6 ellujäämise YouTube hitti

Päästeameti värske uuringu andmetel ei oska väga suur osa Eesti inimestest tegelikult kriisiolukordades käituda, olgugi, et inimesed ise arvavad, et saavad hakkama.

Päästeamet töötas hädaolukorraks valmistumiseks välja nimekirja kodustest varudest, mis võiks igal inimesel kodus olla, et vajadusel seitse päeva iseseisvalt vastu pidada. Päästeamet asub hädaolukorraks valmistumisel süsteemselt tööd tegema, koolitades kõigepealt oma teenistujatest eksperdid, kes siis ühiskonnas teavet edasi annavad.

Kui seni on päästeamet elanikkonnakaitse asutusena tegelenud ennetuse käigus tule- ja veeohutusega, siis nüüd püütakse inimestele teadvustada, kuidas endaga hakkama saada hädaolukordades. Laias laastus tähendab see seda, kuidas elu ja tegevused siis on, kui pole elektrit, poest ei saa toitu ning bensiini pole.

Eks linnakeskkonnas on selliseks olukorraks valmistumine pigem teoreetiline, aga survival metsaoludes on väga suur žanr ja populaarne žanr YouTubes. Siin mõned näited, mõtted laiast maailmast.

1. Primitive Technology YouTube kanal on populaarseimad “mees paljaste kätega” metsas ehitustehnika näited. On küll osav mees, siin näiteks video, kuidas ehitab paljaste kätega korraliku hurtsiku.

2. Survival nugade, veefiltrite, tulesüütajate jms areng on pidev, siin üks video viimastest mudelitest.

3. Talveonni ehitamine Venemaa survival kanalil

4. Kalapüüdmine plastikust prügiga – nähtavasti ka Eesti kliimas üks edukamaid toiduhankimise mooduseid. Plastikprügi võib leida pea iga jõe või järve äärest.

5. Rootsi tavaline tüdruk metsas endaga hakkama saamas, populaarne YouTube tõsieluseriaal

 6. Maailma kuulsaim pikaajaline survival lugu on Siberi Agafia. Tänaseks on ta küll vist Venemaal haiglas, aga Vice News on tema kõige metsikumast elust teinud paari aasta eest vägeva dokumentaalfilmi.

Mart Kase

Mart Kase elab Valgamaal Karula vallas Kaagjärve külas ning kasvatab oma talus kitsi. Mart on eelnevalt pealinnas töötanud nii teatris kui reklaamiagentuuris, nüüd lihtsalt vajas elu uut väljakutset. Mart kirjutab Edasile, kuidas paistab Eesti elu väljaspool Tallinnat. Mardi taluelust räägib blogi www.metsikelu.ee/blogi. Loe artikleid (150)