“Äripäeva Raadio”: poolteist tundi Erkki Raasukesega

Erkki Raasuke I Foto: Siim Lõvi, ERR

Põnev persoonisaade hinnatud tippjuht Erkki Raasukesega. Elust, valikutest, ettevõtlusest. Muuhulgas räägib Raasuke senirääkimata loo oma karjäärist, mis võttis ta näost valgeks ja hinge kinni. Tegemist on Estonian Air’iga, kus ta ülesanne nõukogu esimehena oli kahjumis ettevõtet restruktureerida. Tema sõnul oli juba 2012. aasta lõpus selge, et laienemisplaan oli ebaõnnestunud ega põhinenud mingil analüüsil ning sisse oleks tulnud anda pankrotiavaldus.

Näost valge: Kohtumine Euroopa Komisjoni konkurentsi direktoraadis

“Kohtumine kestis 40 minutit ja tulime sealt välja, nii et pidime peaaegu minestama, näost valged. Meile tehti puust ja punaselt selgeks, et pole šanssigi, et tehingud, mis Estonian Airi ümber on toimunud, ei oleks juba ebaseaduslik riigiabi,” rääkis Raasuke, kelle sõnul asjast toona avalikkust ei teavitatud, sest ettevõtte juhtimine ei käi ajalehe kaudu.

Hing kinni: Kohtumine valitsuse istungil

Brüsselist naasnuna hakati kiiresti koostama plaan B-d ja juba 2,5 kuu pärast läks see valitsuskabinetti. Raasukese ettepaneku taga seisis tema sõnul ka toonane majandusminister Juhan Parts.

“Mulle väga-väga suureks üllatuseks otsustati valitsuskabineti koosolekul teisiti. Jätan detailid ütlemata, see oli diskreetne diskussioon, aga mul jäi hing kinni, kui öeldi, et ei, me paneme Estonian Airi raha juurde,” lausus Raasuke.

“Kui see mõte sündis, arvan, et tõusin püsti ja ütlesin, et ei saa sellist otsust teha, ja üks kommentaar oli, et me oleme Eesti valitsus, kui me tahame, siis kuulutame sõja,” meenutas ta, avaldamata, milline minister nii ütles, lisades, et tegu oli kindlasti ka raskest olukorrast tingitud huumoriga.

Kokkuvõttes tõdeb Raasuke, et tagantjärele ei saa öelda, et ettevõttesse raha juurde panemine olnuks rahvamajanduse laiemast seisukohast vale, ehkki ta  ise oleks toona pidanud vajalikuks Estonian Airi pankrotiavaldus sisse viia.