Uuenenud Viru Keskus: tunneta kaasaegse südalinna rütme

Viru Keskuse aatrium.

Viru Keskus on Tallinna linna üks tuiksooni. Uuenenud ostukeskuse siselahenduse kontseptuaalsest lähenemisest kirjutab 3+1 arhitektuuribüroo arhitekt Ilmar Valdur.

Viru Keskus on Edasi paberajakirja juubelinumbri partner.

Kuigi sageli võib tunduda, et aeg avaldub erilistes ja arhitektuuriliselt ainulaadsetes projektides, siis tegelikult tabame ajavaimu paremini just tavaeluga läbi põimunud hoonetes. Juba enne Kristust oli meie igapäevaelu keskpunktiks turg või kauplemistänav. Sajandid möödusid, kuid ka tänapäeval saame nii mõndagi oma kultuuri kohta teada kunagiste keskaegsete turgude edasiarendustest ehk ostukeskustest.

Arhitekti lähtepunktid on erinevalt paljudest muudest elualadest kohati üsna abstraktsed. Oma töös lähtume ehitise funktsioonist, ruumi- ja asukohatunnetusest, valgusest ja eesmärgist, mida loodud ruum täitma hakkab. Sõltumata sellest, kas ma olen kohalik või välismaine tegija, on minu eesmärk leida uuele või uuendatavale ruumile koht tänases ajas ja linnaruumis. See on ülimalt põnev ülesanne, mille kallal oleme töötanud Wingårdhsi rahvusvahelise arhitektuuribüroo projekti alusel viimased kolm aastat, et taasluua üks Tallinna olulisim sisetänav ja ostukeskus, mis saanud lõpuks ajaloo mõttes üürikese 20 aasta järel täiesti uue siseilme.

Kui meenutada 1990ndate ja isegi 2000ndate alguse kaubanduspindu, tuleb pähe nende suletus ja isoleeritus. Kinnised aknad, standardsed seinad, ere valgus ja ühes stiilis interjöör, mis pidi tõmbama sisseastujad oma maailma ning eraldama nad reaalsusest.

Aeg läks edasi ja tõi me ellu uued tuuled: e-kaubanduse, paindliku tööaja, teistsuguse rutiini, stabiilse heaolu ning suurema tarbimisvõimekuse. Suurem osa meist ei väärtusta enam asju, vaid emotsioone, koos veedetud aega, kvaliteeti ja mugavust. Uue ajaga on kaasa tulnud ka kiirem elurütm, surve ja stress. Pandeemia jättis oma jälje meie suhtlemisviisidesse. Need kõik on abstraktsed väärtused, kuid just neile peab arhitekt vastama, et käia ajaga kaasas ning luua inimeste jaoks mugavad ja modernsed ruumid. Kui te kujutate oma vaimusilmas ette, kuidas see võiks välja näha, tulge jalutama Viru Keskusesse.

E-kaubanduse mõju tõttu on füüsilisest ostukeskkonnast saanud pigem kogemuste keskkond, mis ei ole enam suunatud niivõrd toodete, vaid teenuste ja elamuste pakkumisele. “Vähem on rohkem,ˮ ütleb meile moodne jätkusuutliku tarbimise filosoofia. Seetõttu loevad emotsioon ja kogemus ka Viru Keskuse siseruumis, kus tabate end läbimas erinevaid tsoone ja meeleolusid. Keskuse peatänav on ere ja rütmikas, kuid põigates korrus üles, satute privaatsesse, samme summutavasse maailma, kus on aega keskenduda oma soovidele ja vajadustele. Kolm, neli, viis eraldi lahendust keskuse erinevates osades teevad liikumise põnevaks. Seigeldes ühest maailmast teise, leiate vaheldust ning avastamisrõõmu, mis tekitab meeldiva emotsiooni.

Keskuse kontseptsiooni järgimist ja kõrget kvaliteeti taotleti ka üürnike kaupluste uuendamisel. Näiteks ehtepoe Goldtime sisekujunduses kohtuvad kuninglikud toonid kuldne, sügavsinine ja tumepruun, luues elegantse ja pilkupüüdva atmosfääri, ning käsitööna Saaremaal valmistatud mööbel. Privaatses ehtekonsultatsiooniruumis on üleval ka väljapanek Wiiralti tuntumatest töödest.

This slideshow requires JavaScript.

Kunagisest üsna isoleeritud kaubanduspinnast on nüüdseks kujunenud akende, uste ja sisekoridoride kaudu linnaga ühendusse astuv tuiksoon – mõtlesime lahendusi luues sõna otseses mõttes kastist välja, heaks näiteks on ARKET-i kohviku vaate avamine vanalinnale.

Keskuse peatänav ei varja, et ta on linna liikumises oluline. Ta kutsub mõnusalt varju vihma ja tuule eest, ent avab ka kõrvalteid, kus peituvad uued kogemused ning suisa maitserännakud. Nagu näiteks uus Toidutänav, mis kõnetab külastajaid nii oma kvaliteedi kui mitmekülgsusega. Uus restoranide maailm avaneb koos laia terrassiga Tammsaare pargi poole, olles hea näide aktiivsest ja kaasavast linnaruumist.

Vana lahenduse arendamisel ei ole unustatud ka keskuse sidet minevikuga, mille märgiks kasutame uues põrandas vanu marmorplaatide kilde. See on omalaadne säästlik nipp ning sel moel loodud põrandat on mugav hooldada. Teisel korrusel võtsime kasutusele rohkelt puitu, kuid tegime seda säästlikult ja valmistasime detailid võimalikult väikestest tükkidest, sest mets on meie väärtus ja me käime sellega hoolivalt ning kokkuhoidlikult ringi. Vana mööbli ja sisustuselementide taaskasutust tõid sisse ka üürnikud, näiteks Adidase butiik, mis taaskasutas esimese kauplusena meie piirkonnas vana võimla põrandat poe müügisaalis.

Läbi korruste ripuvad taimed ja kõrguvad roheseinad, tuues interjööri värvi ning värskust. Kuuldavasti on ühes rohesambas õitsema läinud lausa orhidee. Meie aja ja selle väärtuste tunnetus on läbiv igas hoone lahenduses. Seda nõuab meie aeg ja me ise ning nii sünnibki mugav ja armastatud südalinna osa.