexiti poolt, ei teadnud, mida see endaga kaasa toob või mida tähendab Euroopa Liidust välja astumine, kuid ometi anti enda poolthääl ilma kaalutlemata.

Mõlemas olukorras on palju ühiseid jooni.

Kas me peaksime muretsema või püsima optimistlikud, lootes, et elu nagu me seda teame, jätkub. Võib-olla on sellel hõbedane vooder?

Nüüd kui maailmal on meie tähelepanu, oleme ehk järgmine kord proaktiivsed?

Arvutiekraanil jooksev tunni-loendaja on nüüd 7:10:10. Palju küsimused vajavad vastuseid ning meil ei jää üle muud kui oodata!

 

Liina Tuvi
 

Liina Tuvi on optimistlik ja ealehakkaja noor välis-eestlane, kes on viimased 5 aastat elanud Kanadas. Hetkel töötab Inglismaal, Londonis ettevõtluse arenduse juhina kohtumenetlust toetavas ettevõttes (Business Development Manager in E-Discovery and Litigation support). “Usun, et igas olukorras peitub võimalus ning ka kõige keerulisemates situatsioonides on lahendus.” Paar korda kuus kirjutab Liina Tuvi Edasi lugejatele elust Inglismaal ja Kanadas läbi eestlase pilgu.