World of Wunderlust: kõige fotogeenilisemad linnad maailmas

Foto: Brooke Saward

“Mult küsitakse tihti, mis on minu lemmikkoht maailmas, kuid isegi peale seitset aastat üksinda reisimist rohkem kui 70 riigis ei oska ma sellele küsimusele otsest vastust anda. Tundub, et minu teine suur armastus, milleks on fotograafia, määrab ära minu reisisihtkohad. Mul on nõrkus kauni arhitektuuri, keerukate detailide, värvikirevate päikeseloojangute ja kõige ebatavalise vastu. Sellest lähtudes toon ma nüüd välja oma valiku kõige fotogeenilisemate linnade kohta.” Artikli ja fotode autor on Brooke Saward ja see ilmub reisiblogi World of Wunderlust nõusolekul.  

1. Amsterdam, Holland

Kanalitele ehitatud linn. Amsterdami on tihti nimetatud üheks kauneimaks ja fotogeenilisemaks linnaks maakeral ning pole raske mõista, miks see nii on! Ainuüksi seal ringi jalutamine on rõõm, ehkki ma soovitaksin teha seda päikesetõusu ajal, enne seda, kui rahvas tänavad hõivab.

Miks seda pildistada: Kanalid on vaid jäämäe tipp. Otsi detaile ja nikerdusi kanaliäärsetelt majadelt.

2. Pariis, Prantsusmaa

Pariis on siin nimekirjas veel üks etteaimatav paik, kuid on selle koha auga välja teeninud. Ma usun, et maailmas ei ole teist nii maagilist linna kui Pariis! Pildistamiseks on minu lemmiklinnaosad: Le Marais, Île de la Cité, Montmartre ja Saint Germain.

Miks seda pildistada: Ah, halloo! See on Pariis! Sügavama kogemuse saamiseks soovitan enne reisi lugeda Hemingway „Pidu sinus eneses“, et reisida ajas tagasi vanasse Pariisi.

3. New York City, USA

Foto: Brooke Saward

Eemalt paistab New York nagu betoonidžungel, aga detailidesse süvenedes võid üllatuda, mida kõike sealt leida võib. Minu lemmmikpiirkond pildistamiseks on Chrysleri hoone ümbrus, sest seal asub palju Art déco stiilis hooneid, ukseavasid ja asutusi.

Miks seda pildistada: Arhitektuur iga nurga peal! Minu isiklikud lemmikhooned on Flat Iron ja Chrysler, seda tänu nende Art déco stiilile.

4. Firenze, Itaalia

Minu kunagine poiss, kellega ma ülikoolis põgusalt kaks nädalat kohtamas käisin, kirjeldas mulle esmakordselt Firenzet kui „kauneim paik maailmas“. Tal oli õigus! Toskaana pealinnana on nii palju avastada, seda ka siseruumides. Seal on palju muuseumeid ning võib öelda, et see linn ongi üks suur muuseum.

Miks seda pildistada: Terrakota stiilis katused, peened detailid ja uhked välisilmed, mis on võrdväärsed muljetavaldavate interjööridega.

5. Tallinn, Eesti

Esmakordselt külastasin ma Tallinnat praamireisil Helsingist ja olin selle linna kohta erinevatest blogidest lugenud, et see on üks Euroopa alahinnatumaid pealinnasid. Vanalinna saabudes olin ma selle linna sarmist rabatud.

Miks seda pildistada: Tallinna vanalinn on nagu tõeline muinasjutt.

6. Kaplinn, Lõuna-Aafrika

Foto: Brooke Saward

Kaplinn kuulub minu lemmikute hulka päris mitmel põhjusel, aga peamiselt tänu selle paiga looduslikule ilule. Sul tuleks kindlasti võtta aega, et seda linna ja selle lähiümbrust avastada. Stellenbosch, Franschhoek ja Boulders Beach on mõned minu lemmiksihtkohad Kaplinna läheduses.

Miks seda pildistada: Linn kohtub Kaplinnas merega ja sealsed päikeseloojangud on väga meeldejäävad.

7. Peterburi, Venemaa

Hakkasin Venemaad armastama seoses oma Vene ajaloo õpingutega ülikoolis, eriti just endist pealinna Peterburi. Olen seal küll ainult üks kord käinud ja viibisin kohapeal neli päeva, aga ootan juba väga sinna naasmist, sest see linn on täis unikaalset arhitektuuri, mis peaaegu alati jutustab meile põneva loo (Soovitan soojalt palgata giid, kes sind asjadega paremini kurssi viib).

Miks seda pildistada: Ermitaaži muuseum on üks minu lemmikhoonetest maailmas ja päris kindlasti minu lemmikmuuseum.

8. Marrakech, Maroko

Olen nüüdseks juba paaril korral Marrakechi külastanud ja see üllatab mind igal korral uute avastustega. Sel linnal on nii palju erinevaid kihte ja detaile.

Miks seda pildistada: Värvid, elujõud ja kaos!

