Marko Mihkelson: kas julgeme vaadata nurga taha?

Foto: Unsplash.com.

“Tänapäeva ühiskonna tunnusjoonte kindlaks tegemise katsed on nagu püüe määrata kameeleoni värvi. Ainuke nüüdisaegsete ühiskondade omadus, milles me saame kindlad olla, on nende pidev muutumine,” kirjutab ajaloolane Yuval Noah Harari oma maailmakuulsas raamatus Sapiens.

Alates Prantsuse revolutsioonist 1789. aastal on ühiskondlike muudatuste tempo maailmas kujunenud niivõrd kiireks, et ka ühiskondlik kord ise on muutunud dünaamiliseks ja kohandatavaks. Selleks on kümneid erinevaid põhjuseid alates rahvaarvu kasvust, elanikkonna linnastumisest, rikastumisest, targemaks ja mobiilsemaks muutumisest kuni pideva tehnoloogilise revolutsiooni ja seeläbi maailmapoliitika tektoonika muutumiseni.

Marko Mihkelson

Marko Mihkelson on ajaloolase haridusega ajakirjanik ja poliitik. Ta on töötanud Postimehe Moskva korrespondendi ja peatoimetajana ning juhtinud Riigikogus väliskomisjoni, Euroopa Liidu asjade komisjoni ja riigikaitsekomisjoni. Ta on raamatute "Venemaa: valguses ja varjus" ja "Murdeajastu" autor, kirjutanud õpikutekste ning analüüsinud rahvusvahelisi sündmusi nii Eesti kui välisajakirjanduses. Edasis kirjutab Marko Mihkelson kord kuus Eestile olulistel välispoliitilistel teemadel. Loe artikleid (82)