Madis Müür: investeerimisvõimalus kasvuettevõttesse. Tanker Brewery

Tanker Brewery meeskond I Foto: Funderbeam

Mulle meeldib investeerida kasvavatesse varase staadiumi ettevõtetesse, mille toode mulle meeldib, mille klient hea meelega olen ja mille numbritel on raha kasvatamise seisukohast pilt ees.

Näiteks olen niimoodi investeerinud elektrirataste tootjasse Amplerisse. Käisin proovimas nende ratast, hakkas meeldima ja investeerisin. Nüüd on Ampleri elektriratas kevadest sügiseni minu põhiline liikumisvahend ja ma olen enda investeeringuga üle €100 000 kasumis (paberil). Sai muidugi küllaltki suurelt investeeritud ka, aga esimesest rahastusvoorust on Ampler 3 aastaga ligi 550% üleval. Tootlused võivad niisiis kasvuettevõtetel olla hoopis teised. Nüüd ootan sarnast stsenaariumit ka Tankerilt, päris samas suurusjärgus tulemust on hetkel optimistlik oodata, aga börsi võiks küll kenasti edestada.

Minu argumendid investeerimiseks

Tanker on Eesti craft õlletootja. Pärisõllede tootja nagu LHV foorumis kasutaja puhkjapojad tabavalt ütles. Nüüd on vana pruulikoda väikseks jäänud, nõudlus on suurem kui nad tarnida suudavad ja on aeg suurem pruulikoda ja taproom püsti panna. Selle jaoks kaasataksegi raha Funderbeami kampaanias.

  • Senised tulemused

Eelnevate aastate käibed on läinud tõusvas joones €188k pealt (2015) €374k (2016) €510k peale 2017. aastal. Järgneva aasta käibeprognoos on €1,5 miljonit ja 2021. aastal €3,8 miljonit. Möödunud aastal teeniti €45 000 kasumit, mis on praeguse staadiumi kohta igati okei, mahtude kasvades on kõik eeldused selle oluliseks suurenemiseks olemas ja 20121. aastaks prognoositaksegi kasumit €900k kandis. Eks prognoosid kipuvad üldiselt optimistlikud olema, aga ettevõtte senine kasv, tiim, strateegia ja laienemisplaanid annavad alust optimismiks küll. Tankeri Hallucination nimeline õlu on India stiilis Lagerite seas hetkel paremuselt 8. kohale hääletatud maailmas, mis konkurentsis tuhandete tootjatega on vägagi hea tulemus ja neil on Ratebeeris ja Untappd.com’is üle 60 000 tagasiside.

  • Seniste exit’ite ja tehingute hinnatasemed

Pärisõllede sektoris on ülevõtud ja tehingud toimunud suurusjärgus käive x5 kandis, näiteks Camden Town Brewery osteti 2015. aastal ära £85 miljoni eest kui nad tegid £15,3 miljonit käivet. Legendaarne Brewdog kaasas eelmine aasta £213 miljonit £1 miljardise valuatsiooni juurest ja nende käive oli tol aastal £112 miljonit, aastaraport. Brewdogi suguse kultusettevõtte puhul võibki Tesla-laadseid kõrgemaid kordajaid oodata. Viimastel aastatel on iga aasta toimunud üle kümne suurema pärisõlle tootja ülevõtu, enamasti mõnekümne miljoni eurose hinna kandist. On väljumise võimalusi küll lisaks Funderbeami järelturule ja hetkel veel teoreetiliste IPO stsenaariumite kõrval. Ülevõtjad on enamasti suured õlletootjad, kes suudavad kiirelt investeerida tootmise kasvu, kulud alla ja mahud üles viia ja enda jaotusvõrgu kaudu kiirelt käivet ja kasumit kasvatada, neil tasub korralikke kordajaid maksta küll pärisõllede tootjate ülevõttude eest.

Investeeringuna näen Tankeril head pikaajalist potentsiaali, aga samuti on minu jaoks oluline just rahastusvooru väike maht ja väga tõenäoline ligi 1,5x üle märkimine.

Sellise mahuga märkmise järel on nii Balti börsil (Madara, EfTEN ja LHV) kui ka Funderbeamis (Ampler, Medvedgrad, LeapIn, Funderbeam ise) maksimumpiirist üle märkimisel ettevõtted kenasti hüpanud. Viimastel päevadel alati tuleb olulist lisa-actionit, oodatakse viimase hetkeni ja vaadatakse huvi suurust. Praeguse seisuga olen märkinud €30 000 eest, aga olen valmis ka veidi suuremaks märkima suurema ülemärkimise korral, et saaks soovitud koguse ikka kätte.

