Kuhu minna, mida teha? Edasi kultuurisoovitusi – juuni

Narva jõe joad suurvee ajal I Foto: Wikipedia

Kultuurisoovitused on rubriik, kus Edasi pakub “vähem on rohkem” põhimõttel ideid vaba aja veetmiseks. Püüame infotulvast välja noppida mõned omanäolised ja põnevad sündmused, mis võiksid uudishimulikule ja peavoolust kõrvalegi kiikavale lugejale huvi pakkuda.

Kino

Võrratu ja ettenägelik tunnustatud filmitegija Andrew Niccol on koondanud oma uusimad mõtted tehnoloogia ja inimkonna pingelisest suhtest põnevikku ’’Tundmatu’’. Tehnoloogia võimalikke tulevikuperspektiive ja thrillerlikku atmosfääri ühendava filmi tegevus leiab aset lähituleviku maailmas, kus puuduvad privaatsus, infopuudus ja anonüümsus. Meie isiklikud mälestused salvestatakse ja kuriteod on pea olematuks muutunud. Lahendamata mõrvu uurides avastab Sal Frieland (Clive Owen) noore naise (Amanda Seyfried), kes on süsteemist mööda pääsenud ja haihtunud. Tal pole identiteeti, minevikku ega ametlikke andmeid. Sal taipab, et kuritegevus polegi ehk lõppenud, vaid hoopis algamas. Film linastub kinodes üle Eesti.

Muusika

Sõru Jazz tuleb taas – 14.-17. juunil idüllilisel Hiiumaal toimuv just Eesti jazzile keskenduv neljapäevane festival on arvatavasti üks õdusamaid ning soojemaid üritusi suvel. Esinejaid leidub igale maitsele mahedast jazzist bluusi ja rokini välja, intiimsematest koosseisudest big-bandini.

Lavale astuvad nii nooremad tegijad kui kogenud jazzmuusikud: Weekend Guitar Trio, Kadri Voorand, Raivo Tafenau, Jaak Sooäär, Peedu Kass, Maria Faust, Erki Pärnoja, Hedvig Hanson, Tõnu Naissoo, Andre Maaker, Tanel Ruben, Kirke Karja, Elletuse jpt. Kontserdid toimuvad Sõru paadikuuris, Orjaku külamajas, Emmaste kirikus. Lisaks muusikale pakub loodushuvilistele varahommikunautijatele linnulaulumatka RMK ja lastele on avatud lastenurk.

Vaata lisaks: Anne Erm soovitab: Euroopa jazzifestivalid

Teater

Nelja koreograafi, Raho Aadla, Age Linkmanni, Maarja Tõnissoni ja Arolin Raudva fantaasiarohke ja külluslik tantsulavastus “Olmeulmad 2” võimaldab tavapärase teatrikogemuse asemel seigelda uues paigas, Kopli tehasehoonetes.

2016. aasta kevadsuvel etendus Tallinna Kassisaba korteris kunsti ja argireaalsuse vahekorda uuriv tantsulavastus “Olmeulmad”, kus nelja inimese igapäevastest kodustest hetkedest said publiku ees ja sees fantaasiaküllased uus-ilmad. Autorite nelik on sestpeale elu fantastilist tiksumist edasi tunnetanud ning loob seekord Koplis, endise Põhjala tehase territooriumil. 

Etendused toimuvad: 13.06.2018 esietendus / 14.06 / 15.06 / 16.06 / 17.06 / 18.06 / 20.06 / 21.06 / 26.06 / 27.06 kell 19.00 Marati 5, Tallinn (Põhjala tehasehoone Koplis)

Muuseum/arhitektuur

Narva muuseum kutsub igal pühapäeval (kuni 28.oktoobrini) kell 12 ekskursioonile Kreenholmi, kus külastaja saab keset monumentaalset industriaalarhitektuuri ülevaate manufaktuuri 160-aastasest ajaloost.

Narva Kreenholm

Retk kestab ligikaudu 1,5 tundi. Selle aja sees liigutakse mööda Kreenholmi suletud territooriumi ja käiakse vanas tehasehoones, kus külastajatel on võimalik näha suurt ketrussaali, et tajuda paremini toimunud töö mastaapsust. Marsruudi kogupikkuseks on umbes 2,5 km.

