Kadri Kroon: kus Tallinnas süüa?

Tallinn on siiani toidusihtkohana vägagi alahinnatud. Miljonid turistid tulevad siia kohale vanalinna pärast ja avastavad siis lisaboonusena üllatavalt moodsa ja trendika toidumaailma. Restorane kerkib juurde nagu seeni, nende tase ei jää sugugi alla ka kõige nõudlikuma toidusõbra ootustele. Ülevaade on kirjutatud Tallinnat külastavatele turistidele (inglise keelne ülevaade), kuid usume, et kokkuvõte on kasulik ka kohalikele endile.

Parim aeg Tallinna külastamiseks on muidugi suvi, siis on meil pikad valged ööd. Aga sügis seevastu pakub hulgaliselt värsket aiakraami ja metsast leiab rohkelt saaki. Talveaeg võlub pakase ja valge lumega. Siis sööme me tugevaid liharoogi. Restoranide lahtiolekuajad on suhteliselt sarnased. Lõuna ja õhtusöögi vahel tavaliselt pausi ei peeta. Aga üldiselt on eestlased varase söömaga. Hispaanlastel ja portugaallastel, kes on harjunud hiljem õhtustama, võib tekkida suuri raskusi peale kümmet toidu leidmisega. Nagu ikka, hoidke toiduhuvilistena võimalikult kaugele turistilõksudest ja uurige eelnevalt netist pädevat infot kohtade kohta.

Hinnatase on Tallinna restoranides teistest Lääne-Euroopa suurlinnadest sutsu madalam. Pearoa hinnad on ca 20 euro kandis. Parima diili saate nädala sees lõunapakkumisi süües, Nende hinnad jäävad 4 ja 8 euro vahele, aga ärge lootke saada sama taset, mis on õhtusöögimenüül.

Vanalinn

Vanad lemmikud

Pegasusest leiad parima Ameerika stiilis sõbraliku ja avatud teeninduse. Teise korruse suurtest akendest avaneb kaunis vaade Niguliste kiriku ja Toompea suunas. Alumise korruse klaasidega kaetud terrassil on kevadel mõnus brunchi ajal esimesi päikesekiiri püüda. Menüü on neil äärmiselt veganite ja taimetoitlaste sõbralik. Dessertidest proovige kindlasti ära mannavaht, üks lapsepõlve vaieldamatuid lemmikuid.

Leib Resto ja Aed asub ühes Vanalinna idüllilises siseaias. Suvel saab istuda õues ja nautida liha või kala otse grillilt. Menüü on hooajaline ja enamik toorainest orgaaniline. Restoran teeb tooraine osas koostööd otse talunikega. Leiva peamine tähelepanu läheb siiski veinikaardile, see on neil vaieldamatult linna parim. Omanik Kristjan Peäske on endine võistlev sommeljee ja tema koolitatud teenindajad on väga kursis veini üksikasjadega. Proovige kindlasti Coraviniga serveeritud haruldasemad vanemate aastakäikude küpsed veinid ära.

Itaalia restoran Controvento on vanim Tallinnas tegutsevatest restoranidest. Keskaegses majas pesitsev Controvento asub kuulsas Katariina käigus, mida vist küll kõik Tallinna turistid peavad vajalikuks pildistada. Controventos käiakse peredega söömas. Püsikunded tulevad siia vitello tonnatot sööma. Osad jälle loomaliha carpacciot või spaghetti alla diavolot manustama. Oma fännid on laagerdatud loomalihal Gorgonzola kastme või puravikega.

Lähedal asuv Trattoria La Bottega menüüs on krevettide ja puravikega täidetud ääretult maitsvad kalmaarid. Kokk Nicolo Tanda trumbiks on tervelt serveeritud kalaroad. Tema valitud valmistamisviis laseb puhtal kala maitsel soleerida.

Uued trendikohad

Ore köögis toimetab nüüd noor kokk Silver Saa, kes eelnevalt oli Fabriku peakokk. Leib tuleb Kalamajast Kotzebue bakery’st, mille omanik Peeter Pihel töötas Rootsis kuulsas Fävikenis peakokk Magnus Nilssoni käe all. Ore suupisted on vägagi huvitavad. Menüüst leiab hulgaliselt mitte just kõige tavalisemaid tooraineid. Põnevad avastusi pakuvad ajud, vasika härknääre, härjasaba jne.

