Näitusearvustus. Silvia Pärmann: mis on moefotograafia? Mis see peaks olema? “Olemise kergus”

Steffy Argelich & Kirsten Owen, Brooklyn, 2015. © Peter Lindbergh

Legendaarne Saksamaal sündinud fotograaf Peter Lindbergh (1944–2019) väitis kunagi, et moefotograafid on uued maalijad – Tallinnas Fotografiskas avatud näitusel “Olemise kergus” on kuni juunini võimalik hinnata, kas see vastab tõele.

Lindberghi karjääri kõrgaeg langes kokku moeajakirjade kuldajaga – või olid sellised fotograafid, nagu näiteks ta isegi, üleüldse eelduseks, et see kuldaeg saabuda sai? Ta tegi koostööd oma aja moeajakirjanduse lipulaevade, eriti Vogue’iga, kus alustas koos legendaarse peatoimetaja Anna Vintouriga, jäädvustades väljaande kaante ja sisu jaoks mõned toonased tuntumad näod: tema kaamera ees poseerisid Naomi Campbell, Kate Moss, Cindy Crawford, Linda Evangelista, Christy Turlington, Helena Christensen. Ja Carmen Kass, kelle üleelusuuruses portree võtab vastu iga Tallinnas näitusesaali siseneja.

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (263)