Sirje Tammiste: kuidas olla tööotsimisel edukas?

Eks neid soovitusi ole varemgi jagatud. Jagan sinuga tähelepanekuid, mis igapäevalt personaliotsinguga tegeledes sageli korduvad.

Jõua endas selgusele, millised on sinu tugevused

Just tugevustele toetudes saavutad edu. Ei tasu mõelda edukast karjäärist kui trepiastmetest kõrgustesse. Karjäär võib väga edukalt liikuda sama tööd tehes, kuid selles üha uusi oskusi omandades. Küll oleks kahju, kui kõik kirurgid tahaksid saada kliiniku juhtideks! On ju hea, et paljud neist järgivad oma kutsumust ja saadavad igapäevaselt korda imesid operatsioonitoas. Nii on ka teiste ametitega. Igaühest ei pea saama juht.

Kui sinus on liidriomadusi, väljenduvad need erinevates olukordades

Kuidagi läheb nii, et just sina hakkad arutelu juhtima, otsustamisel kaasa rääkima. Teised vaatavad sinu poole ja joonduvad sinu sõnade järgi. Parimad juhid saavad neist, kes on kõigepealt mitteformaalsed liidrid. Neis on olemas mõjukust, mida on keeruline õppida või kuidagi tehniliselt arendada. Selles peitub sisemist enesekindlust, julgust oma arvamus välja öelda ja oma sõnade eest seista. Kindlasti on juhi rollis edu saavutamiseks vajalik keskmisest kõrgem võimekus pingeolukordadega toimetulekuks, avatus muudatusteks ning sihikindlus. Kui kõik see on sinus olemas, märgatakse seda ja pakutakse sulle juhi positsiooni ka seal, kus juba oled. Kui tõesti kõik positsioonid on tugevate juhtidega hõivatud, on aeg ringi vaadata.

Siiski ei piisa vaid loomuomastest eeldustest

Olen märganud, et parimad juhid on end teadlikult arendanud erinevatel koolitustel, kursustel või arenguprogrammides. Ikka on neil mõni raamat pooleli ja kindlasti küsimusi, millele otsivad vastust. Kaasaegne juht õpib kogu aeg – end analüüsima, inimesi juhtima ja inspireerima, majandust mõistma. Tal on sisemine tahe saada oma töös veelgi paremaks, selle tahtega innustab ta ka oma meeskonda. Nii nagu inimesena pole sa kunagi „valmis“, vaid ikka teel, nii õpid ka juhi rolli läbi elu.

Nii et kui oled töötanud juhina ja aastaid pole ühelgi koolitusel käinud, ei ole see just sinu plussiks. Sinu õpihimu peaks väljenduma ka CV-s. Vahel kurdavad üle 50–aastased, et neid ei kutsuta enam intervjuudele. Tõsi, vanuselist diskrimineerimist on liiga palju. Kuid sageli käituvad selles vanuses juhid kui kõiketeadjad. Tavaliselt see koostöösoovi ei tekita. Juhis peab olema uudishimu, huvi kõige uue vastu. Eilsed tarkused homme edasi ei vii.

Kaalu alati kandideerimine hoolega läbi, ära saada oma CV-d huupi lootuses, et ehk näkkab

Töö leiad ikkagi siis, kui tead, mille järel oled ja selle veendumuse ka värbajas tekitad. Ühelt poolt on see sinu karjäärikäik, mida vaadatakse ja teiselt poolt on väga oluline, mida ise kirjutad oma eesmärgi kohta. Kui sul on kirjas, et eelistad töötada avalikus sektoris ja kandideerid eraettevõttesse müügijuhi ametikohale, siis lootust pole. Tööpakkumistes on formaalsed nõudmised kirjas, nendele pead suures pildis vastama. Või kaaskirjaga oma sobivust antud ametikohale põhjendama.

Ehita oma karjääri teadlikult

Kui oled tööle läinud, anna seal maksimaalne panus. Igapäevaselt erinevates andmebaasides tööotsijate CV-sid lugedes hakkab vahel silma, et inimene on töötanud pool aastat siin ja pool aastat seal. See inimene jätab mulje, et kas ei saa tööga hakkama või ei tea ise ka, mida tahab. Kui sinuga on nii läinud, et CVs on väga lühikesed tööperioodid, on hea neid muudatusi omalt poolt põhjendada.

Kui tegeled aktiivselt töö otsimisega, tee seda süsteemselt

Ja ole valmis, et värbaja helistab sulle, et mõnda asja täpsustada. Kui sulle see konkurss ei meenu, pigem vabanda, et on ebasobiv aeg rääkimiseks, kui hakkad uurima, et mis konkursile ma üldse kandideerisin. Võta aega, loe pakkumine läbi ja helista ise tagasi.

Tööintervjuule mine ette valmistatult

Uuri ettevõtte kohta, valmista ette oma küsimused. Tööintervjuul saadakse omavahel tuttavaks, on loomulik, et ka kandidaat esitab omapoolseid küsimusi. Kui tal ühtegi küsimust pole, ei saa teda tõsiselt võtta.

Töö saamisel on suhtlemisoskus määrava tähtsusega

See, kui hea kontakt teil värbajaga omavahel tekib, on väga oluline. Just hea esmase kontakti loomine ja avatult oma mõtete jagamine on see, mis paneb kandidaadi vastu huvi tundma. Kui sa ise endast ei räägi, kuidas saab värbaja teada, mida sa oskad, tahad ja kuidas oma tööd teed? Võta värbajat kui teekaaslast, kellega koos tulevikku vaadata ja kellele rääkida, millised kogemused sul kaasa on võtta. Siis saate koos mõelda, kas see ametikoht on sulle parim. Või saad soovituse oma tööotsingutes veidi suunda muuta.

Ja siis need ammu räägitud pisiasjad 

Pilt olgu asjakohane, kirjavigu CV-s olla ei tohiks, meiliaadress olgu ikka tõsiseltvõetav. Meenub, et tippjuhi ametikohale kandideerinu meiliaadress oli tupsununnuke@ ….  Kui oled kunagi nalja pärast mõne meiliaadressi teinud, siis töö otsimisel vaata see üle ja vajadusel loo uus.

CV on sinu visiitkaart, mis peab sinu senisest elukäigust andma võimalikult hea ülevaatliku pildi. Lihvi seda hoolega ja mõtle end selle inimese asemele, kes sind ei tunne ja kujundab arvamuse sinu kohta just selle sama CV põhjal.

Uue töö otsimine on põnev teekond, mis paneb end analüüsima, tekitab parajalt pinget ja lisab ellu veidi ärevust. Edu Sulle selles!

Allikas: Tammiste personalibüroo

Sirje Tammiste

Sirje Tammiste on Tammiste personalibüroo juht ja koolitaja. Loe artikleid (1)