Janeck Uibo: Edasi tagasivaade. Always look on the bright side of life

See kokkuvõte on kõikidele lugejatele, kes tunnevad huvi, kuidas Edasil on läinud ja kuidas me ise 1,5 aastale tagasi vaatame. Selleks, et edasi liikuda.

Poolteist aastat põllul: mis on tulemus?

Raamatus “Väike Prints” ütleb rebane Väiksele Printsile, et “kui sa oled midagi taltsutanud, siis pead selle eest hoolt kandma. Ainult südamega näed hästi. Kõige tähtsam on silmale nähtamatu. Inimesed on unustanud selle tõe. Sina aga ei tohi seda unustada. Sa vastutad alati kõige selle eest, mis sa taltsutanud oled. Sa vastutad oma roosi eest…”

Koos kümnete kaasautoritega oleme seda lille igapäevaselt kastnud. Ja tulemus on teie ees. Kokku on ilmunud selle aja jooksul 1604 artiklit, foto- ja videolugu ning podcasti. Numbritest:

  • Unikaalsed kasutajad: keskmine unikaalsete kasutajate arv kuus on 20 tuhat, märts tegi terava jõnksu üles – 38 300! 
  • Keskmiselt lehelaadimisi: 60 tuhat kuus, märtsis pea 100 000!
  • Pooleteise aasta jooksul kokku on Edasit külastanud 260 000 unikaalset kasutajat, mis on umbes pool Edasi peamisest sihtrühmast Eesti elanikkonna seas, Google Analyticsi andmetel on 85% Edasi lugejaid vanuses 25-54a. Seda on rohkem kui Tallinnas elab eestlasi või rohkem kui kõikides suuremates Eesti linnades eestlasi kokku. Lehelaadimisi on tehtud kokku peaaegu miljon.

Kõige rohkem lugejaid on Edasil ettearvatult Tallinnas ja Harjumaal – 70%, järgnevad Tartu, Pärnu, Helsingi, Viljandi, Rakvere, Kuressaare, Haapsalu. Edasi eesmärk on pakkuda nauditavat ja kasulikku sisu kõigile lugejatele üle Eesti. Astume selles osas samme, et seda tulevikus rohkem näha ja tunda oleks.

Edasi aitab Eestiga kontakti hoida ka välismaal elavate eestlastega, kõige enam lugejaid on meil Soomes, järgnevad USA, Suurbritannia, Rootsi, Saksamaa, Hispaania, Belgia, Austraalia ja Norra.

Numbrid numbriteks, excel ei ole ainukene mõõdik. Üks südantsoojendavamaid hetki  (kõige tähtsam on silmale nähtamatu) oli peale Hooandjas edukalt lõppenud toetuskampaaniat ühe suurema annetaja sõnad vastuseks küsimusele, miks ta Edasit toetas, ta ju ei tunne tegijaid. Vastus annab energiat tänaseni: “Ma ju näen tulemust!”

Kas Edasi on heategevus või äri? Kui lihtne on loetavust äriks genereerida?

Edasi on maailmaparandamine ja äri käsikäes. Aga Edasi on loodud pikemaid eesmärke, mitte ühekordset kasu(mit) silmas pidades. Edasi on osa slow movement’ist, vähem on rohkem. Aga see ei välista äri, nii nagu näiteks Reet Ausi loodu, väärtustav taaskasutus. See on ka äri, aga natuke teistmoodi perspektiiviga.

Äriline hakkama saamine on väljakutse tõesti. Kui Edasi lugemine näib järjest rohkem normaalse tegevusena – üha enam jõuab meieni erinevat toetavat tagasisidet “täitsa huvitav lugemine!” -, siis reklaamiotsustajate osas see arusaam veel nii ühene pole. Leitakse, et lugejaid võiks veel rohkem olla, enne kui oma sõnumitega keskkonda sisse tulla vms. Nokk kinni, saba lahti. Aga kas pole see mitte iga uue algatusega nõnda?

Turunduse üks suuri väljakutseid on eristumine.

Kui toote strateegia ei ole odavaim hind, siis astub mängu “see miski”. Kuigi, usun, et ka odavaima pakkumise korral ei tee inimesed otsust ainult ratsionaalselt. Brändid, mis lähevad inimesele emotsionaalselt korda, mõjutavad ostuotsust enam, kui informatsiooni edastavad või argumente esitavad brändid. Hiljuti toimunud Passwordi konverentsil ütles Emori esindaja, et suisa 73% Eesti elanikest ootab, et brändid seisaksid selgete väärtuste eest, üle maailma usaldatakse neid enam kui valitsusi. Näib, et siin on ettevõtete jaoks suur äri kasvatamise võimalus, kasu on ilmne.

Lubatagugi mul siinkohal julgustada kõiki reklaamiandjaid võtma väikest riski ja kasutama ka peavoolust erinevaid, väiksemaid, kanaleid. On see siis Edasi või mõni muu väljund, millel võiks olla potentsiaali, mis esmapilgul tundub väike ja mõttetu, ent teinekord on piltlikult väljendudes kolmel reklaamtahvlil linna servas suurem mõju kui üleriigilisel hääletorul. Lisaks ärieesmärkidele toetab see ka brändi arengu eesmärke, mis on samuti ühe kestmiseks loodud ettevõtte oluline edukomponent. Lisaboonus, sellise sammu ühiskondlik mõju on rikkalikum meediapilt.