9. Kyoto, Jaapan

Kui oled otsimas autentset Jaapani kogemust, siis Kyoto annab sulle võimaluse minna ajas tagasi ja näha ajalugu. Terves riigis on palju jäädvustamist väärt paiku, kuid Kyoto trumpab need kõik üle.

Miks seda pildistada: Iidsed traditsioonid, Jaapani ajalugu ja kultuur.

10. Budapest, Ungari

Aastaid tagasi nimetasin Budapesti Euroopa kõige alahinnatumaks linnaks ja praegu leian endiselt, et see on üks ilusamaid pealinnu Euroopas.

Miks seda pildistada: Imeline arhitektuur!

11. Annecy, Prantsusmaa

Olen sügavalt veendunud, et see on kõige fotogeenilisem linn Prantsusmaal! Külastasin seda linna paar aastat tagasi ning pöördusin algsest teekonnast paaritunnise külastuse jaoks kõvasti kõrvale. Sellest loomulikult ei piisanud!

Miks seda pildistada:  Kanalid, Annecy jõgi ja veeäärse linna võlud.

12. Rooma, Itaalia

See nimekiri ei saaks iial olla täielik ilma igavikulise linna Roomata. Colosseumist Trevi purskkaevuni ja kõik see, mis nende vahele jääb – selles linnas on nii palju avastamist, et ainuüksi kõige tuntumate nähtustega tutvumiseks vajavad vähemalt nelja päeva.

Miks seda pildistada: Sest see on Rooma!

13. Rio de Janeiro, Brasiilia

Maailmas pole ühtki teist linna, milles oleks peidus selline energia nagu Rios. Vaimustavad päikeseloojangud Sugarloafi mäe tipus ja Kristuse Lunastaja kuju juures muudavad selle paiga fotograafi jaoks eriti ahvatlevaks.

Miks seda pildistada:  Päikeseloojangud, värvilised majad, võrreldamatud linnavaated!

14. Barcelona, Hispaania

Barcelona varastas mu südame juba enne sinna jõudmist, kui minu sõbrad seda linna kiitsid ja lappasin läbi nende reisipilte. Mõttes planeerisin juba siis oma reisi. Ma veetsin seal kõigest paar päeva ja seega olen eriliselt elevil, et saan sinna paari kuu pärast naasta. Siis juba koos oma uue kaameraga (iPhone’i asemel).

Miks seda pildistada: Gaudi arhitektuur on kõigest algus.

Foto: Brooke Saward

15. Veneetsia, Itaalia

Veneetsia on teine linn, mille puhul armusin juba enne sinna jõudmist, vaadates pilte linnast ja ammutades inspiratsiooni enne ise sinna jõudmist. See linn on kõige kaunim mõned tunnid enne ja pärast päikeseloojangut.

Miks seda pildistada:  Kanalid, arhitektuur….kõik on maagiline.

16. Zürich, Šveits

Zürichil on minu südames eriline koht ning see on ühtlasi ka minu lemmiklinn Šveitsis (võimalik, et rolli mängib ka asjaolu, et see oli esimene linn, mida Šveitsis külastasin). Väikesed põiktänavad on pildistamiseks minu lemmikud, seda tänu nende võlule ja lõpututele detailidele.

Miks seda pildistada: Traditsiooniline Šveitsi arhitektuur ja võluvad kõrvaltänavad.

Foto: Brooke Saward

17. Osaka, Jaapan

Veel üks linn, mida Jaapanis jumaldan. Tegemist on rohkem urbanistliku linnaga ning see asub vaid tunniajase rongisõidu kaugusele Kyotost. Osaka on kiire, lärmakas ja täis lõputut sagimist.

Miks seda pildistada: Kütkestav urbanistlik linn.

18. Alesund, Norra

Ehkki ma polnud sellest linnast varem kuulnudki, muutus see kohale jõudes kiirelt minu isiklikuks lemmikuks Norras. Seda ümbritseb imeliselt kaunis maastik ja Norrale omane võlu – see muudab selle linna minu kaamera jaoks vastupandamatuks.

Miks seda pildistada: Art deco arhitektuur, dramaatiline maastik.

Foto: Brooke Saward

19. Praha, Tšehhi

Ma ei usu, et on olemas teist säärast linna, mis võluks inimesi rohkem kui Praha. Olen külastanud seda igal aastaajal ja minu lemmikuks on osutunud sügis, mil rohke oranž toon annab linnale veeIgi enam särtsu.

Miks seda pildistada: müstilise alatooniga muinasjutuline õhkkond.

20. Gent, Belgia

Võimalik, et sa ei ole sellest linnast varem kuulnud (ilmselt populaarse naabri Brügge tõttu), kuid see on üks minu lemmikuid väikeste linnade hulgas. Külasta kindlasti lossi, et nautida muljetavaldavaid vaateid ja paki oma talvine pesu kaasa, sest siin põhjapool sajab palju!

Miks seda pildistada: kaunis vanalinna arhitektuur.

Allikas: World of Wunderlust 

Artikli tõlge: Liina Paas