Sander Gansen: planeedi suurimast robootikafestivalist uue ökosüsteemini

See lugu on kaheksateist aastat vanast projektist, mis on saanud uue hingamise ning laieneb iganädalaselt ja rahvusvaheliselt. Robotex on Tallinna Tehnikaülikoolist alguse saanud robootikafestival, mis tänaseks toimub lisaks Eestile veel kümes riigis: Küpros, Hiina, Kreeka, Kolumbia, India, Guatemaala, Afganistan, Nigeeria, Ameerika. Töö käib veel kahekümne frantsiisi avamise kallal. Kuidas on 2001. aastal alguse saanud ülikooliprojekt saavutanud viimase kaheksa kuuga taolise kasvu? Miks peaks keegi tahtma Eestist päris ürituse rahvusvahelisi korraldusõigusi? Ja mis veelgi tähtsam — kuhu see kõik liikumas on?

Peter Vesterbacka: “Tehke planeedi suurim robootikafestival!”

2017. aasta alguses pandi taaskord kokku uus meeskond, kelle ülesandeks sai 17. korda toimuva üleriigilise robootikavõistluse korraldamine. Sel hetkel ei teadnud veel keegi, et tegemist saab olema viimase uue meeskonnaga, mis ainult antud otstarbeks nullist kokku tuleb panna.

Selle hetkeni oli tavaline, et igal kevadel tuli leaida uus seltskond inimesi, kelle ülesandeks sai TTÜ ruumides Robotex’i korraldamine. Kuid nüüdseks, kui sündmus oli kasvanud ülikooli ruumide jaoks liiga suureks, ei tundunud enam võimalik ürituse korraldamine lühiajalise seltskonnaga.

2016. aastal hakkasid inimesed unistama Guinness’i maailmarekordi purustamisest, korraldades läbi aegade suurimat robootikavõistlust. Kuigi tol aastal jäi sellest puudu umbes 50 võistkonda, tuli siiski kokku ligi 1000 robotit ja 10 000 inimest. Ilmselgelt liiga palju, et mastaapse ürituse taaskorraldamisega saaks kõigi muude tegevuste kõrvalt hakkama väike tudengiseltskond.

Niisiis pandi 2017. aastal kokku juba pooleldi täiskohaga meeskond ning üritati uuesti rekordit purustada. Sel korral suudeti kokku tuua 1346 robotit ja üle 27 000 inimese. Üle 200 roboti rohkem, kui rekordi purustamiseks tarvis. Planeedi suurim robootikafestival oli sündinud!

Robotex International 2017 tõi Tallinnasse kokku üle 27 000 inimese ja 1346 robotit.

Mis järgmiseks? Globaalne robootika ökosüsteem 

Mida teha pärast eesmärgi saavutamist? Oma enda rekordi purustamine ei ole ju ometi motiveeriv! Õnneks olime kõrvaltegevusena alustanud juba uute projektidega, et meelitada Eestisse rahvusvahelisi talente. 2017. aastal võttis meiega ühendust Ahti Heinla, üks Skype’i asutajatest, kes täna ehitab tipptehnoloogilist robootikaettevõtet Starship.

Aastaid varem oli Ahti koos sõpradega osalenud Robotex’i võistlustel, et saada enda esimene päris kogemus robotite ehitamisel. Kuigi mõte tundus toona lihtne ja lõbus, siis reaalsuses oli ühe võistlusroboti ehitamine palju raskem kui esialgu tundus. Ning kahel järjestikkusel aastal võistlustel osaledes ei suutnud nad ühtegi esikohta koju viia. Kuid see sütitas uue leegi ning aja möödudes jõudis Ahti Starshipi loominseni.

Seega on meil juba üks edulugu, mille sünnile Robotex kaasa aitas.

Pakirobot. Starship Technologies

Nüüd uut ettevõtet ehitades jõudis Ahti uue probleemini. Nimelt oli Eestis puudu potentsiaalsetest töötajatest, keda palgata, kuna ülikoolid ei suuda neid piisavas mahus toota. Seega tekkis mõte, et tuleks neid hoopis sisse tooma hakata. Aga kuidas?