Nautilus on mereanni restoran. Koha disainis Iiri disanibüroo, tänu sellele on tunne justkui polekski Tallinnas. Rahvusvahelisele atmosfäärile aitavad kõvasti kaasa vanalinna kohalikest elanikest kunded, kellest enamik ongi välismaalased. See on koht värskete austrite ja mereannivaagnate manustamiseks, et need siis omakorda shampanja või valge veiniga alla loputada. 

Tabac kujutab endast uue põlvkonna brasserie’d ja kokteilibaari. Chef Tõnis Saar on välja pakkunud hulga ampse. Trühvikreemiga ja seentega loomaliha tartar tundub olevat Tabaci menüü krooniks. Pearoad vahelduvad pidevalt ja alati on saadaval ka midagi taimetoitlastele. Hiljem õhtu edenedes muutub koht kokteilibaariks ja mängima hakkavad kohalikud DJd.

Kui sulle imponeerivad perfektsed autorikokteilid ja huvitavad tapased, siis sea sammud Parrot Mini Baari. Toidud on viimase peale paika timmitud. Soovitan siiski tapastele lisaks ka vähemalt ühe pearoa kasuks otsustada, sest muidu võib juhtuda, et kõht ei saagi pika õhtu lõpuks piisavalt täis. Interjöör pakub silmailu ja on trendikalt troopiline. Riidekapil on kaks funktsiooni. Lisaks riietehoiule, avaneb kapi tagaseinast sissepääs alumise korruse salajasse baari, justkui nagu New Yorgis keeluseaduse aegu. Allkorrusel saab nautida eheda klaverimuusika taustal häid kokteile.

Salajased restoranid

Kuidas kindlustada endale või suuremale seltskonnale koht Tallinna kõige varjatumates restoranides? Tuleb lihtsalt eelnevalt saata kas meil, hankida netist telefoninumber või suhelda nendega otse Facebooki kaudu. Pakun välja kolm kohta, mis peaksid paeluma kogenud toidunautlejat.

Alexander Chef’s Table Toompeal tegutseb tippude tipu Pädaste mõisa talveresidentsina. Saksa peakokk Matthias Diether serveerib Muhu saare andidest inspireeritud degustatsioonimenüüd. Ühise pika laua taga kohtub igal õhtusöögil umbes kakskümmend toiduhuvilist, kes eelnevalt üksteist ei tunne, aga suudavad ühise toiduhuvi kaudu õhtu käigus sõpradeks saada.

Nano ehk Mulli peavad tõelised kunstihinged. Elupõlise modelli Beatrice Fenice’i ja tema kunstnikust abikaasa Edi kodu üllatab isikupärase interjööri ja värviküllusega. Ole valmis pererahvaga koos rohkelt mullijooke manustama ja naudi ehedat kodus tehtud vene kööki.

Roog mahutab ainult 12 külalist. Satute endise esileedi koju, kes peale lahutust otsustas kodurestorani pidajaks hakata. Suvel resideerub Roog Hiiumaal, sel talvel maanduti Pikal tänaval. Evelin Ilves pakub kerge vimkaga Eesti toite. Kui hästi läheb, saate õhtu jooksul nautida ka elukaaslase vahetut lõõtsamängu. 

Magusasõbrale

Il Cortile jäätised on sama head kui Itaalia parimates gelato kohtades. Itaalias jäätiseakadeemia lõpetanud meeste jaoks on jäätise tegemine tõeline kirg. Maitsed on hästi paigas ja valik muutub pidevalt vastavalt tooraine hooajalisusele. Hitid on mango ja pähklijäätis, hapuma maitse eelistajale on meelepärane sidrunisorbett.

Rukisel on ilmselt Tallinna parim hommikusöögimenüü. Leti kõrval seistes on raske pilku köögivitriinilt eemale hoida. Kõik on ahvatlevalt värske ja värviline. Nad kasutavalt kookides palju kohalikke marju.

Chocolaterie asub linna kõige idüllilisemas sisehoovis. Sellest kohast on Instagramis Tallinna kohta vist kõige rohkem pilte. Talvisel ajal soojenda end tummise kuuma shokolaadiga, suvel taasta energiat käsitsitehtud shokolaaditrühvliga või naudi õhtuhämaruses hoovis istudes tassike teed.

