Kristel Randrüüt: Mardi Gras ja muud kirevad karnevalid

Veneetsia karneval.

Käes on karnevalide aeg. Kristel Randrüüt teeb sel puhul ülevaate karnevalide ajaloost ja maailma kuulsamatest karnevalidest alates Veneetsia maskiballist kuni Rio de Janeiro sambakarnevalini. Igaühe juures tutvustab ta ka kohalike hulgas levinud traditsioonilisi karnevalitoite.

Karnevalid, mis mõjuvad värvide, muusika ja pidude keerisena, on tegelikult palju enamat kui lihtsalt tänavapidustused. Karnevalide traditsioonid pärinevad iidsetest aegadest, nende juured ulatuvad Rooma ja Kreeka pidustusteni, kus saturnaalide ning bakhanaalide raames ülistati jumalaid ja tähistati aastaaegade vaheldumist. Hiljem integreeriti pidustused roomakatoliku kiriku kalendrisse.

Kristel Randrüüt

Kristel Randrüüt on paljudele tuttav kui Tigu Kristel, kes pidas Tallinnas 10 aastat legendaarset mereandide ja pärimuskulinaaria poolest tuntud vinoteek-restorani. Juba mitmeid aastaid tagasi soetas ta vana maja koos lopsaka aiaga Portugali ja võõrustab seal Tigu kombel külalisi. Aeg-ajalt satub ka Eestisse, kus iga kord püüab ette võtta mõne pop-up-ürituse. Toidu-, veini ja reisimõtteid jagab ta oma blogis tiguteek.com. Loe artikleid (15)