Gatesleeper: “Guardians of Yu”. Uut Eesti muusikat

Graafiline disainer, kunstnik ja muusik Martin Rästa ehk Gatesleeper andis värske albumi “Crystal Hearts” toeks välja Eesti esimese tehisaru loodud muusikavideo.

Artisti sõnul sai ta indu ulmefilmidest ning “Guardians of Yu” video valmis Midjourney ja Pika Labsi tehisarusid kasutades. Midjourney abiga genereeritud ligi kuuskümmend visuaali pani kolme sekundi kaupa elama Pika videorakendus.

“Guardians of Yu” on lugu Gatesleeperi kolmandalt albumilt “Crystal Hearts”, mille andis välja Eesti alternatiivplaadifirma Trash Can Dance limiteeritud koguses taaskasutatud kassetil ning digitaalselt.

Gatesleeper ehk Martin Rästa on interdistsiplinaarne kunstnik ning muusik, kes on pühendunud visuaali ja heli sünteesimisele ning integreerimisele eksperimentaalseis vormes ja meediumes. Huvi tehnoloogia vastu väljendub kognitiivsetes protsessides ning empiirilises maailmatunnetuses.

“Tehisaru videovõimekus on veel üsna tagasihoidlik, täis veidrusi ja kummalisi lohakusi, mis ilmselt arenedes asenduvad viimistletuma ning samas maneerlikuma joonega. Just need tehisaru huvitavad “nihked” ja teatav omapärane kohmakus inspireerivad ning võimendavad Gatesleeperi muusika otsingulist karakterit,” kommenteerib Rästa.