Podcast “Juhtimiskvaliteet on konkurentsieelis”Bo Henriksson: hindan julget pealehakkamist ja tegutsemisele suunatud mentaliteeti

Psühholoog ja koolitaja Veiko Valkiaineni juhtimisblogi ja podcast’i seekordseks vestluskaaslaseks on tööstusautomaatika kontserni ABB Eesti endine pikaajaline juht Bo Henriksson. Umbes aastapäevad tagasi, pärast 25. aastat ettevõtte Balti riikide juhina, tundis ta, et on sobiv aeg anda ohjad üle ja pühenduda rohkem isiklikule elule. Vähetähtis ei ole ka fakt, et Bo valiti eelmise aasta parimaks Eesti juhiks. Temaga arutame, mis on need õppetunnid, mis ta on oma ca kolme kümnendi jooksul juhina töötamise ajal kõrva taha pannud.

Mõtteid vestlusest:

  • Kui saaksin tuletada kogu oma aastatega kuhjunud kogemuste pagasist ühe nõuande, siis julgeksin vast anda sellist nõu, et proovi võimalikult palju erinevaid asju. Võta kümme asja ette ja kui kaks tuleb välja, siis on hästi. See on natuke selline start-up’ilik mõtteviis – katseta ja eksperimenteeri. Ära võta liiga suuri riske, kuid proovi, proovi, proovi. See ei maksa palju.
  • Mulle meeldib Eesti ühiskond ja eestlased, sest nad on väga pealehakkamist täis. Kui tuleb idee pähe, siis öeldakse lihtsalt – hakkame nüüd pihta! Samas pole keegi lõpuni mõelnud, mis see tegelikkuses tähendab ja mis võivad tagajärjed olla. See on, kasutades sellist jämedamat illustratiivset sõnavara, umbes selline olukord, et lähen kemmergusse, kuid paberi peale ma ei ole mõelnud. Aga selline julge suhtumine ja tegutsemisele suunatud mentaliteet mulle väga meeldivad. Just lugesin artiklit, kus öeldi, et Eestis loodi eelmisel aastal 21 000 ettevõtet; samal ajal loodi aga Lätis ja Leedus kokku samapalju ettevõtteid. Nüüd, kui vaid paar tuhatki neist lõpuks jalad korralikult alla saab, seegi oleks juba suur asi. See on see initsiatiiv, pealehakkamine ja ettevõtlikkus, mis mulle eestlaste puhul väga sümpatiseerib. See on see, mis viib ühiskonna laiemalt arengule.

Veiko Valkiainen

Juhtimisblogi ja podcasti “Juhtimiskvaliteet on konkurentsieelis” eestvedaja Veiko Valkiainen on psühholoogia ja psühhoteraapia alase hariduse ning üle 15-aastase juhtimise arendamise alase töökogemusega professionaal, kes keskendub oma töös meeskondade tulemuslikkuse kasvatamisele läbi juhi ja tema tiimiliikmete mõtte- ja käitumismustrite muutmise. Loe artikleid (81)