Video. Julija Navalnaja: mul ei ole õigust alla anda, jätkan Aleksei Navalnõi asja ajamist

Aleksei Navalnõi lesk Julija Navalnaja avaldas videopöördumise, milles teatas, et Navalnõi tappis Venemaa president Vladimir Putin ja et ta jätkab oma mehe asja ajamist. Avaldame videopöördumise teksti täismahus.

Tere, see on Julija Navalnaja. Pöördun täna esimest korda selles kanalis teie poole. Ma ei oleks pidanud selles kohas olema. Ma poleks pidanud seda videot salvestama. Minu kohal oleks pidanud olema teine inimene, aga selle inimese tappis Vladimir Putin. Kolm päeva tagasi tappis Vladimir Putin minu mehe Aleksei Navalnõi. Putin tappis minu laste isa, Putin võttis ära kõige kallima, mis mul oli, kõige lähedasema ja kõige armsama inimese, aga veel võttis Putin Navalnõi ära teilt.

Kuskil koloonias Kaug-Põhjas, polaarjoone taga, igaveses talves ei tapnud Putin mitte ainult inimese Aleksei Navalnõi. Koos temaga tahtis ta tappa meie lootused, meie vabaduse, meie tuleviku. Hävitada ja teha olematuks parima tõendi selle kohta, et Venemaa võib olla teistmoodi, et me oleme tugevad, et me oleme vaprad, et me usume ja võitleme meeleheitlikult. Et me tahame elada teistmoodi.

Kõik need aastad olen ma olnud Aleksei kõrval: valimised, meeleavaldused, koduarestid, läbiotsimised, vahistamised, vanglad, mürgitamine, jälle meeleavaldused, arestid ja jälle vangla. See on meie viimane kohtumine temaga 2022. aasta veebruari keskel, ja see meie viimane foto. Kaks aastat hiljem Putin tapab ta.

Kõik need aastad olin ma Aleksei kõrval. Ma olin õnnelik tema kõrval olles ja teda toetades. Aga täna tahan ma olla teie kõrval, sest tean, et teie ei kaotanud vähem kui mina. Aleksei suri koloonias pärast kolme aastat kannatusi ja piinu. Ta mitte lihtsalt ei istunud vangis, nagu istuvad teised. Teda piinati. Teda hoiti kartseris, betoonkarbis. Palun lihtsalt kujutage ette: see tuba on 6 või 7 ruutmeetrit suur, selles ei ole midagi peale tabureti, kraanikausi, augu põrandas tualeti asemel ja voodi, mis kinnitatakse seina külge, et sellele ei saaks pikali heita. Kruus, raamat (üks) ja hambahari, kõik. Ja nii sadu päevi.

Teda mõnitati, lõigati maailmast ära, ei antud pastakat ja paberit, et kirjutada kirja mulle või meie lastele. Teda näljutati. Kolm aastat. Aga tema mitte ainult et ei andnud alla, vaid ta toetas kogu aeg meid: naeris, tegi nalja ja julgustas meid. Ta ei kahelnud sekunditki, mille eest ta võitleb ja kannatab. Minu meest ei saanud murda ja just seepärast Putin ta tappiski. Häbiväärselt, argpükslikult, julgemata talle kunagi silma vaadata ega isegi tema nime nimetada. Ja sama alatult ja argpükslikult peidavad nad praegu tema surnukeha, ei näita ega anna seda välja perekonnale ning valetavad haledalt, oodates, kuni sealt kaovad järjekordse Putini Novitšoki jäljed.

Me teame täpselt, miks Putin Aleksei kolm päeva tagasi tappis. Me ütleme teile varsti. Me saame kindlasti teada ka selle, kes nimelt ja kuidas nimelt selle kuriteo toime pani. Me nimetame nimed ja näitame nägusid.

Aga peamine, mida me saame teha Aleksei ja enda jaoks on jätkata võitlust. Rohkem, meeleheitlikumalt, raevukamalt kui varem. Ma tean, et tundub võimatu midagi rohkemat teha, aga meil tuleb teha enam. Peame ühinema tugevaks rusikaks ja lööma sellega mõistuse kaotanud režiimi. Putinit, tema sõpru, pagunitega bandiite, vargaid ja mõrtsukaid, kes on meie maa sandistanud.

Ma tean, ma tunnen, et teid piinab küsimus: no miks ta tagasi tuli? Miks heitis end vabatahtlikult nende käppade vahele, kes ta juba ühe korra peaaegu tapsid? Milleks selline ohver? Ta oleks ju võinud rahulikult elada, tegeleda enda, perekonnaga. Oleks võinud mitte rääkida, mitte uurida, mitte esineda ja mitte võidelda.

Aga tema ei saanud. Aleksei armastas üle kõige maailmas Venemaad. Armastas meie maad, teid. Ta uskus meisse, uskus meie jõusse, meie tulevikku, sellesse, et oleme väärt parimat. Ei uskunud mitte sõnades, vaid tegudes. Nii sügavalt ja siiralt, et oli valmis andma selle eest oma elu. Ja tema tohutust armastusest piisab meile, et jätkata tema asja ajamist. Nii kaua, kui vaja. Sama raevukalt ja sama julgelt, nagu seda tegi Aleksei.

Kõik mõtlevad praegu: no kust seda jõudu võtta? Kuidas edasi elada? Vaat, kust me seda ammutame: tema mälestusest, tema ideedest, tema mõtetest. Tema lõppematust usust meisse. Mina hakkan oma jõudu otsima just sellest.

Tappes Aleksei, tappis Putin pool mind, pool minu südamest ja pool minu hingest. Aga mulle jäi teine pool ja see ütleb mulle, et mul ei ole õigust alla anda. Ma jätkan Aleksei Navalnõi asja ajamist. Jätkan võitlust meie maa eest ja kutsun teid seisma minu kõrvale. Jagama mitte ainult muret ja lõputut valu, mis on meid endasse mässinud ja ei lase lahti. Ma palun teid jagada minuga viha. Viha ja raevu nende vastu, kes julgesid tappa meie tuleviku. Ma pöördun teie poole Aleksei sõnadega, mida ma väga usun: ei ole häbi teha vähe, häbi on teha mitte midagi. Häbi on lasta end hirmutada.

Peame kasutama iga võimalust – võitlema sõja vastu, korruptsiooni vastu, ebaõigluse vastu. Võitlema ausate valimiste ja sõnavabaduse eest. Võitlema selle eest, et oma maa tagasi võtta. Venemaa – vaba, rahumeelne, õnnelik – suurepärane tuleviku Venemaa, millest nii unistas minu mees. Vaat, mida meil vaja on. Mina tahan elada sellisel Venemaal. Ma tahan, et sellel elaksid minu ja Aleksei lapsed. Ma tahan seda koos teiega üles ehitada – just sellist, kuidas kujutas ette Aleksei: täis väärikust, õiglust ja armastust. Ainult nii, sest muud teed ei ole. Mõeldamatu ohver, mille ta tõi, ei tohi olla asjata. Võidelge ja ärge alistuge. Mina ei karda ja kutsun ka teid üles mitte kartma.