“LHV podcast”Rain Lõhmus: poliitika vajab raputust & mõte laste vorpimisest pensioni kindlustamiseks on koopainimese mõtlemine

LHV podcasti külaliseks on panga asutaja Rain Lõhmus. Mida on Eestile juurde andnud aktiivne tehnoloogiasektor, miks vajab poliitika raputust ja miks ei pea finantsettevõtted konkurentsi tehnoloogiahiidude poolt veel kartma? Pensionisüsteemist ja ühtsest eesmärgist.

Mõtteid vestlusest:

  • Poliitika vajab raputust. Millegipärast iga partei arvab, et peab tegema mingi programmi, mis on pikad ja lohisevad dokumendid. Eraettevõtet küll selle järgi juhtida ei saa, et paned plaani 4-aastaseks tsükliks paika ja siis järgid seda, peab olema kohandumisvõimeline. Mulle tundub, et poliitika on sektor, mis vajaks tugevat tehnoloogilist ja mõtlemisalast raputust, see on väga eelmises sajandis. Mitte ainult meil, vaid ka mujal.
  • Ideaalsest pensionisüsteemist? Inimese elu on suhteliselt lihtne. Kuni 20. eluaastani peab keegi sind üleval ja viimased 20 eluaastat on samamoodi. Vahepealsel ajal pead akumuleerima piisavalt vara, et viimased 20 aastat ära elada. Varandust akumuleerida on parim ettevõtluses. Päeva lõpuks on maailm hästi lihtne.
  • Krüpovaluutast. Mul on väga lihtne vaade, on olemas 3 krüptovaluutat, millel on mingi mõte – Bitcoin, Etherum ja kolmandaks hetkel arenduses olevad anonüümsust pakkuvad krüptorahad Monero kui ZCashi. Minu jaoks kõik muud on wannabe või odavad koopiad ja ma eriti ei usu, et neist midagi suurt järgi jääb.
  • Töötajate puudusest. See on ka õige, aga kui ei jätku ressurssi, et teha midagi odavalt, siis pead tegema kallimaid tooteid ja pakkuma lisaväärtust ning see kasvatab rohkem ka majandust.
  • Kas Eestil peab olema ühtne eesmärk? Me pole totalitaarne ühiskond, et meil peaks olema üks vaade ja eesmärk. Me peaks oma ühiskonda pigem nii üles ehitama, et võimalikult paljud inimesed saaksid näha keskkonda, mis neile meeldib. Mingid omavalitsused võivad olla rohelisemad, mõned kehtestavad kõrgemaid makse jne. Nagu ettevõtluses, kus mõned pangad on konservatiivsemad, mõned käivad lipsuga, mõned tossudes.

NB! Podcastis esitatud seisukohad on informatiivsed ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. Investeerimisotsuste tegemisel kasuta ametlikku informatsiooni väärtpaberi kohta, tutvudes riskide ja tingimustega.