Kirjandus

David Mitchell – “Luukellad”. Tõlkinud Krista Kaer. Kirjastus Varrak. Sari “Moodne aeg”.

Mitchell on üks olulisemaid inglise kirjanikke meie päevil. Kaks tema nimekaimat teost, “Varikirjas” ja “Pilveatlas” on kandideerinud Bookerile ja mõlemad on ka eesti keelde tõlgitud.

Fantaasia on Mitchelli jõud ja selle jõu kaudu tõuseb esile ühiskonnakriitika. 2014 ilmunud “Luukellad” (The Bone Clocks) tegevus algab 1980ndatel ja lõpeb 2040ndatel, läbivaks peategelaseks tüdruk/vanatädi Holly. Sadadel lehekülgedel võitlevad kaks leeri surematuid (ühel puhul pigem keharändurid). Aga see on ainult väline külg. Romaani sügavam sisu väljendab düstoopiat ja seda hukatust, mille poole me arutute autosõitjate ja plastpudelitarbijatena hooga kihutame, et oma lapselapsed hinge vaakuma jätta. Kui allajärgnev lõik ei võta korraks õõnsaks, siis olete tuim inimene.(Valner Valme).

“Viis aastat hiljem hingan sügavalt ja vabinal sisse, et mitte nutma hakata. Asi ei ole ainult selles, et ma ei saa enam Aoifet emmata, vaid kõiges – see on kurbus piirkondade pärast, millest me tühermaa tegime, jääkatte pärast, mille me ära sulatasime, Golfi hoovuse pärast, mille me ümber suunasime, jõgede pärast, mille me kuivendasime, rannikute pärast, mille me üle ujutasime, järvede pärast, mille me sodiga lämmatasime, merede pärast, mille me tapsime, liikide pärast, mille me välja suretasime, tolmeldajate pärast, kelle me hävitasime, nafta pärast, mille me ära raiskasime, ravimite pärast, mille me kasutuks tegime, trööstivate valetajate pärast, kelle me juhtideks valisime – kõike seda selleks, et me ei peaks oma mugavat elustiili muutma. Praegu räägitakse pimendusest samamoodi, nagu meie esivanemad rääkisid mustast surmast – nagu see oleks Jumala tahe. Aga me kutsusime selle ise esile, iga naftapaagiga, millest me end läbi põletasime. Minu põlvkond olid einestajad Maa rikkuste restoranis, kus nad end lõhkemiseni täis õgisid, teades – aga eitades -, et me laseme jalga ja jätame arve lapselastele maksta, arve, mida ei saa kunagi tasuda.” (lk 629)

Tervisesport

9.juunil toimub Pirita Terviseradadel „MyFitness Madness Race: Pirita“
See on MyFitnessi poolt korraldatav ning Pirital esmakordselt toimuv takistusjooks mis pakub osalejatele nii meelelahutust kui ka väljakutseid.

Pirita etapi pikkuseks on 5km ja rajal tuleb läbida 25 erineva raskusastmega takistust, kust ei puudu muda, vesi, plangud ega ronimised. Pirita jõeäärsed tõusud ja laskumised on juba ise päris suureks väljakutseks, lisades sinna veel takistused saab kokku päris hea kombo. Kui sellest jääb väheks, siis on võimalus läbida rada kaks korda.

Tsirkus

Haapsalus toimuv rahvusvaheline kaasaegse tsirkusefestival  HOOG ühendab 8.-10. juunil etenduskunstid, pakkudes üllatavaid elamusi ja praktilisi kogemusi nii täiskasvanutele kui ka lastele.

Festivali programm esitleb sõnadeta lavastusi, mis on füüsilist meisterlikud ja kunstiliselt kaunis vormis. Etenduspaikadeks on lisaks Haapsalu Kultuurikeskusele mitmed põnevad nurgakesed – neid leiab sellest võluvast väikelinnast palju. Lisaks lavastustele pakutakse koolitusi-töötubasid laiale sihtrühmale, nii neile, kes ise tsirkusega tegelevad, kui ka kohalikele elanikele ja kaugemalt külalistele.