Raivo Vare: pinged maailmas jätkuvad ja kriisivalmiduse tõstmine saab üha pakilisemaks

Raivo Vare. Illustratsioon: Toon Vugts

Kahjuks tuleb konstateerida, et pinged maailmas jätkuvad ja kriisivalmiduse tõstmine saab üha pakilisemaks nii vahetult konfliktipiirkondade lähistel kui kaugemal. Ka meil.

Aprill oli tiine poliitilistest arengutest seoses Ukrainas toimuva sõjaga. Jätkuvalt kasvasid ka pinged Lähis-Idas, kui Iisraeli poolt Süürias Damaskuses terroristide staabiks muudetud Iraani konsulaadi täppispommitamises hukkusid kaks Iraani Revolutsioonilise Kaardiväe võtmekindralit ja veel mitu ohvitseri, kes koordineerisid iraanlaste majandatud-toetatud terroristide, sh Hamasi rünnakuid Iisraeli vastu. Iraan pidi oma näo säilitamiseks midagi ette võtma ja tegi seda aegade massiivseima drooni- ja raketirünnakuga Iisraelile, mida aitasid haruldases koostöös ning üksmeeles edukalt tõrjuda ka mitmed teiste, sh Araabia riikide relvajõud. Jätkus ka julgeolekupoliitiliste sündmuste jada Kagu-Aasias. Seda eelkõige USA veetava vastasseisu kontekstis globaalsele juhtrollile pretendeeriva Hiinaga.

Raivo Vare

Raivo Vare on hariduselt jurist, lõpetanud Tartu ülikooli õigusteaduskonna ja EBSi magistriprogrammi cum laude. Olnud riigiminister ning teede- ja sideminister, tippjuht pangandus- ning transpordi- ja logistikasektori firmades. Tegev paljude avaliku sektori ja erialaorganisatsioonide, samuti eraettevõtete juhtorganites. Kord kuus vahendab Raivo Vare Edasi lugejatele oma mõtteid tähenduslikest rahvusvahelise elu sündmustest. Loe artikleid (101)