Mart Kase: sõida kambaga maale, talgutele!

Talgud on imelik formaat. Mõnes mõttes väga mitmeti mõistetav. Tänu ühiskondlikele aktsioonidele kasutatakse talguid nii prügi koristuseks kui kogukonnale millegi uue rajamiseks. Osavõtt ühiskondlikest talgutest on nii ja naa, oleneb kohast, oleneb inimeste kaasatusest ja tegelikult ikka oleneb ka palju inimeste enda elus on möödapääsmatut igas päevaplaanis.

Aga olgu nende riiklike talgutega nii nagu on, eratalgud on alati mõnusad. Tähendab loomulikult peab mõtestama või lahti kirjutama, et mida ma silmas pean “eratalgute” all. See on see, kui seltskond sõpru tuleb kokku ning veedab lõbusalt aega midagi suurt korda saates. Ma arvan, et see on oluline, et talgute inimesed omavahel hästi sobiksid ehk suhtleksid vabalt. Talgud on sotsiaalne tegevus, justkui üksteisele sammu lähemale astumine. Ja kui talgutel nalja ei saa, siis ei juhtu midagi. Ega see tegevus ei saa olla tasuta tööjõud, peab olema mängus ka miskit seletamatut. Peab olema naeru ja lugusid.

Me peame panema endale tallu päris suure veepuhastusseadme ning ainuke koht, kuhu see praeguses ruumipaigutuses mahub, on nn saunamaja endine saunaköök. Ehk koht, kus vanaisa keetis seakartuleid, kuid mis pole olnud päris pikalt kasutuses või arengus. Nüüd rajasid eelmisel nädalal kopamehed vee- ja kanalisatsiooniotsad ning mis muud, kui süües kasvas isu. Ehk selle saunamaja põrand ja ka üldine väljanägemine ei lähe nagu üldse kokku hirmkalli veepuhastussüsteemiga.

Ja sõbrad tulid möödunud nädalavahetusel külla ja saunamajast sai vana ca 50 aastat vana imelikult valatud põrand välja lõhutud, uued torud paika pandud, kogu pind ära tasandatud. Ka väljast sai saunamaja tänu värvimisele veidi uue ilme. Loomulikult seisavad veel suured tööd ees, aga kahe viimase päevaga liikus see projekt siiski meeletul kiirusel edasi. Üksi oleks ma seda betooni sealt saunamajast välja lõhkunud vähemalt nädal aega kui mitte kaks. Inimestes peitub jõud, see ongi mõnes mõttes Eesti maaelu slogan. Küsimus ei olegi niipalju, et kas igas talus on kaheksa perepoega, vaid teema on ka selles, et kas (noortele) maainimestele käivad regulaarselt linnast inimesed abis. Justnimelt abis, sest peale koostegemist on aega ka laua taga istuda ja tšillida, aga tööd tegevad inimesed on ju tegelikult kõige ilusamad.

Sõida siis kambaga maale. Tööle, tööd on alati teha. Nalja saab ka, see on maal alati nii. Ehk lisaks festivalidele, matkadele ja roadtrippidele, on eratalgud ka üks vägev Eesti elu formaat. Elagu ilus suvi. Aitäh.

Mart Kase

Mart Kase elab Valgamaal Karula vallas Kaagjärve külas ning kasvatab oma talus kitsi. Mart on eelnevalt pealinnas töötanud nii teatris kui reklaamiagentuuris, nüüd lihtsalt vajas elu uut väljakutset. Mart kirjutab Edasile, kuidas paistab Eesti elu väljaspool Tallinnat. Mardi taluelust räägib blogi www.metsikelu.ee/blogi. Loe artikleid (150)