Kas veganlus päästab maailma?

Taimetoitlus tundub kõrvaltvaatajale tänapäeval kui moeröögatus või trend. Moodsa aja „neohipid“ on tuntud oma sotsiaalmeediapostituste, kaunite piltide, toidublogide jms poolest. Vegan hommikusöögikausitäied Instagramis justkui kinnitaksid seda. Siiski, suurem osa taimetoitlastest on pigem vaiksed ja elavad oma elu nagu me kõik. Neid, kes sellest kogu maailmale kuulutavad, on tegelikult vähe.

Vegetaarlus on elustiil, laiemalt võttes lausa identiteet. Lihast ei loobuta pelgalt tervislikel põhjustel, üha enam arvestatakse seejuures just loomse toidu söömise tagajärgi maailmale, eetilisi põhimõtteid ja väärtusi.
Vegetaarlaste ja veganite kõrvale tuleb üha rohkem neid, kes ei loobu lihast täielikult vaid vähendavad loomse toidu oskaalu oma söögilaual. Minimeerides sellega nii erinevate haiguste riski kui ka oma jalajälge maailmas.

Sellised maailmaparandajad nimetavad end inglise keeles kui reducetarian (reduce=vähendama ja vegetarian=taimetoitlane). Nende mõtteviis tähendabki, et lihast ja loomsest toidust ei loobuta täielikult, vaid tehakse näiteks lihavabu päevi, asendatakse loomseid proteiine taimsetega. Reducetarianid ei mõista lihasööjaid hukka, aga kiidavad neid, kes suudavad vahel lihale ei öelda ja rõhuvad sellele, et oluline on iga inimese panus – ükskõik, kui suur või väike see siis ka ei ole.

Oluline on teada ja teadvustada, et taimne toit on maitsev, toitev, taskukohane, kasulik ja lihtsalt kättesaadav. Üha enam restorane ja söögikohti pakuvad lisaks „tavamenüüle“ ka taimetoitu, mõnes kohas lausa vegan-toitu. Enam ei pea taimetoitlane restorani minnes piirduma üksnes rohelise salatiga, mis tegelikult on mõeldud steigi lisandiks. Taimsest toorainest teeb oskuslik kokk valmis nii eel-, pearoa kui ka desserdi.

Kas vegetaarne on kasulik?

Tegelikult ei saa väita, et taimetoit on maailmale ja keskkonnale kasulikum kui lihasöömine. Siinkohal mängib rolli jätkusuutlikkus. Oluline on mõelda suurele pildile – kui taimetoit tähendab rohelisi ube, mida tuuakse meile Keeniast või avokaadosid, mis lennutatakse Euroopasse Lõuna-Ameerikast, ei saa kindlasti väita, et vegetaarlane on kuidagi väiksema jalajäljega kui omnivoor. Samas on oluline märkida, et nende samade roheliste ubade import Keeniast annab seal tööd ja elatist 1500 inimesele.
Ühtlasi tuleb arvestada ka sellega, et märkimisväärse hulga kasvuhoonegaase tekitab lisaks loomapidamisele ka näiteks riisi kasvatamine. Seega – nokk kinni, saba lahti.

Lihasööja pole süüdi

Väidetakse ka, et lihatarbimise asemel halvendab maailma ja keskkonda hoopis toidu raiskamine – isegi kuni 20% igapäevasest toidust visatakse prügikasti. Kusjuures siin tasub mõelda, et pigem lähevad prügisse kergelt riknevad köögi- ja juurviljad, mis säilivad lihast-kalast halvemini.

Kõige olulisem on aru saada, miks teatud viisil toitutakse, tähtis on teha endale ja keskkonnale kasulikke valikuid. Lühiajaliste trendidega kaasa minna pole mõtet, selle asemel tuleb arvesse võtta jätkusuutlikkust, tervislikkust, aga ka eetilisi väärtusi. Tervisele on kasulik tarbida vähem liha, kui seda praegu teeme. Selles kontekstis tasub mõelda loomse toidu vähendamisele ja taimse tooraine asjakohasele kasutamisele. Kohalik tooraine on tähtis, aga ka näiteks loomade väärikas kohtlemine ja humaansed elamistingimused.

Kõige olulisem on olla teadlik tarbija. Ja seda kindlasti ka toiduga seoses. Halb pole ei liha söömine ega ka taimetoitlus, kui kõike teha mõistlikult ja läbimõeldult. Tasub endale selgeks teha, kuidas sinu toit ja valikud mõjutavad nii sinu lähikondlasi, loodust-loomi kui keskkonda laiemalt. Eelista kodumaist ja kohalikku, aga pane tähele ja uuri, kuidas toit sinu lauale jõuab ja mis seal sees täpselt on. Valides vahel lihavaba toidu, teed oma tervisele teene, kusjuures maitse osas ära kunagi järeleandmisi tee.

Vali teadlikult ja mõttega. Head isu!

Carmen Grupp on juba 20 aastat restoraniäris tegutsenud pereettevõte. Gruppi kuuluvad Carmen Catering, restoranid Korsten Armastus & Hea Toit, Saku Gastro ja Maarjamäe, Carmen Caféd Rotermannis, Kentmannis ja Filmimuuseumis. Kõigis Carmeni pere majades on ühesugused põhiväärtused – kõige tähtsam on usaldus, paindlikkus ja teadmine, et kliendi heaolu nimel antakse alati endast parim.
Taimetoidu suund on Carmeni jaoks oluline – kõigis majades pakutakse üha enam roogasid ka vegetaarlastele. Lisaks on igas Carmeni restoranis igapäevaselt alati üks lõunapakkumine just taimetoitlasele. Restoranis Korsten korraldame 28.03 taimetoiduõhtusöögi, kuhu kutsume kindlasti ka kõiki omnivoore, näitamaks, et taimetoit on maitsev, toitev ja tervislik.

Promotsiooniartikkel on lugejale kasulikku ja huvitavat sisu pakkuv reklaamiformaat, kus ettevõte saab teksti, pildi või video vahendusel tutvustada oma parimaid kogemusi, tooteid ja teenuseid. Kõik “Promotsioon” lood on märgistatud ja Edasi poolt heaks kiidetud kui lugeja jaoks kasulikku sisu sisaldav materjal. “People don’t read ads. People read what interests them, and sometimes it’s an ad.” /Reklaamiguru Howard Gossage/

Kadri Vainomäe

Kadri Vainomäe on Carmen Grupi turundusjuht, toiduhuviline ja poole kohaga vegetaarlane. Loe artikleid (1)