Telliskivi & Kalamaja

Telliskivi Loomelinnak korraldab suvel tänavatoidu festivali, kirbukaid, siin esinevad tänavakuntnikud ja näidatakse vabaõhukino. F–hoone oli Telliskivi rohketest toidukohtadest esimene. Selles on siiani rohkelt rahvast, osaliselt kindlasti tänu äärmiselt sõbralikele hindadele. Soovitan siin rõhku panna joogile ja kõrvale midagi veits näksida. Avar koht sobib oivaliselt inimvaatluseks.

Bueno Gourmet toiduauto kuulub Tšiili-Eesti päritolu abielupaarile. Nende menüüs on Põhja ja Lõuna-Ameerika populaarsed tänavatoidud nagu Philly cheesesteak, burritod ja tacod. Bueno Gourmet hinnad on eriti sõbralikud, nad on valitud Tallinna parimaks odavaks toidukohaks. Lisaks on nad lahti hilja õhtul, mis sobib ideaalselt kohe kõrval asuva Pudel Baari klientidele.

Kalamaja kui hipsterikantsi üks keskustest on äsjarenoveeritud Balti jaama turg. Sealt leiab küllaga värsket kraami ja erilisi väikseid toidupoode. Turu tänavatoidu alleel on enda leti üles pannud linna ainuke Baojaam. Kõik nende baod on head, ent kui peaksin midagi valima, siis võtaks vist traditisoonilise seakõhuga bao variandi. Burgerisõbrad leiavad siit eest Uulitsa leti. Kohe turu kõrval on ka Burger Box kelle vürtsikas rebitud sealiha burks ja taimetoitlastele mõeldud kikerherne versioon on proovimist väärt.

Kaja pizzal on suur fänniklubi. Londonist naasnud kaks gurmeekokka võtsid eesmärgiks kohaliku pitsakultuuri uuele tasemele tõstmise. Päevas tehakse puuküttega pitsaahjus umbes 200 Napoli stiilis pitsat. Nende märksõnadeks on isetehtud sourdough tainas, San Marzano tomatid, mis kasvanud vulkaanilisel pinnasel ja pidevalt muutuvad pitsakatted kvaliteetsest toorainest. Kõik see on Kajas uskumatult hea hinnaga. Pole ime, et pitsad kiirelt läbi müüakse ja tihti poolest päevast juba koht kinni läheb. Tasub alati Facebookist uurida, kas pitsat veel jagub. 

Moonis tunned end nagu kellegi kodus külas. Restoran on väike, armas ja hubane. Kogu meeskonnal on fine-dining taust. Vene köök on neile emapiimaga kaasa antud, seda mugandatakse oma parima äranägemise järgi. Mooni isetehtud pelmeenid on linna parimad, pirukaid küpsetavad kohalikud vanamemmed. Vene borš ja uhhaa on super head. Klassikalised pliinid siiamarjaga ja loomaliha tartar vajavad samuti mainimist. Kus mujal kui mitte siin juua Eesti viina.

Korsten lummab suure avatud köögiga. Korsten asub Kultuurikatlas, endises jõujaamas. Kogu Kultuurikatel on näide äärmiselt huvitavast tööstuslikust disainist. Korstnas tasub tellida vasika maksa roheliste ubade ja punase sibula moosiga. Filipiinlannast kokk köögis on menüüsse pannud ühe ääretult õnnestunud glaseeritud seaprae, milles ta kasutab enda jaoks tüüpilisi maitseaineid. Kõrvale serveeritakse bak-choyd, suhkruherneid ja magusa kartuli friikaid.

Parim magusakoht Kalamajas on Levier. Koht kuulub kohalikule makroonikuningannale Angeelika Kangile. Makroonivalik võtab lihtsalt põlvedest nõrgaks. Kõik on värske ja annab vabalt silmad ette Prantsuse makroonispetsile Laduréele. Toon siinkohal vaid mõne maitse oma lemmikutest – soolakaramelli, kirevilja, rabarberi, laimi ja basiiliku. Kõik muud koogid ja küpsetised tasub samuti kavva võtta.