Edasi tugevus on selle edasi-suunitlus. Hoiak ja vaade maailmale. Iga ettevõtte, kes seisab väärtuste eest, hindab julgust, ettevõtlikkust, ausa mängu reegleid võiks leida Edasi näol endale väärtusliku väljundi, kellega koostööd tehes võimendada ettevõtte äri- ja brändisõnumeid, ja samal ajal anda hoogu ka ettevõtmisele, millel on potentsiaali mõjutada väga paljude inimese elusid positiivselt. Taoliste ettevõtmistega enda sidumine toob ellu tähendust, mis muudab inimesi õnnelikumaks. Tähendust aga ei too saamine, vaid andmine, kinnitab motivatsiooniline kõneleja Tony Robbins.

Eestisse on vaja veel ühte ajakirja*

See on parafraas Philly Joe’s jazziklubi eestvedaja Reigo Ahvena ütlusest, kes leidis, et jazzimekas New Yorkis on puudu veel üks jazziklubi* ja just tema peab seda tegema. Oleme uhked, et oma pingutuste kajastamiseks klubi rajamisel valis ta Edasi, jutud ilmuvad pealkirja all “Ahven avastab Ameerikat”. Edasi soovibki olla koht, kuhu põnevad inimesed oma kaastöö esimesena saadavad. Sest meie keskkonnas saavad tekstid õhku ja ruumi ning tõusevad muu infomüra seest paremini esile. Et Edasi on usaldusväärne ja kvaliteetne, sobib siin oma lugu rääkida, kartmata, et see kuidagi ära labastatakse. Keskkond mõjutab seda, kuidas me midagi tarbime.

  • Turul on alati ruumi: ära jokuta ega värise. Võta kätte ja tee ära. Ära virise

Pooleteise aasta sisse mahub mitmeid meie jaoks läbimurdelisi hetki: on selleks siis edukalt lõppenud Hooandja kampaania, lugejate arvu rekordkasv märtsis (20 tuhat vs 38 tuhat märtsis) või mitmete soovitud autorite ja partnerite lisandumine, mis näitab usaldust Edasi vastu. Kindlasti on oluline maamärk ka uudiskiri, mille eeltööd on käinud mõnda aega ja mis esimest korda jõuab uudiskirjaga liitujateni eeloleval laupäeval (7.04).

Mõnel päeval on sisu rikkalikum, nii nagu elus ikka, aga kõik on suhteline – mis tegijatele tundub põnev ei pruugi seda olla ja vastupidi. Samas, ideaalis, eks see peaks järjest rohkem hakkama kokku minema lugejahuviga. On lugejate poolseid kriitilisi kommentaare olnud paari loo kohta, kõike on mahtunud selle aja sisse. Olgu positiivne või negatiivne, see on innustanud Edasit edasi ja paremaks tegema.

Jah, Eestisse on vaja veel üht jazziklubi, üht kohvikut, üht poodi, üht ajakirja jne.

Jäägu meile alati see tunne ja innustagu meid teadmine, et turul on alati ruumi.

Tuleb vaid teha paremini, aga sellega on oma trikk nagu on öelnud Apple’i peadisainer Jonathan IveIt’s very easy to be different, but very difficult to be better.

Edasi on nii väike veel (kuigi, meenutades Dalai-laamat: If you think you are too small to make a difference, try sleeping with a mosquito in the room.), et teda põhimõtteliselt ei tohikski nagu olemas olla. Nagu Eestitki. Aga ometi me oleme. Ja kestame. Edasi ja Eesti on nagu värvikas Monty Pythoni päkapikupere, kust leiab kõiki tüüpe, aga ühendav lüli on usk paremasse homsesse – elu ei tasu liiga tõsiselt võtta. Isegi kui vahel ei lähe asjad (veel) nii nagu tahaks ja see ajab sind hulluks,  siis … Always look et the bright side of life!

Tänusõnad:

Edasi senisele edule on palju kaasa aidanud autorid, kes oma loomingut siin esitavad. Ja fännid, kes loevad ja jagavad. Aga soovin eraldi esile tõsta reklaamipartnereid, kes saatuse tahtel on osutunud esimesteks ja ilma kelleta oleks tänasesse päeva jõudmine olnud võrratult keerulisem. Kõige esimene oli Eesti pesutootja Marc&Andre, oluliste partneritena LHV Pank ja Lõunakeskus, ja paljud teised sh: Telia, Optibet, Tallinna Ülikool, JURA, Rentest, Softrend, Info Auto, Carmen Catering, meediaagentuur Inspired, Jazzkaar, salon+, R14, Point, EGCC, Hooandja, A-Film, Euronics, Fotoluks, MyFitness, Tallinna Lennujaam, JCD, Linnaekraanid, Digiekraanid. Loodan, et ma ei unustanud kedagi. Oleme tänulikud neile ettevõtetele ja sealsetele otsustajatele märkamise ja julguse eest toetada uut algatust.

Peter Drucker: “Kasum on ettevõttele nagu hapnik inimesele – kui sul seda piisavalt pole, oled mängust väljas. Aga kui sa arvad, et su elu põhieesmärk on hingamine, siis oled asjast valesti aru saanud.”

Varasemad kokkuvõtted leiad siit:

Janeck Uibo

Janeck Uibo on Edasi.org asutaja ja peatoimetaja. Loe artikleid (264)