Hannes Kuhlbach: lapse üksindus peegeldub ema silmades*

Inimene on sotsiaalne olend. Me vajame ja otsime enda ümber inimesi, lastes mõne neist endale üpris lähedale. Mõnda ei lase ka, kui “tunne ei ole õige”. Psühholoog Hannes Kuhlbach selgitab autismi kui vaimse arengu häire suurenemise põhjusi ja mõju inimese arengule.

Inimene loob igast endale olulisest või tähtsast inimesest enda meeles (mälus, kui soovite) otsekui tõmmise, sisemise kujutluspildi. Selles on üksjagu moonutusi, kuid üksjagu ka tõepärast, moonutuse tase on erinev nii vanuse, suhte faasi kui mh psühhopatoloogia vaatenurgast käsitledes. Iga lapsevanema jaoks on tema võsuke maailma üks kenamaid ja armsamaid lapsi, osad ei häbene ka öelda, et kõige armsam, kes kunagi üldse sündinud on. Ja peaaegu iga laps ütleb, vähemalt lasteaias, et tema ema on maailma kõige ilusam naine ja isa kõige tugevam mees. Moodsas maailmas on tugevuse mõõde muidugi muutunud, seda asendab piisavalt hästi taoline kordumatu iseloomujoon nagu rikkus. Ehk – minu isa on kõige rikkam! Kõik kunagi või parasjagu armunud teavad hästi, et selles seisundis kahanevad vastaspoole vead olematuks ja voorused paisuvad tohutuks ehk pilt on roosamast roosam.

Hannes Kuhlbach

Hannes Kuhlbach on kliiniline psühholoog. Tegusa elu jooksul on ta olnud erinevates ametites kinnisvaramaailmas, suhtekorralduses ja panganduses. “Kõiges, mida saab nimetada äriks, on sügav inimlik ja isiklik pool ning just see aspekt huvitabki mind oma tänastes tegevustes. Omades oma töös privileegi näha sügavale inimeste eludesse ja sisemaailma, äratab see ka endas varjatud tundeid ja mõtteid. Neid ongi heameel üldistatud ja põimitud kujul Edasi veergudel avatud ja mõtelda armastavale lugejale edastada." Loe artikleid (66)