Lähedased ja kauged: Eesti & Soome

Mul paluti kirjutada Eesti ja Soome kultuurilistest erinevustest. Tõesti, olen viis aastat Eestist eemal olnud, Soome on selle ajaga jõudnud veidi tuttavamaks saada ja Eesti suhtes tekkinud teatav kõrvaltvaataja pilk. Samas – kindlasti ei saa minu arvamus pretendeerida absoluutse tõe tiitlile, kasvõi juba selle pärast, et olen mõlemas riigis elanud ainult pealinnas. Seega kõik alljärgnevad tähelepanekud on pelgalt minu kitsa, mugavuspagulase mätta otsast nähtu põhjal tehtud.

Kaugelt vaadates on meie riigid sarnased. Imekaunis puutumatu loodus, hõre inimasustus, suurema osa aastast kestev pimedus ja külm ilm, et siis suvel saaks nii inimesed kui muu loodus korraks 110% ellu ärgata. Kas ja kui erinevad siis tegelikult on Eesti ja Soome ühiskonnad ja inimesed? On küll erinevad.

Romi Hasa

Romi Hasa on Edasi Helsingi-kirjasaatja. Romi on endine Eesti ajakirjanik, nüüdne Soome koduperenaine, kes elab Helsingi agulis koos muusikust abikaasa, kolme lapse ja koeraga ning vaatleb Eesti elu väikselt distantsilt. Loe artikleid (14)