Nublu feat. reket: “Mina ka.” Uut Eesti muusikat

Pisut rohkem kui aasta eest avaldas oma esimese pala toona täiesti tundmatu Nublu. Sel kevadel andis ta oma esimesed laivid ja esineb nüüd juba festivalidel üle Eesti. Kohalikus kontekstis pretsedentitu edulugu väärib analüüsi, kirjutab ERRi kultuuriportaalis Daniel Tamm. “Kuulsus tuli täiesti kogemata,” ütleb Nublu ise.

Miks Nublu mõjub?

“Seni on Nublu hoidnud tagasihoidlikku joont. “Mina ka” on YouTube’is 2 kuuga kogunud miljon vaatamist, aga selle autor on endiselt avalikkusele tundmatu, rahva ette ilmub ta vaid kapuutsi ja päikeseprillidega ning intervjuusid ei anna. Keskendub muusikale, mitte meediale, nagu ta ise ütleb. Kuigi diskreetsus reeglina pigem pärsib artistide tähelelendu, on see Nublu omale hoogu juurde andnud.”

“Nimelt seisnebki Nublu fenomen eelkõige karakteris, mille ta on endale loonud ehk selles tegelaskujus, kes läbi tema muusika kõneleb. Nublu laulud on elust enesest, tihti selle kõige argisematest või labasematest tahkudest, kuid samas ei ole need läbinisti autobiograafilised. Ei kõnele mitte sõnade autor, vaid Nublu – fiktsionaalne, ent seda karismaatilisem tegelane, keda me kõik tunneme või vähemalt ette kujutame.”

“Eesti muusikamaastikule on Nublu juba jõudnud oma jalajälje vajutada, aga loodetavasti saame me aasta pärast nentida, et olime tunnistajaks mitte Nublu karjääri tipphetkele, vaid hoojooksule. Nublu tulevik on tema enda kätes ja sõltub peaasjalikult sellest, kuidas ta suudab oma karakterit välja kanda ning pildis püsida, kuidas ta suudab edasi areneda, oma eripära minetamata.”

Loe pikemalt: ERR kultuuriportaal