  • Meeskond

Meeskond koosneb oma ala entusiastidest kes seni on igati edukalt suutnud ettevõtet arendada ja vaadates ettevõtte strateegiat võiks jõuline kasv ka jätkuda. Pundis on ka finantstaustaga inimene, vaadates kampaania põhjalikku ettevalmistust ja korralikke numbreid ja analüüsi võiks oodata ka nii varase staadiumi kohta igati korralikku raporteerimist, mis võiks investorite usaldust ettevõtte vastu toetada.

  • Investori hüved

Alates €500 investeeringust saab investor 12-paki Tankeri õllesid, graveeritud klaasi, 10% sooduka nende poest ja suuremate summade puhul on ka suuremad hüved mängus. Vaadake täpsemalt motivatsioonipaketi sektsioonist. Sisuliselt mitterahaline dividend puhtalt kätte!

Tanker õlled I Foto: Funderbeam
  • Võimalus investorite väljaostuks

Peale indikatsiooniperioodi lõppu teatatakse ka võimaliku tulevase investorite väljaostu tingimused. Vahepeal tundsin muret, et ega äkki ei panda peale investoritele kohustust kindla hinna juures osalus tagasi müüa nagu Medvedgradil on, aga üks asutajatest Ryan Suske kinnitas, et see ei ole keiss. Investorite tootlust ei piirata sellega, vaid see on lihtsalt üks lisavõimalus exitit teha neile kes soovivad. Ikkagi tasub tähele panna, mis tingimusi selleks pakutakse, mõnevõrra mõjutab investeerimisotsust.

  • Veidi emotsionaalsemad argumendid

Nüüd on mu kingituste valiku mure ka lahenenud. Võtan mõne Siidrikoja Snoobi või Hipsteri ja Tankeri Sauna Sessioni kaasa ning positiivne emotsioon ja huvitav jututeema on kindlustatud. Mõnus seda tutvustada sõpradele-tuttavatele, äkki mõni neist hakkab ka kliendiks, mõni investoriks. Alati on hea teha enda (osalusega) ettevõttele käivet. Väljas käies on samuti mõnus väljakutse baaritöötajalt enda osalusega ettevõtte jooke tellida: “Mis mõttes teil Sauna Sessionit ei ole? Ma lähen minema!” Ma tegelikult eelistangi tarbida pigem avalikult kaubeldavaid ja suurema investorite ringiga ettevõtete tooteid, niimoodi võidavad sellest suurem hulk inimesi. Öeldakse küll, et osalus on ettevõtja kalleim vara, aga kui asutajad seda ainult endale tahavad hoida või väga kitsa ringiga jagada, siis on nad minu jaoks liiga ahned.

  • Riskid

Noorte ettevõtete puhul on riske kindlasti rohkem kui börsi omadel, kindlasti tasub kampaanialehel välja toodud riskidega tutvuda. Üldiselt aga kipuvad ohtlikumad neist rohkem realiseeruma enne käibe kasvatamise faasi, Tanker juba on väikses kasumis ja käivet on ka ette näidata.

  • Lõpetuseks: Tähelepanu! Tegemist on investeerimisega!

Investeerimisega on oht jõukaks saada! Muid riske on ka. Kindlasti tutvuge kaasnevate riskidega kampaania lehel. Päris börsilikviidsust pole mõtet oodata, aga väiksemate summadega on tegu kindlasti likviidsema varaklassiga kui kinnisvara või enamus ühisrahastust näiteks. Sarnase suurusega rahastusvooruga Ampleril on viimasel ajal kuine kauplemiskäive järelturul jäänud €5 – 25 000 vahele kuus.

Madis Müür

Madis Müür on investor, ettevõtja ja endine edukas elukutseline pokkerimängija. Madis jagab Edasi lugejatega oma isiklikke investeerimiskogemusi, tähelepanekuid, õppetunde ning mõtteid, kuidas erialase eneseteostuse, sissetulekute tõstmise, säästmise ja investeerimisega enda jõukust kasvatada. Jõukam ühiskond on ka õnnelikum, tervem ja enda valikutes vabam. Loe artikleid (8)