Cannes Lions parimad reklaamid: The Royal Danish Theatre. Mash up

Mängutoosi müstika. Taani Kuninglik Teater on nende teatrite lipulaev – ühtaegu modernne  ja klassikaline, alati üllatav ning värske. Teatri korporatiivne klipp annab edasi fragmentidest kokku liidetud loo teatri tegemistest ning olemisest. Sellest, kuidas ja millest elab teater kui organism, kummaline, müstiline süsteem. Maailm, mis mahub mängutoosi ligipääsmatusse sisemusse.

Juba esimestel hetkedel juhatatakse klipi vaataja mängutoosilikku olustikku. Seda toetab helipilt, samuti justkui üles- või lahtikeeratav arhitektuurne fragment. Edasi näeme peenikesi baleriine, kelle haprust rõhutavad kontrastina automaatrelvad (mõelge ise, mis tahate!) ja juba ongi vaataja teatri sees. Häältharjutav laulja, higi-, vere- või värvipritsmed, väsimus, pühendumine, koostöö, proovisaalid ja –koridorid… Helitaust muutub pisitasa üha dramaatilisemaks ja laiemaks, helipilti seotakse teatri igapäevased hääled. Kes kuulab, see näeb. Või siis mitte.

Reklaam ei peagi (alati) olema arusaadav, midagi mõistlikku tähendama. Kunst ei ole arusaadav. Armastus ei ole arusaadav. Elu ei ole arusaadav, ehkki me üritame sellele mõistlikku tähendust anda. Ühese tähenduse, lõpuni arusaadavuse puudumine on just see, mis paneb inimesed brändile tähelepanu pöörama, sellega tegelema, seda kiht-kihilt avastama. Teater ei pea alati olema arusaadav. Pigem kutsub meid sinna just see, et me lahkume kerge segaduse või hämmingu või imestusega. Ning tahame tagasi.

Usun, et teatriperele endale see loojutustus väga meeldib. Tore oleks olla sellise organisatsiooni liige.

Klipp: THE ROYAL DANISH THEATRE – MASH UP
Klient: THE ROYAL DANISH THEATRE
Teostaja: WICHMANN/SCHMIDT

Auhinnad:
Cannes Lions 2017
Silver – Film Craft – Sound Design
Bronze – Film Craft – Editing

Koostöös loovfestivali Cannes Lions Eesti ametliku esindajaga Northern Lights Group tutvustab Edasi igal reedel maailma kõige tuntuma ja hinnatuma reklaamikonkursi tähelepanuväärsemaid töid.

Tiina Hiob

Tiina Hiob on TLÜ BFM reklaamiteooria lektor, reklaami ja imagoloogia õppekava kuraator. Loe artikleid (2)