Piret Jamnes: samm isiksusetestist kaugemale – kuidas kunst aitab meil endast ja maailmast paremini aru saada

Fragment "Daam ükssarvikuga", Raffael – Galleria Borghese. Allikas: Wikipedia

Millal sa käisid viimati kunstinäitusel? Kas mäletad, mida seal kogesid? Inimesed võivad tunda kunsti vaadates nostalgiat, ülevust, äratundmist, kuuluvust, ebamugavust. Kunst ei ole ainult esteetilise elamusega seotud, vaid aitab meil endast ja maailmast paremini aru saada, seda mõtestada.

Inimene elab interaktsioonis ümbritsevaga ja mõtestab ennast läbi selle, mida näeb, kogeb ja missugust peegeldust saab enda kohta. Vahel on eneseavastamise tee märkamatu protsess: lihtsalt elame ega mõtiskle niipalju endast sügavuti. Vahel lükkab elu teele õpikogemusi ja juhuseid, mis suunavad ennast eriliselt luubi alla võtma ja mingeid nüansse ümber mõtestama. Vahel tekib ühest arengu- või eluetapist teise liikumisel vajadus teha põhjalikum eneseanalüüs, et aru saada, kes ma olen, kes ma tahan olla ja kes ma pole. Rääkimata potentsiaalist. Ikka on perioode, kus inimene ise on enda jaoks kõige huvitavam uurimisobjekt, ja ikka tekitab elevust ootus, et äkki on minus peidus veel avastamata külgi, mille leidmine ja realiseerimine võib teha elu huvitavamaks, nauditavamaks, rikkamaks.

Piret Jamnes

Piret Jamnes on Fontese partner. Tema teemadeks on karjääri kujundamine, elukestev areng, talendi eneseteostus ning inimese ja organisatsiooni hea koostoimimine. Lisaks tööle Fonteses on ta Tallinna Ülikooli karjäärinõustamise külalislektor ja üliõpilane École des Ponts Business School’is. Loe artikleid (2)