Uudiseid: 16.10

Valik nädala jooksul Eesti meediakanalites ilmunud sõnumitest. 9 Eestist, 1 maailmast.

Täispikk intervjuu: Juhan Parts võrdleb enda ümber toimuvat infosõjaga (ERR, Pealtnägija)

Pärast pikale veninud kombinatsiooni määrati IRLi kuuluv endine pea- ja majandusminister, 50aastane nelja lapse isa sel esmaspäeval Eesti esindaja kandidaadiks Euroopa Kontrollikojas. Mitmed suurettevõtjad, opositsioonipoliitikud ja meediaväljaanded kritiseerivad armutult Juhan Partsi. Väidetavalt tõid tema otsused ministrina Eestile kümneid, kui mitte sadu miljoneid kahju. Palusime Partsi “Pealtnägija” stuudiosse, et ta kriitikale ise vastaks.

Kurja vaimu väljaajamine (EPL)

Samal ajal kui Eesti poliitikamaastiku päikesepaistelisemas osas tuntakse rõõmu uuest presidendist, kihiseb šampanja ja vuravad helesinised Cadillacid, kostab hämarast võpsikust endiselt ähkimist ja lõõtsutamist. Keskerakond üritab enesest Savisaart välja pigistada, kuid Edgar ei taha kuidagi minna. Ja on väga tõenäoline, et see lahutus polegi võimalik.

Samal teemal: Ernits: Savisaar ei osale järgmistel valimistel Keskerakonna nimekirjas (Postimees)

Pettunud Kallas võib teha uue partei (Äripäev)

Presidendivalimistel ebaõnnestunud Siim Kallas seisab teelahkmel – kas poliitikast lahkuda, olla poliitikas tegev koos Reformierakonnaga või asutada uus partei. “Muidugi olen ma pettunud,” lausub Kallas.

Samal teemal: Kallas, võtke Reformierakond tagasi! (Äripäev)
Intervjuu. Rõivas: võimalik, et Kallasel on veel paar mõttekaaslast (ERR)

Juhtkiri: musta pori näkku Ameerika moodi (Postimees)

Ameerika Ühendriikide presidendivalimised on jõudmas lõpusirgele. Läbi on kaks presidendikandidaatide debattide raundi ning jäänud veel viimane Hillary Clintoni ja Donald Trumpi vaheline väitlusvoor Las Vegases 19. oktoobril. Kõigest hoolimata on täna raske öelda, kes siis ikkagi kolib tuleva aasta algul Valgesse Majja. Lõppkokkuvõttes saab otsustavaks see, millisel määral suudab üks või teine kandidaat kaasa tõmmata valijaid, kes praegu veel nendes ja nende toimetulekus presidendina kahtlevad.

Koppel: idufirmad ei ole mõttetud (Äripäev)

Kui Euroopas võetakse ebaõnnestujaid kui äpardujaid, siis Ameerikas pole sa enne tõsiseltvõetav, kui pole pankrotti ette näidata, ütles SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel Ärikatla korraldatud ebaõnnestumise päeval.

Samal teemal: Eesti idufirmade börs sai mitmemiljonilise rahasüsti (Postimees)
Aivar Pau: laskem “hullusel” vohada ja idufirmadel elada (Postimees)

Kes on kõige kauem valitsenud nüüdismonarhid? (Postimees)

Sel nädalal suri Tai kuningas Bhumibol Adulyadej, kes oli troonil alates 9. juunist 1946, olles olnud kuningas 70 aastat, mis on nüüdismonarhide seas valitsemisrekord. Pärast Tai kuninga surma läheb kõige kauem valitsenud monarhi tiitel Briti kuningannale Elizabeth II, kellest sai kuninganna 64 aastat tagasi.

Samal teemal: Tai tulevane kuningas on veidrikust seelikukütt, kes tegi oma puudlist õhuväe marssali (Delfi)

Immo Mihkelson: Dylan on elav klassik (Postimees)

Bob Dylan sai Nobeli kirjandusauhinna. Nüüd on see käes! Lõpuks ometi! Täiesti ametlik! Laulja Bob Dylan sai kaela elava klassiku sildikese, kuid seda (peaaegu) mitte muusikuna, vaid poeedina, luuletajana, sõnameistrina. Nüüd on ta auväärselt samas reas paljude suurte meie aja ja meie lähiaja kirjanikega.

Põrgus käidud, tagasi taevas (Postimees)

Eesti võrkpallikoondis võitis 2017. aasta Euroopa meistrivõistluste valikturniiri otsustavas play-off’i kohtumises 3:0 Lätit ja pääses EM finaalturniirile. «Käisime põrgus ära, aga praegu oleme tagasi taevas. Kokkuvõttes tulime ikka suurest sitast välja,» olid juhendaja esimesed sõnad pärast kohtumist.

Norra suusatäht, olümpiavõitja ja seitsmekordne maailmameister Therese Johaug andis positiivse dopinguproovi (ERR)

Johaug kinnitas, et kasutas keelatud ainet sisaldanud ravimit Trofodermiini augustikuises ettevalmistuslaagris Seiser Almis ja oli saanud koondise arstilt Fredrik Bendiksenilt kinnituse, et ravim keelatud aineid ei sisalda. Johaug kasutas enda sõnul ravimit päikesepõletuse käes kannatada saanud huulte raviks.

SA Eesti Antidoping nõukogu liige Kristjan Port:

“Mina ka pigem esimese reaktsioonina vaadates, kuivõrd kiiresti ja konkreetselt see seletus tuli, et pigem võiks seda seletust ju uskuda. Aga sellega kogu aeg kaasneb mingi ebamugavuse taak.” (ERR video)

Michelle Obama: Donald Trump käitub nagu seksuaalkiskja

USA esileedi Michelle Obama kõne demokraatide valimissündmusel New Hampshire`is Manchesteris. Kõne transcript The Guardian.

Michelle Obama kõne

Janeck Uibo

Janeck Uibo on Edasi.org asutaja ja peatoimetaja. Loe artikleid (264)