Nii jõudis Ahti Robotex’ini ning meie saime rahastuse, et hakata suuremates kogustes talente oma üritustele meelitama. Robotexi juhina alustasin reisimist üle maailma, et turundada Eestus toimuvat suursündmust: Kolumbia, Prantsusmaa, Jaapan, Hiina, Ameerika Ühendriigid, India.

Me õnnestusime!

Esmakordselt 2017. aastal jõudis Robotex’i Eestis toimuvale üritusele hulk võistkondi näiteks Hiinast ja Mehhikost. Samuti tuli kohale ka press Jaapanist ning Singapurist. Ent meeskond mõistis, et raha pole mõistlik kulutada vaid ürituse turundamisele. Vaid ühe ürituse korraldamine aastas ei ole ellujäämiseks jätkusuutlik mudel. Elujõulise organisatsiooni ehitamiseks tuleb läbi viia hulgaliselt projekte.

Seega alustasime juba eelmisel aastal ülemaailmse robootika ökosüsteemi ehitamise mõttega, minnes vastamisi juba 80ndate lõpus ja 90ndate alguses loodud sarnaste organisatsioonidega nagu FIRST ja BEST, kelle mudelid on tänapäevaks vananenud ning frantsiiside jaoks ebapiisavad.

2017. aastal toimus meil juba ka esimene üritus väljaspool Eestit – Küprosel. Samuti pöördus meie poole kolm erinevat seltskonda Hiinast, mis andis veelgi usku uue mudeli väljatöötamiseks a vajalike investeeringute tegemiseks.

Samuti teadsime, et eristumiseks tuleb luua palju suurem programm, mis ei hõlmaks ainult võistlusi. Seetõttu alustasime uute kontseptsioonide testimisega nagu ettevõtlusele keskendunud robootikakonverents ja erinevad haridusprogrammid, aitamaks tekitada uusi iduettevõtteid. Teadsime, et kõike seda kokku liites, saame võimsa programmi, mida hakata väljaspool Eestit levitama.

Kõik kokku on ostunud unikaalseks väärtuspakkumiseks võrreldes teiste organisatsioonidega. Robotex kui organisatsioon ei ole enam pelgalt üritus, kus oleks võistlused ja lõbu. Me oleme nüüd saamas hoopis nö ettevõtluskiirendiks. Võtame 4-aastase või veidi vanema lapse, õpetame talle selgeks kõik vajaliku robootikast ja ettevõtlusest. Või aitame kahekümnendates noortel alustada oma ettevõttega või leida sobiv töökoht. Viime nad kokku teiste ettevõtete ja investoritega. Seda kõike samal ajal, kui selgitame avalikkusele robootika põhitõdesid.

See ongi kontseptsioon, mida meie uued koostööpartnerid usaldavad – uskudes, et see aitab neil luua jätkusuutlikud organisatsioonid. Midagi, mis teistel programmidel tähelepanu alt välja kipub jääma.

***

Robotex International (30. november – 2. detsember) on Robotex’i organisatsiooni poolt korraldatav igaaastane üritus ja planeedi suurim robootikafestival, mis toimub üle terve Tallinna. Tuhanded insenerid, tippjuhid, õpilased ja pered tulevad kokku, et ammutada inspiratsiooni valdkonna liidritelt, ehitada roboteid ja saada esimesena teada viimastest tehnoloogia suursaavutustest. 

Kõige põnevam uuendus saabki ilmselt olema konverents, mis on suunatud peamiselt ettevõtjatele ning avaliku sektori inimestele, keskendudes valdkonna põhjalikule selgitamisele. Käsitlemisele tulevad järgmised teemad: isejuhtivad sõidukid, kosmosetehnoloogia, küberkaitse, sõjatehnoloogia, robootikaga seotud seadused, tervisetehnoloogia, vestluspõhised robotid ja palju muud.

Kuni 1. juunini toimub kampaania, kus ostes ühe konverentsipileti, saab teise tasuta kaasa. Suve lõpuni kehtivad ka teised soodushinnad nii festivalipääsmele kui ka konverentsipiletitele.

Sander Gansen

Sander Gansen on Robotex International juht. Ta on olnud startup ettevõtte Shipitwise kaasasutaja, turundusjuht ja investorsuhete haldaja. Lõpetanud Silicon Valley's Draper University. Oma vaba aja veedab ta alustavaid ettevõtjaid mentordades ning aegajalt loenguid läbi viies.  Loe artikleid (2)