Eerik-Niiles Kross: vene kaardist

Casino Royale I Foto: KuvatÔmmis

VĂ€lisluureameti direktor esines hiljuti Aspenis olulisel julgeolekukonverentsil. Ta on sel aastal esinenud ka Stratcom konverentsil Riias ja julgeolekukonverentsil Londonis. Teda kututakse, kuulatakse ja pannakse tĂ€hele. Eesti peaks selle ĂŒle olema rÔÔmus. Üks teema, mida VĂ€lisluure on neil esinemistel kĂ€sitlenud, on Vene mĂ”juagentide oht LÀÀnemaailmas ning nende poolt tuvastatud mĂ”juagentide vĂ”rgustik mĂ”nes LÀÀne-Euroopa riigis.

Sellest ohust on meil Eesti kontekstis rÀÀgitud juba aastaid, Venemaa mÔjutustegevusest kirjutab Kaitsepolitsei aastaraamat aegade algusest ja seni on see teema kuulunud Eesti julgeolekumaastiku kirjelduste enesestmÔistetavate elementide hulka.

PÀrast Aspeni konverentsi algas miskipÀrast erutunud kisa. Pealkirjandus tegi kÔigepealt mitu valejÀreldust, kas teadlikult vÔi kogemata, nagu see pealkirjanduse puhul ikka vastuseta jÀÀb. Esiteks, jÀeti mulje, et VÀlisluure rÀÀgib mÔjuagentidest Eestis. Teiseks, jÀeti mulje, et Aspeni konverentsil rÀÀgitu on selle teema esmakordne kÀsitlemine VÀlisluure poolt.

NĂŒĂŒd insinueerib Postimehe ajakirjanik, et VĂ€lisluureamet tegevat mĂ”juagentidest rÀÀgides poliitikaga. “Poliitika teeb ennast Marrani suu lĂ€bi ise” ja kasulikest idiootidest rÀÀkimine tegevat “raskemaks nende poliitikute elu, kes kes on lubanud Vene kaarti valimiskampaaniates mitte kasutada”. See ei ole mingi nali. Postimehe ajakirjanik heidab VĂ€lisluurele ette, et see rÀÀgib ohtudest Venemaalt, kuna see hoidvat “vene kaarti pidevalt laual”. Et VĂ€lisluure peab suu kinni hoidma, kuna muidu vĂ”ivat “poliitikud” hakata nende sĂ”nu tĂ”lgendama.

Esiteks, jutt “vene kaardist” pĂ€rineb nendelt poliitikutelt, kes ennast Venemaa suunal ebamugavalt tunnevad. Nendelt, kes hoiavad seda viigilehena Ühtse Venemaa Lepingu, vene kooli eraldatuse, Kremlimeelsete avalduste kordajate ja Krim nash sosistajate ees.

VĂ”ltsvaga soov, et poliitilised kampaaniad Eestis tĂ€nases julgeolekuolukorras ei kĂ€sitleks Vene ohtu on samas vĂ”i hullemas kategoorias juttudega, et NATO kohalolek on Venemaad provotseeriv ja kahtlane, et parem oleks okupatsioonist mitte rÀÀkida, sest see vĂ”ib siinseid venekeelseid inimesi solvata, et Eesti on ise oma okupeerimises sĂŒĂŒdi jne.

“Vene kaarti” mingisuguse kampaaniatrikina ei ole olemas.

Olemas on oht Venemaalt, Eesti riigikaitse ja julgeolek kui oluline poliitiline teema. VĂ€ita, et selle teema kĂ€sitlemisest tuleks hoiduda, vĂ€ltida vastamist kĂŒsimusele, mida ĂŒks vĂ”i teine poliitiline jĂ”ud selle probleemi lahendamiseks teha kavatseb, on iseenesest ohtlik. See teenib ainult nende poliitiliste jĂ”udude huve, kes oleksid nendes kĂŒsimustes parem vait, sest nad ei taha oma tegelikke vaateid selgitada. Kui soovite selle teema kĂ€sitlemist nimetada “vene kaardi” kasutamiseks, siis andke minna, aga see on eksitav, rumal ja arg.

VĂ€lisluureamet paluks aga rahule jĂ€tta. Kui Kaitsepolitsei vĂ”i VĂ€lisluureamet rÀÀgib oma otsestesse ametiĂŒlesannetesse puutuvatel teemadel, siis on see nende kohus. Faktide esitamine ei ole poliitikasse sekkumine, on ainult sellistes riikides, kus faktide varjamine on valitsuse huvides. Sellistes riikides, kus valitsustega pole asjad korras.

Et suur hulk Eesti poliitikuid tundis ennast mĂ”juagentide teemal isiklikult puudutuna on muidugi tĂ€hendusrikas, ent probleem on ju ometi neis poliitikutes, mitte info edastajas. Kui keegi, siis ajakirjandus peaks sellest aru saama. Kui narkopolitsei rÀÀgib narkomaaniast, siis ei hakata ju vinguma, et miks rÀÀgib. Ja kui mĂ”ni poliitik hakkaba vinguma, et narkopolitseil tuleks suu kinni panna, sest muidu narkokaupmehed tunnevad ennast halvasti, siis peaks tekkima kĂŒsimus selle poliitiku, mitte narkopolitsei agenda suhtes.

Kui VÀlisluure info teeb kellegi elu raskemaks, siis on see FSB, vene agendid ja need poliitilised jÔud, kes tunnevad ennast mÔjuagentide teemal halvasti.

Vene oht vĂ”i kui soovite, kaart, on aga laual ja seda pole sinna pannud mitte Eesti poliitikud, vaid Kreml. Eesti poliitikute ĂŒlesanne on leida strateegia, mis seda lööks, mitte teeselda, et meie mĂ€ngime hoopis doominot.

Loe lisaks. Raul Rebane: Postimehes kirjeldatu tÀhendab infosÔda