Mart Kase jalgpalli MMi päevik #1: Diego Costa alati enne kui Cristiano

Diego Costa I Foto: wikipedia CC BY-SA 2.0, I Foto: Aleksandr Osipov

Ma sain aru, et MM algab, kui eile politsei mind väikeasula piiril kinni pidas. Lüllemäe kooli jalgpalli väljak tundus nii ehe vanakool, et võta sõpradega pall ja lihtsalt mängi. Õnneks sain politseilt lihtsalt hoiatuse, aga kuidas mulle meeldivad need mitte kunagi Eesti Jalgpalliliidu kunstmuru uuenduse ampluaasse jõudvad maakoolide jalkaväljakud. Võta pall ja mängi; see on savi, et selle murulapi jaoks on need rauast keevitatud väravad liiga suured. Eile veel sama otsaga Väimelast läbi sõites valdasid samad tunded. MM on jalgpalliisu, aga mitte mingi mõisa peale, lihtsalt mängi.

Mart Kase on talunik ja kitsekasvataja Valgamaalt, kes on eelnevas elus tihedalt kokku puutunud jalgpalliga nii mängija kui taustajõuna ning seetõttu adekvaatne arvama ka suurest jalgpallist, sest mis muud kui isiklik emotsioon on MM-i puhul tähtis. Mardi mõtteid ja tähelepanekuid nähtust saab lugeda MMi ajal ilmuvast artikliseeriast “Mart Kase MMi päevik”.

See MM on muidu üldse siuke nagu veits kahtlane teema. Eemale säästlikkusest, kuidas üldse on võimalik, et tänapäeva maailmas see ühte kohta koondatud ja meeletuid infra investeeringuid nõudev üritus on nii inno. Tänapäeval kasutatakse päikese energiat ja tore on, kui igat karpi saab taaskasutatada, Aga MM on selle kõige vastand, inimesed  tunduvad jalkahulluses naiivselt raiskavat kõike, õlletopsidest kehamaalinguteni. Kõike see MM vajab ja ka saab, sest maailm vajab meelelahutust, mis ühendab.

“Košutarstvennõi gimn spanii” oli tore kuulata reede õhtul Hispaania-Portugal mängu alguses. See on omamoodi nunnukas, et vene keeles neid hümne tutvustatakse. See lisab nagu mingit slaavi emadust.

Cristiano Ronaldo pole mulle kunagi meeldinud, aga ta lööb ära. Ega Portugal nähtavasti sel MM-l kaugele ei jõua, see 3:3 Hispaaniaga oli neile joppamine. Hispaanial on võimalus, kui nad ei tee endale lolle pendlaid ja karistuslööke. Diego Costa jälle on mulle alati meeldinud, siuke paha poiss, kes on alati näost 50+ aastat vana ning ta lõpetamine on alati olnud world class.

MMi kõike mänge pole mul kindlasti aega vaadata, see Hispaania – Portugal mäng oli ka esimene, mida vaatasin ja noh ega kõike neid mänge ei peagi vaatama, need on mõeldud bettinguhulludele, et ikka mänge oleks rohkem ja saaks rohkem panustada, et nagu keda kotib. Mängige jalgpalli ikkagi ilu pärast.

Ootused MMi suhtes on tõmmatud madalaks, nii kindlasti läheb asi heaks. Mul pole treeneritele muud öelda, kui et öelge meestele, et kiigutage risti platsi palli kiiresti, see on kõige olulisem selles spurtide ja pausidega vahelduvas tänapäeva tippjalgpalli rütmis.

Tipphetked: Portugal – Hispaania 3:3

Mart Kase

Mart Kase elab Valgamaal Karula vallas Kaagjärve külas ning kasvatab oma talus kitsi. Mart on eelnevalt pealinnas töötanud nii teatris kui reklaamiagentuuris, nüüd lihtsalt vajas elu uut väljakutset. Mart kirjutab Edasile, kuidas paistab Eesti elu väljaspool Tallinnat. Mardi taluelust räägib blogi www.metsikelu.ee/blogi. Loe artikleid (151)