Kadri Kroon: avokaado viiskümmend rohelist varjundit

Avokaadopuu. Foto: Shutterstock

Avokaado on supertoiduna tõeline terviseturgutaja, põletikuliste protsesside pidurdaja ja seedimise reguleerija. Teda tuleb süüa innuga, aga koguseliselt mõõdukalt.

Avokaado kui supertoit pole tegelikult mingi uuema aja avastus: Andide jalami elanikud asteegid kasutasid põhisöögiks avokaadost tehtud guacamole’t 14. sajandist saati. Legendi järgi saabus retsept neile otse jumalalt. Algne guacamole koosnes põhiliselt spetsiaalses suures uhmris laiaks litsutud avokaadodest. Hiljem, kui kohale jõudsid konkistadoorid oma vallutusretkedelt eri maadest pärit vürtside ja toorainetega, hakati guac’i maitsestama sibula, küüslaugu, tomati, rohelise tšilli, vürtsköömnete ja laimiga. Algsed läänepoolkera maitsed segunesid Euroopa, Aasia ning Kesk-Ida köögist tulnud vürtsidega.

Kadri Kroon

Kadri Kroon on paadunud foodie, andunud veinifänn ja tulihingeline reisihull, kellele meeldib kogeda ehedaid hetki puhtast uudishimust elu ja maailma vastu. Tema soovituste järgi suurlinnades seigeldes on reisielamus garanteeritud. Kadri on Edasi toidu-, veini- ja reisirubriigi toimetaja. Loe artikleid (108)