Mart Kase: talumehed on parimad isad

Loomulikult on see pealkiri vale, sisutühi ja ei toetu ühelegi uuringule. Pigem vihjan sellele, et maal on lapse ja lastega mässamine isale lust, võib-olla on see nii ka linnas, lihtsalt tegevused ja argirutiin on teised.

Meie vanem tütar Anna sai märtsi lõpus aasta ja kuus kuud vanaks. Ta armastab kitsepiima ning tema keha sitkus on vägev. Tatsab ringi ja käsutab.

Läheb lauta ja kamandab, et ema või isa, kes parasjagu kaasas, korjaksid pesadest munad ära. Näitab näpuga ja kommenteerib oma keeles tegutsemist. Kitsetalledele saadab kaugelt õhumusisid ja paarile tallele meeldib tema sõrmikut näpust tirida. Maša alguses laseb siis tirida, aga siis vibutab näppu ai-ai-ai-ai ja tatsab kitseaedikust välja. No Mašaks me kutsume tütart sellepärast, et ta meenutab oma tatsamiste ning mõtestatud pahandustega selles kuulsas vene multikas raudtee kõrval elavat tüdrukutirtsu. Üks hea lihtne hüüdnimi peab igal inimesel olema.

Maal saad sa tütrele näidata mootorsaagi ja kirvest. Tundub jälle esmapilgul jabur lause, aga Annale meeldib, kui masinad on mängus ning inimesed teevad tööd. Mootorsaega saagimise vaatamine on üks tema lemmikuid. Ahjupuid tegin maja akna all nii, et tütar sai ka toast vaadata, et kuidas pau-pau kirvega läksid värsked lepad pooleks lendavad. See on võit.

Paar päeva tagasi tegin toorjuustu ja taustaks mängis taustaks nagu ikka mängib ja seal siis räägiti mingist peenest lapsevanemaks olemise koolitusest. Mõtlesingi siis, et hea lapsevanem olemiseks tuleb kõigepealt osta mootorsaag ja võtta paar kitse, edasi laabuvad asjad juba iseenesest.

Maal on lihtsam lapsele emotsionaalseid ja huvitavaid tegevusi pakkuda.

Aga loomulikult on ilm ju praegu enamus päevi tegelikult kehvake, see lubatud järsk soojalainegi on taandumas tavaliseks Eesti kevadilmaks, et ühesõnaga toas passimist on palju, aga selle vastu aitavad raamatud ja külmunud marjad. Igasugused piltidega raamatud, nii piltidega lasteraamatud; hästi head on piltidega kokaraamatud, aga ka piltidega loomaraamatud. Maša võib vaadata neid tunde ning naksutab sügavkülmast võetud marju kõrvale. Nende marjade korjamise au isa loomulikult endale ei võtta ei saa, isa käib meie peres talvel kalal ja suvel seenel. Karta on, et Maša tuleb mõnele seeneretkele juba sel suvel kaasa.

Lapsed vajavad tegevusi ja emotsioone. Inimese kasvamine on tegelikult võrreldav kitsetalle uudishimu ja mänguga, lihtsalt inimene kasvab kauem ja põhjalikumalt. Elagu sirgumised ja kitsepiim, mis on kasvavate organismide lemmik nii laudas kui talumajas.

Mart Kase

Mart Kase elab Valgamaal Karula vallas Kaagjärve külas ning kasvatab oma talus kitsi. Mart on eelnevalt pealinnas töötanud nii teatris kui reklaamiagentuuris, nüüd lihtsalt vajas elu uut väljakutset. Mart kirjutab Edasile, kuidas paistab Eesti elu väljaspool Tallinnat. Mardi taluelust räägib blogi www.metsikelu.ee/blogi. Loe artikleid (151)