Mart Kase jalgpalli MMi päevik #2: mänguks läheb peale alagrupiturniiri

Mohamed Salah I Foto: thisisanfield.com

MM on pikk, mänge on palju ja ETV stuudios võib olematu režiiga tõsta neid lauamängu taktikanuppe nii või naa, aga liiga tõsiselt ei tasu seda jalkat praegu võtta. Seda kõike on liiga palju ning tasemevahest ja parimate meeskonde väljasõelumine on hetkel võimatu ning ebaadekvaatne, kirjutab Mart Kase jalgpalli MMi päevikus.

Kui ring tõmbub koomale, siis saab selgemaks, millisel satsil on sisu ning kes on päris lõpetaja. Vast räägin sellist juttu seepärast, et pole jõudnud MM-i väga palju vaadata. Paar mängu otsast lõpuni ja kokkuvõtted, aga jalkas on nii, et kokkuvõtted on alati eksitavad.

Kes MM-i võidab on tegelikult põnev küsimus, aga see on suhteliselt tähtsusetu. Eks see MM on lihtsale Eesti maainimesele rohkem nagu teekond. Suveõhtute meelelahutuseks on raske midagi paremat pakkuda, kui maailma suurimat emotsioonisüsteemi. Jalgpall on väljatöötatud emotsiooni tulevärk. Mängijad, fännid, treenerid, kõik on omad rõõmud ja mured mängus.

Jalgpallis nagu ka popmuusikas nagu ka rahvusvahelisest poliitikas nagu ka kirjanduses, on järjest raskem tõusta staariks ja popikooniks. Lihtsalt mängijaid ja lugusid on liiga palju. Ja keegi ei võida tänapäeval kõiki tiitleid nii klubitasandil kui koondise eest. Maailmas on järjest raskem silma paista. Aga selliseks tähelepanuks pole paremat kohta kui MM. Et sünniks vähemalt üks uus suur staar, kes siis jääb sellesse seisusesse aastateks, on suur soov Venemaal hetkel toimuva osas. Ükskõik, mis koondisest ta siis on, kas Mehhikost või Belgiast või mine tea, äkki isegi Venemaalt.

Liverpooli Salah oli lõppenud klubihooajal uskumatu mees: kõik, mis võimalik kolliks ära lüüa, seda ta ka tegi. Uskumatult tihe samm ning surmav löögitäpsus. Aga eilses Venemaa – Egiptus mängus oli Salah vormist väljas. Pikk ja intensiivne klubihooaeg on mehest lisaks füüsisele ka vaimsed mahlad välja pigistanud. Inimene lihtsalt ei jõua 12 kuud aastas nii intensiivselt end sooritada ja ehkk seda võib oodata kogu Egiptuse meeletu rahvas, on Salah ikkagi inimene. Ühe mehega püramiide ei ehita, selleks on vaja tugevat meeskonda.

MM-i võidab tugevaim meeskond. Kui hetkel küsida, mis meeskond see on, siis pakun Belgiat. Kui nad ennast alagrupis liiga pilve ei keri. Elagu väikerahvaste edu ja lootus.

Tipphetked: Venemaa – Egiptus

Mart Kase

Mart Kase elab Valgamaal Karula vallas Kaagjärve külas ning kasvatab oma talus kitsi. Mart on eelnevalt pealinnas töötanud nii teatris kui reklaamiagentuuris, nüüd lihtsalt vajas elu uut väljakutset. Mart kirjutab Edasile, kuidas paistab Eesti elu väljaspool Tallinnat. Mardi taluelust räägib blogi www.metsikelu.ee/blogi. Loe artikleid (150)