Podcast “Juhtimiskvaliteet on konkurentsieelis”Margus Rink: juhti on vaja, et viia ettevõte punktist A punkti B

Psühholoog ja koolitaja Veiko Valkiaineni juhtimisblogi ja podcast’i seekordseks vestluskaaslaseks on kunagine Hansapanga jaepanganduse juht, endine Eesti Energia jaeäri juht ja praegune Coop Panga juhatuse esimees Margus Rink. Margusega räägimegi juhtimisest, asjade ära tegemisest ja sellest, mis on tema personaalne juhtimiskäekiri.

Mõtteid vestlusest:

  • Minu jaoks on juht see, kes viib ettevõtte punktist A punkti B. Ehk teisisõnu öeldes, juht on see, kes paneb asjad juhtuma. See on ka see, kuidas ma drive’in iseenda tegevusi. Siin on kindlasti oma doos ka ambitsiooni ja saavutusvajadust, aga ma päriselt ka tahan, et minu tegevusest jääks jälg. A la, et ma alustasin sealt ja lõpetasin siin ning vahepealse – mis ma selle nimel ära tegin – suudan ma selgelt määratleda nii iseenda kui ka teiste jaoks. See on minu nägemuses juhtimine.
  • Ma olen kõige tulemuslikum olukorras, kus ma suudan seada endale mingi konkreetse mentaalse verstaposti; mulle on ülioluline enda käima tõmbamiseks see, et ma näen selgelt, kuhu me tahame liikuda. Ning seejärel on minu asi sellel teel defineerida, mismoodi, kellega koos, millistele nuppudele vajutades, mis järjestuses jne. me nüüd selle oodatava lõpptulemuse poole liigume. Sellest lähtuvalt sobin ma enda arvates kõige paremini ettevõtetesse, kus on vaja teha mingi selge samm edasi või kutsuda ellu muutus.
  • Kui minu kohta tiimikaaslastelt küsida, siis ma usun, et mind iseloomustatakse umbes selliste sõnadega, et ta on mees, kes paneb asjad juhtuma. Ma arvan, et see on see minu kui juhi käekiri. Ma tean väga selgelt, kuhu peab pank tervikuna liikuma – ehk mis on see punkt B, mille poole me liigume – ning samuti oleme me selle organisatsiooni peaeesmärgi ära tükeldanud ja jaganud vastutused erinevate juhtkonna liikmete vahel. Mina hoian kogu aeg näppu pulsil, kas minu tiimiliikmed teavad, kus on nende isiklikud verstapostid ja kas nad on kenasti teel nende poole. Selleks on mul tiimiliikmetega iganädalased pooletunnised 1-1’le kohtumised, kus me siis käime kõik need teemad üksipulgi läbi. Nii hoian ma kogu aeg, heas mõttes, sellel organisatsioonil elektrit sees. Arvan, et execution nõuab vähemalt 70% juhi energiast ning ca 30% jääb siis strateegia paika loksutamiseks. Meil peab see машина tulemuse ikka ära tooma. Teame ju väga selgelt, mis on selle aasta kasumi eesmärk, klientide eesmärk, laenuportfelli eesmärk jne. See ongi see, mille eest meile palka makstakse.

Veiko Valkiainen

Juhtimisblogi ja podcasti “Juhtimiskvaliteet on konkurentsieelis” eestvedaja Veiko Valkiainen on psühholoogia ja psühhoteraapia alase hariduse ning üle 15-aastase juhtimise arendamise alase töökogemusega professionaal, kes keskendub oma töös meeskondade tulemuslikkuse kasvatamisele läbi juhi ja tema tiimiliikmete mõtte- ja käitumismustrite muutmise. Loe artikleid (81)