Rotermanni kvartal & sadamaala

Rösti nimi viitab nii röstitud saiale kui kohvile. Küpsetamine on täies hoos kogu päeva, ahjust tulnud sooja saia lõhn tungib sisenedes kohe ninna. Tillukese pagarikoja vedajad on kaks kontoritööst loobunud sourdough fänni, kes otsustasid Tallinna oma unistuste kohviku rajada. Röst on ääretult populaarne. Saia saab kaasa osta, kohapeal tehakse sellest erinevate täidistega võileibu. Nende kardemoni- ja kaneelisaiade nimel tasub elada, need on lihtsalt sõnulseletamatult maitsvad. Kogu küpsetamise kõrvalt jätkub neil aega ka kohvijooke perfektseks timmida.

Moodne restoran R14 jagab oma ägeda tööstusfiilinguga ruume veini maaletoojaga. Veinivalik on lai, lisaks igapäevasele toidu ja veini sobitamisele, korraldavad nad ka degustatsioone ja veiniõhtusööke.

Flamm pakub Tallinnas ainukesena Prantsusmaalt Elsassist pärit õhukesepõhjalist pizzalaadset küpsetist, mille katteks on traditsiooniliselt hapukoor, sibul ja peekon. Flamm läheneb asjale veidi kreatiivsemalt, pakkudes kattena peale näiteks Chorizo vorsti, Gorgonzola juustu või Parma sinki. Flamme on ideaalne sõpradega jagada, saatjaks mõni hea pudel veini.

Washoku Story asub hiljuti valminud sadamaalal. Sisenedes satud kohe justkui Jaapanisse, neil on isegi Jaapanist tellitud elektriliste imefunktsioonidega tualetipott. Peakokk Hide Hirakata tahab pakkuda täpselt samu maitseid mis Jaapanis ja ei ole valmis mingiteks kompromissideks. Rameni puljongit keedab ta ainuisikuliselt päevade kaupa. Vajaminevad vetikad, kuivatatud tuuna ja nuudlid tuuakse kõik kohale otse Jaapanist. Soovitan kindlasti süüa Washoku tonkotsut ehk seakõhu lisandiga raamenit.

Pavlova Cake on kahe vene rahvusest daami nägemus magusamaailmast. Nad teevad kooke täie kire ja hingega. Pavlova on loomulikult siin see kõige õigem valik, aga proovige kindlasti ka sefiiri ja vene stiilis pirukaid.

Liibanoni toidukoht Papa Joe Falafel eksisteerib juba üheksakümnendate lõpust. Viimased paar aastat pesitsetakse vanas kiirlaevaterminalis Sadama turul. Siit saab õiget hummust ja krõbedaid kikerhernepalle. Maitse ära nende mõnusalt suitsune baba ganoush ehk baklazhaanimääre ja proovi maagilist Muhammara kastet, mida tehakse kohapeal grillitud paprikast ja kreeka pähklitest.

Kadriorg, Pirita ja Viimsi

NOPil on oma missioon. Kogu tegevuse eesmärk on muuta maailma paremaks. Et meil kõigil oleks selles parem elada.

Pidevas muutumises olev orgaaniline menüü pakub kohalikule Kadrioru kogukonnale tervislikke toite. Järgitakse uusi metropolides levivaid ökotoidu trende. Siia tasub eraldi tulla, et manustada avokaadovõikut või shakshukat. Nopist leiad alati eest oma päevase annuse kinoad või lehtkapsast.

Kodurestorani atmosfääriga kohalik koht Salt keskendub mereandidele, aga mitte ainult. Menüüs on alati kaheksajalg, kammkarbid, hiidkrevetid. Energiast pakatav omanik Tiina Treumann reisib pidevalt mööda ilma ringi, et uusi toiduideid üle noppida. Noored kokad köögis panevad tema ideed taldrikule. Kokku saab eklektiline segu fusion mõjutustega toidust. 

La Prima Pizza Gonsiori tänaval toob kõik vajalikud toorained värskena Itaaliast kohale. Pizzaäär on mõnusalt õhuke ja krõmps. Eriti soovitan tellida trühvlipitsat, millel on peal artishokid, õhkkuivatatud sink ja puravikud. 

