Mart Kase jalgpalli MMi päevik #3: VAR teeb memmepoegadest jalgpallurid

Neymar jr I Foto: Instagram

Maailm on muutunud kiiremaks ja see avaldub ka jalgpallis. Mäng on nii kiire ja toimub nõnda palju ja on arusaadav, et peakohtunikul ja abikohtunikel pole võimalik kõike märgata. Õigluse nimel situatsioonide ülevaatamine on ainuõige, sest nii saavad teesklejad avalikuks, kirjutab Mart Kase jalgpalli MMi päevikus.

Ma mõtlen seda momenti Brasiilia – Costa Rica mängus, kui Neymar sai teesklusega penalti, aga siis VAR ütles kohtunikule või kohtunik VAR-le, et vaatame üle ja kohtunik vaatas üle ning – laku panni Neymar. Sellest konkreetsest ilmekast momendist alates sai suurturniiridel läbi “kuul selga” kukkumised. Kui enne võis veel kahelda, kas VAR on hea asi, siis selle Neymari piinlikule hüppele vee peale tõmbamise peale mina kodus vaid plaksutasin. Ja kui abikaasa selle intensiivse plaksutamise peale pea toauksest sisse pistis ja küsis “Mis juhtus?” vastasin ma: “Mitte midagi ja see on vägev!”.

Kiirel mängul ja VAR-l on ka pahupool, see on üldine penaltite hulk. VAR pole loomulikult selles süüdlane, et kastis tehtavaid kontakte on palju ja jalkareeglite järgi saab neid veana tõlgendada, aga VAR lisab alati kindlustunde, et penalt tuleb ära. Kuigi Serbiale ei tulnud, kui nende koljatründaja maha tõmmati, aga see on suurte meeste jama, et neile on kohtunike arvates raskem liiga teha. Ka VAR ja kohtunik üheskoos eksivad, aga seda on tänu VAR-le kindlasti vähem kui viimastel suurturniiridel on juhtunud.

Mind väga huvitavaks, mis sõnavara, käske, väljendeid kasutavad peakohtunik ja VAR omavahel suheldes. Endast targematelt sain teada, et nähtavasti täpset protokolli, mismoodi nad suhtlevad ei ole FIFA kirja pannud, teada on väljend “check complete”, mis tähendab, et VAR soovitab peakohtunikul mänguga edasi minna. Aga, kuidas ja mismoodi annab VAR peakohtunikule soovituse asi üle vaadata, seda oleks huvitav teada. Ehk, VAR tundub olevat ka kommunikatsioonitõlgendus, mitte ainult jalgpalli reeglite järgimine. See on muidugi kindel, et lõplik otsus jääb alati peakohtunikule. VAR-ga jalgpallimäng on seega ka huvitav juhtimisaktsioon. Kõige tähtsam on selle juures otsuste kiirus, pole aega jokutada, analüüsida ega molutada, tuleb suhelda ning otsustada kiiresti ja õigesti.

VAR oleks nähtavasti kasulik ka paljudele (tipp)juhidele oma organisatsioonide juhtimises. Kes ei tahaks omada mentorit, kes mitte ainult ei targuta, vaid aitab näha ka konkreetseid lahendusi. Selles suhtes olenemata oma naiivsusest ja (võlts)melust on jalgpalli MM ikkagi hea asi, sest peakohtunik ja VAR aitavad inimestele edastada tõde. Võltsuudiste võidukäiguajastul ei ole selline globaalne tõe väärtuse edastamine üldse mitte väike asi.

Neymari teesklus (5.28)

Teisi tähelepanekuid:

Horvaatia – Argentiina. Jalgpallis ja elus ei loe ebaolulised hetked. 28. märtsil 2017 võidab kõledas Eesti kevad-talveilmas Eesti Horvaatiat 3:0. Mängu tähtsus on null. Horvaatia loputab nüüd MM-il Argentiinat. Tasemevahe on päris selge. See alagrupimäng ei ole veel loomulikult kõige olulisem hetk MM-il, aga oluline on see, et Horvaatia on vägev meeskond. Innu ja vaimuga panevad. Mu jaoks senise MM-i parim jalgpall. Finaal Belgia – Horvaatia vahel oleks täitsa mõnus ju.

Islandi imest. Jättes kõrvale kõik väikeriigilt väikeriigile teemad ja olles vaadanud nende mõlemat mängu MM-l ca 60 min per mäng, pean ütlema, et sel satsil pole hetkel mõtestatud, konkreetset ründemängu, aga praegu on selline aeg tippjalgpallis, kus lüüakse palju väravaid ja sa pead olema resultatiivne. Kogu lugu. Jalgpalli edu teostus on ratsionaalne tegevus.

Belgia on (väga) hea. Neil on plaan, oskused ja otsustavus. Neil on hetkel ka õige suhtumine, suht finaali punt. Ja seda Lukaku juttu lugege/kuulake kõik endised ja tulevast jalgpallurid, spordifännid ja ka spordikauged inimesed. Suhtumine oma ellu ja eesmärkidesse on kõik, mis sul on.

Saksamaa – Rootsi. Saksamaa võiduvärav oli muidu hästi seisnud Rootsi väravavahi aps veidi. Sealt ääre pealt kohast pole kuhugi mujale lüüa/keerutada, kui taha risti ja kui Reus Kroosi juures seisis, siis selge see, et tuleb väike sööt ja see keerutus ei olnud ju tugev löök. Aga sellised õnnestumised võivad selle Saksa masinavärgi käimata tõmmata. Lihtsalt Müller pingile ja mõni noor poiss veel mängu. Eks näis, kas nad särama hakkavad, Venemaale kütaks küll sajaga ära, aga Belgiale praeguste mängude pealt targutades never.

Mart Kase

Mart Kase elab Valgamaal Karula vallas Kaagjärve külas ning kasvatab oma talus kitsi. Mart on eelnevalt pealinnas töötanud nii teatris kui reklaamiagentuuris, nüüd lihtsalt vajas elu uut väljakutset. Mart kirjutab Edasile, kuidas paistab Eesti elu väljaspool Tallinnat. Mardi taluelust räägib blogi www.metsikelu.ee/blogi. Loe artikleid (151)