Raivo Vare: Ukraina sõda, selle eesmärgistamine ja demokraatia muutumine

Raivo Vare. Illustratsioon: Toon Vugts

Olles vaatlejana ja mingitel, just keerulisematel aegadel ka osalisena poliitikas tegev, on autoril hakanud nüüd tekkima mulje, et maailm on liikumas eemale viimase suure ilmasõja järgsest, meilegi paleuseks saanud suundumusest demokraatia levimisele. Selle asemel on ta sisenemas suurriikliku geopoliitika elik tugevama õigusel, mitte õiglusel ja väärtustel põhineva rahvusvahelise poliitika ajajärku, mis on väikeriikidele olemuslikult ohtlik. Märke sellest on olnud palju juba enne, kuid just sõda Ukrainas on toonud selle nähtavale reljeefsemalt kui varem. Seda enam, et sisepoliitikas on huvisid väärtustele ja põhimõtetele eelistanud konjunktuurne lähenemine alati eksisteerinud igal pool.

Seekordses ülevaates: Ukrainale abi osutamise mured ja arengusuunad sõjas ning Lääne poliitika vastuolulisus suhtumises Vene agressiooni.

Raivo Vare

Raivo Vare on hariduselt jurist, lõpetanud Tartu ülikooli õigusteaduskonna ja EBSi magistriprogrammi cum laude. Olnud riigiminister ning teede- ja sideminister, tippjuht pangandus- ning transpordi- ja logistikasektori firmades. Tegev paljude avaliku sektori ja erialaorganisatsioonide, samuti eraettevõtete juhtorganites. Kord kuus vahendab Raivo Vare Edasi lugejatele oma mõtteid tähenduslikest rahvusvahelise elu sündmustest. Loe artikleid (101)