Mart Kase: tasuta bussid kõrtsideks ja lasteaedadeks

Maantee I Foto: Mart Kase

On reede ja helistab mulle tuttav bussijuht ning küsib, et ega mul sel nädalavahetusel ühtegi ajakirjanikku külla ei tule, et võiks siis koos temaga ka tasuta bussiga sõitma tulla. Tal oleks väga uhke tunne väljastada meile 0 eurot maksev pilet ja me saaks mõnuga nautida kommunismi. Kõigile võrdselt, kõigile priilt. Külalisi meil sel nädalavahetusel ei käinud ja mu esimene tasuta bussisõit lükkus mõneks ajaks edasi.

Aga jäin siis mõtlema, aga kui olekski nii, et bussid ei loksu ainult tühjalt maal ringi, vaid neis saab ka koguneda ja laliseda. Kõrtsi all ei mõtle, et joodikud sõidavad ringi. Kindlad reeglid ikka, oma alkoholiga sisse ei saa, tuleb osta kohalikku õlut pudel või kaks ning istuda ainult märgistatud kõrtsi-istekohtadel. Kindlasti peaks olema ka kohviaparaat bussis. Eestis sajab tihtilugu vihma ning vihmase päevaga saavad siis inimesed kohvitades ring sõita ning ilusaid metsateid nautida.

Kui bussid on tühjad, mida nad nagunii on, siis võib-olla tasuks mõned istmed välja visata ning lasta külameestel ehitada laste mänguonn. Pehmendus seintesse, ning lapsed saavad lamada sõidu ajal oma onnis ning raamatutest pilte vaadata. Jäätised oleks lasteosas rangelt keelatud, neid võib süüa ainult kohviku poolel.

Kui väikesed bussid väikeseks jäävad, siis võiks ju neil otstarvetel vanad lahvkabussid ümber ehitada või kasvõi bussi loomaveo veokisse ehitada.

Atko, Taisto ja teised bussifirmad saavad näidata oma loovust ning sellised loovad bussid jõuavad uudistes kaugele.

Eesti maapiirkonnad tõmbuvad kokku, aga juuksur, päevakeskus, kõrts ning lasteaed kolivad bussi.

Tasuta transport on seega ainult poolik lahendus, seega poliitik Simson, tema kodupartei ning kogu Riigikogu võiks ikka rohkem panustada, näitamaks, kuidas nad hoolivad Eesti maaelust. Samas ärgem mitte kunagi unustage innovatsiooni, sest see on ju meie kaubamärk. Jumala eest, bussides peavad toimuvad robootikaringid nii imikutele kui eakatele!

Tasuta bussid on tulnud, et muuta kardinaalselt elu Eesti maapiirkondades. Need looklevad teed ei meelita tulevikus siia mitte ainult WRC rallit vaid ka turiste üle maailma, et kui loovalt Eestis elatakse.

Lõpuks võiks muidugi iga küla kolidagi kokku ühte liikuvasse rekkasse elama, aga see on juba 2023 Riigikogu valimiste teema. Elu peab jätkuma.

Mart Kase

Mart Kase elab Valgamaal Karula vallas Kaagjärve külas ning kasvatab oma talus kitsi. Mart on eelnevalt pealinnas töötanud nii teatris kui reklaamiagentuuris, nüüd lihtsalt vajas elu uut väljakutset. Mart kirjutab Edasile, kuidas paistab Eesti elu väljaspool Tallinnat. Mardi taluelust räägib blogi www.metsikelu.ee/blogi. Loe artikleid (150)