Hannes Kuhlbach: terapeut tunnete meelevallas

Illustratsioon: Mario Damiano

Mida tunneb seansil psühhoterapeut ja mismoodi võiks sellest kasu tõusta või kahju sugeneda kliendi poolt seanssidele toodava nn materjali läbitöötamisel. Kas terapeudi tunded on keelatud või lubatud?

Oma 1912. aasta artiklis “Soovitusi psühhoanalüüsi praktiseerivatele arstidele” hoiatab Freud tunnete eest, mis võivad tabada iga arsti, kes patsiendiga tööd tehes ennast unustab ja n-ö tundeliseks muutub. Ideaaliks on olla tingimusteta neutraalne, peegeldades kõike veatult ja kalleteta. Selline ligipääsmatu, praktiliselt anonüümse ja tunnetele immuunse terapeudi või analüütiku portree on aga minevikku jäänud; ka Freud ise olevat oma seanssidel olnud kõike muud kui külmalt neutraalne.

Hannes Kuhlbach

Hannes Kuhlbach on kliiniline psühholoog. Tegusa elu jooksul on ta olnud erinevates ametites kinnisvaramaailmas, suhtekorralduses ja panganduses. “Kõiges, mida saab nimetada äriks, on sügav inimlik ja isiklik pool ning just see aspekt huvitabki mind oma tänastes tegevustes. Omades oma töös privileegi näha sügavale inimeste eludesse ja sisemaailma, äratab see ka endas varjatud tundeid ja mõtteid. Neid ongi heameel üldistatud ja põimitud kujul Edasi veergudel avatud ja mõtelda armastavale lugejale edastada." Loe artikleid (66)