Mart Kase jalgpalli MMi päevik #4: mõtteid alagrupiturniirilt

Lühike alagrupiturniiri kokkuvõte, lihtsalt omavahel seosetud tähelepanekud enne otsustavaid mänge. Kõiki seniseid artikleid loe Mart Kase jalgpalli MMi päevikust.

Parim pete – löögipete

See on toitnud jalgpalli leiutamisest saati ründefaasis. Selle teostamiseks on erinevaid võimalusi, et kuidas ja kuhu poole sa enda alt palli läbi tõmbad peale liigutust, enne kui hakkad väravale peale lööma. Tõmbad palli enda alt läbi ning siis vajutad teise jalaga või teed veelkord sama pette. Januzaj lõi nii värava Belgia eest viimases voorus Inglismaa vastu ning näiteks Diego Costa tegi esimeses Hispaania mängus värava lüües neid petteid kohe hulgim. Löögipete on see maailma kõige kindlam pete, aga lihtsalt küsimus on, et kuidas sul see konks või tantsusamm jalas istub.

Suurim pettumus – kas Hummels on jalgpallur ka?

Mul on kodus sikk nimega Hummels. Ta on hästi hea poiss, sõbralik, leidlik, armas, oma tööd siiralt tegev. Panin talle nime paari aasta eest ühe oma lemmik Borussia mängija järgi. Nüüd pole Hummels enam Borussias ja ka Saksamaa koondis on omadega läbi. Minu Hummels särab, jalgpallur mitte. Saksamaa tohutu tagalaga süsteem jooksis sel MM-l lati alt läbi nii, et olenemata jutu sees väljenduvast usaldusest Löwi vastu nagu väga hästi ei kujuta ette, miks ja kuidas sama peatreeneriga jätkatakse. Viimased naelad Saksamaa pääsemislootustele lõi Lõuna-Koreale ja 0:2 Saksamaa lõpetab esimest korda 80 aasta jooksul MMi alagrupimägudega…

Parim mängija – Coutinho

Coutinho oskab luua nii, et värava tulevad – kui ta on kasti ääres või sees, siis tal on megahea kiire täpne lööb mõlema jalaga. Kui ta on kastis kaugemal, siis on tal selline nägemus mängust + tehnikaoskused, et ta suudab pea alati panna selle täpse parima söödu kaaslasele. Neymari üleasted ning vastastele otsa jooksmine on lihtsalt selle hale vari, kuidas Coutinho asjale pihta saab. Jääb muidugi arusaamatuks, miks Brasiilia treener ei pane Firminiot mängu, kellega Coutinhol on Liverpooli aegadest poolelt hingetõmbelt mõistmine ja nad võivad põhimõtteliselt ükskõik, kelle vastu kahekesi sööduga ründemängu resultatiivselt ära teha.

Kes võidab? Horvaatia või Belgia

Lihtsalt peab pakkuma midagi uut. Horvaatial on pea kõik paigas, sest tugev keskväli, kes kontrollib nii kaitset kui rünnakut, on täna edu võti. Jah, need mehed seal on väga head, ega nad muidu poles Reali ja Barca võtmemängijad. Belgia vabadus ja oskus entukaga rünnata on olnud sel turniiril seni kõige ilusam. Loomulikult hakkab nüüd kõik otsast peale ja mängud on hoopis teised, aga kui Belgia endast ise ära ei väsi, siis mine tea, äkki lustivad kõik üle.

Veel üks tähelepanek: Poola staarist ja tema elu suurimast treenerist.

Et ei tea, kas Lewandowski peast käis 2014. aasta lõpus, kui ta koostöö Kloppiga otsa sai ja Lewa Borussiast Bayernisse siirdus, et on olemas võimalus, et ta ei saa mitte kunagi enam paremaks jalgplluriks. Et ta taob elus veel väga palju väravaid, aga mitte otsustavates mängudes. Et see, mis Klopp temas lõi, et see on tal olemas, aga ta ei saa kunagi enam paremaks ja ta enesekindlus hakkab aasta aastalt alla käima. Lewa pole peale Dortmundi enam paremaks saanud, Bundesliga tiitlid ja väravad ei loe, need olid tal ka enne olemas. MMi kvalifikatsioonimängud ei loe, loeb turniir ise. 

Lewandowski vajab enda ümber meeskonda, kes talle palli jala/pea peale surub kastis ja siis ta lööb ära. Lewa vajab treenerit, kes on temast 100% üle. Ja ta ise ei saa kunagi Kloppist üle. Jaapani Kagawa kohta võib põhimõtteliselt kirjutada sama loo. Aga veel radikaalsema.

Eelmisel MM-l finaalis võiduvärava löönud Götze kohta ka, aga veel, veel radikaalsema praeguseks hetkeks. See jutt on veidi vägivaldne, aga Kloppi pojad on nii loodud, et ta ise on neile asendamatu. Nad on edasi ka jalgpallurid, aga kes on tema Borussiast end hiljem realiseerinud/edasi arenenud? Kummaline teema.

Mart Kase on talunik ja kitsekasvataja Valgamaalt, kes on eelnevas elus tihedalt kokku puutunud jalgpalliga nii mängija kui taustajõuna ning seetõttu adekvaatne arvama ka suurest jalgpallist, sest mis muud kui isiklik emotsioon on MM-i puhul tähtis. Mardi mõtteid ja tähelepanekuid nähtust saab lugeda MMi ajal ilmuvast artikliseeriast “Mart Kase MMi päevik”.

Mart Kase

Mart Kase elab Valgamaal Karula vallas Kaagjärve külas ning kasvatab oma talus kitsi. Mart on eelnevalt pealinnas töötanud nii teatris kui reklaamiagentuuris, nüüd lihtsalt vajas elu uut väljakutset. Mart kirjutab Edasile, kuidas paistab Eesti elu väljaspool Tallinnat. Mardi taluelust räägib blogi www.metsikelu.ee/blogi. Loe artikleid (151)