Villa Thai on pika ajalooga Aasia toidukoht, kuigi konkurente tuleb pidevalt juurde, on siin ikkagi linna parimad Tai ja India toidud. Köögis toimetavad Nepaalist pärit rohke kogemusega profikokad. Proovi kindlasti Tom Yam suppi, tandooriahjust tulevaid toite ja vürtsikaid karrisid.

Noas kohtuvad parim toit ja interjöör hingematvalt kauni merevaatega vanalinna siluetile. Variant on einestada lihtsama menüüga poolel või minna nautima peakoka saali paljukiidetud degustatsioonimenüüd. Köögis on ametlikult kaks kuulsat kokka: pikaaegse kogemusega Tõnis Siigur ja tema noor jünger Orm Oja. Kogu toit valmib elaval tulel. Elamuse saad õhtu jooksul kohe kindlasti, kõik toimib kui õlitatult ja pakub naudingut kõigile meeltele.

Pererestoran Oko paikneb Viimsis kohe Haabneeme rannas. Menüüst leiab igaüks endale lemmiku, olgu sul isu kas eheda puuküttega ahju pitsa järele, soovid süüa burgerit või lihtsat pastarooga. Kolmekordne klaasseintega hoone on ehitatud nii, et kõikjalt avaneb hea vaade merele. Suvel terrassil istudes saad nautida mereõhku ja klaasikest veini.

Äärelinna elamurajoonid

Annön tegutseb Tallinna suurimas nõukogudeaegses magalas Lasnamäel. Tagasihoidliku välimusega söögikoha tegijad on korealased, kes jätsid elu Usbekistanis ja kolisid Nõukogude Liidu lagunemise aegu Eestisse. Toit on tõeliselt vürtsikas ja kombineerib korea ja usbeki toidu klassika. Igal juhul saad ajarännaku osaliseks, eheda elamuse toiduga pealekauba.

Gruusia toidu saadik Pirosmani asub Nõmme metsade vahel. Siin tegutseb Gruusia sõja eest pagenenud perekond. Talvel tasub tulla Nõmmele suusatama ja peale seda süüa sooja tomatist Hartsho suppi või pelmeenilaadseid Gruusia hinkaale. Suvel ühilda Pirosmani šašlõkisöömine discgolfi mängimisega.

Sõõrikukohvik paikneb Nõmme raudteejaama vahetus läheduses. See on aus sööklatoiduga lõunakoht. Ole valmis järjekorras seisma. Suht suure tõenäosusega on sinu kõrva nii ehitajaid kui mundris politseinikke. Desserdiks telli taldrikutäis rasvas küpsettaud kuumi sõõrikuid ja lase rohkelt tuhksuhkrut peale puistata.

Argo baaril on aastatega tekkinud andunud Kaukaasia köögi palu austavate püsikundede armee. Kristiine keskuse kõrval paiknev puidust paviljoni stiilis ehitis pakatab Nõukogude kitšist. Lambakebabid, juustune hatšapuri ja dolmad seevastu on kõik superhead. Vene keele mittevaldaja võib seletamisega hätta jääda, kindlam on toidumenüüs näpuga oma soovid ette näidata.

Haabersti linnaosa 22 Family resto omanikering koosneb vene rahvuse esindajatest. Venelastele tüüpiliselt on menüü rikkalik ja siin saab süüa nii foie gras’d, Tomahook-steiki kui hulgaliselt muid kala- ja liharoogi. Nad toovad enda restorani tarbeks isegi kuutekümmet eri sorti Belgia õlut maale. 

Kohalikust leiad eest Uue-Maailma asumi noored pered. Puidust tüüpmaja on täis elu juba hommikust saati. Hommikul keedetakse putru, küpsetatakse pannkooke ja praetakse omletti. Lõuna on ääretult hea hinnaga ja seetõttu kohalike hulgas väga popp. Omanikust kokk püüab võimalikult palju serveerida kohalikku värsket kala ja kasutada talunike toodangut.

Allikas: artikkel on algselt inglise keelsena ilmunud Visittallinn.ee

Kadri Kroon

Kadri Kroon on paadunud foodie, andunud veinifänn ja tulihingeline reisihull, kellele meeldib kogeda ehedaid hetki puhtast uudishimust elu ja maailma vastu. Tema soovituste järgi suurlinnades seigeldes on reisielamus garanteeritud. Kadri on Edasi toidu-, veini- ja reisirubriigi toimetaja. Loe artikleid (106)