Kuhu minna, mida teha? Edasi kultuurisoovitusi – märts

Vaade Vesuuvile päev enne vulkaanipurset I Ivan Aivazovski (1817–1900). Õli lõuendil Eesti Kunstimuuseum

Kultuurisoovitused on rubriik, kus Edasi pakub “vähem on rohkem” põhimõttel ideid vaba aja veetmiseks. Püüame infotulvast välja noppida mõned omanäolised ja põnevad sündmused, mis võiksid uudishimulikule ja peavoolust ka kõrvale kiikavale lugejale huvi pakkuda.

Kino

“Florida project” on režissöör Sean Bakeri sotsiaalse vaatenurgaga sissevaade Floridas elu hammasratastele vahele jäänud inimeste ellu. Loo keskmes on koos emadega motellides elukoha leidnud lapsed, kes sisustavad suvevaheaega alates pisipättustest kuni seiklusrikaste retkedeni suurlinna ääremaadel. Lugu lapsepõlvest, mis hoolimata karmist elust ja privileegidest ilmajäetusele võib siiski olla leidlik, helge ja rõõmus. Kindlasti väärivad esiletõstu lapsnäitlejate tööd. Kõrvalosas motelli karmi ent südamlikku juhatajat mängiv Willem Dafoe esitati osatäitmisega ka Oscarile. Film on järg Bakeri Los Angelese tänavadraamale “Tangerine”. Filmi näeb kobarkinodes üle Eesti.

Muusika

Produtsent Richard Russelli ja Sampha koostöös valminud uus album pakub mõnusa muusikalise elamuse.

Vaata ka videot albumi tegemisest.

NB! Põnevaid muusikasündmusi leiad ka uuest rubriigist Edasi helifilter.

Kunst

Vaade Vesuuvile päev enne vulkaanipurset I Ivan Aivazovski (1817–1900).
Eesti Kunstimuuseum

9. märtsil avatakse Kadrioru kunstimuuseumis armeenia päritolu Vene meremaalija Ivan Aivazovski  näitus “Aivazovski. Ideaali otsinguil”, kus 39 teose hulgas saab näha Eesti Kunstimuuseumi kogusse kuuluvat maali „Vaade Vesuuvile päev enne vulkaanipurset“, mida ei ole avalikkusele pärast 1886. aastat eksponeeritud. Maal oli halvas seisukorras ja vajas konserveerimist, mille pikaajaline protsess on nüüd lõpule jõudnud.

Näitusel on võimalik jälgida Aivazovski kõiki loomingu perioode ja meremaali tüüpe – tormist merd ja tuulevaikust, õhetavaid päikeseloojanguid ja väreleva kuuvalgusega öömaastikke, Krimmi ja Itaalia, Odessa ja Konstantinoopoli vaateid. Tegemist on kunstniku esimese suurema teoste väljapanekuga Eestis.

Teater

Jää I Foto: Von Krahli Teater

Von Krahlis etendub mitmel märtsiõhtul lavastus “Jää”, Von Krahli Teatri ja Klockriketeaterni ühisprojekt Vladimir Sorokini romaani “Jää” ainetel. Salapärane meteoriit langeb keset Siberi sügavat taigat. Selle sees on eriline südameid lahti kooriv jää, mida puudutades jätab inimene kogu oma senise elu ja pühendub täielikult kadunud vendade ja õdede otsingule. Hoo saab sisse kirglik Jää sekt, mis Jää sulades sõnastab ümber elu tähenduse planeet Maal ja selle traditsioonilise ajaloo. Vahendeid valimata pühendab eesmärk abinõu ja kultus muutub vältimatuks võtmeks olemise juurde. Lavastaja Essi Rossi, näitlejad: Mari AbelCarl AlmRiina MaidreHenrik KalmetMirtel PohlaMatti Raita, lavakujundus, valgus ja video: Milla Martikainen, dramaturgia: Iida Hämeen-Anttila.

Mirtel Pohla – ICE from VonKrahl on Vimeo.

Kontsert

9. märtsil esineb Tallinnas, Erinevate Tubade Klubis alternatiivse indie-elektroonika bänd Liima. Oma Euroopa tuuril esitleb Taani-soome bänd uut albumit “1982”, millel kostub nii külma sõja aegse süntpopi kui Talk Talk’i stiilis artrocki kajasid. Liima moodustavad Taani eksperimentaal-poeetilise indiebändi Efterklang liikmed Mads Brauer, Casper Clausen ja Rasmus Stolberg ning Soome impromuusik ja trummar Tatu Rönkkö. Sarnaselt Efterklangile on Liima loomingus maailma võimsaima popmuusika mõõtu melodraamat ja majesteetlikkust, ent erinevalt oma eelkäija helgest barokk-indiest veab Liima muusikat diskovungist, glitch elektroonikast ja kordumatuist rütmimustreist müstiline motoorika. Piletid saadaval Piletilevis. Sündmus Facebook’is.

Kuula albumi nimilugu:

Festival

Maailmafilmi festival Tartus kutsub publikut Eesti Rahva Muuseumisse osa saama dokumentaalkinokunsti seanssidest. Kõik valikus olevad filmid on antropoloogilised sissevaated maailma eri paigus elavatele ja tegutsevatele inimestele. Lisaks leiavad festivali raames aset lisaprogramm, näitused ja töötoad ja kohtumised filmitegijatega. 24. märtsi öösel toimub heli- ehk pööriööfestival „ERM-i öö pöörab päeva“, kus erinevaid helimaastikke loovad muusikud nii Eestist kui välismaalt.

Kirjandus

Inglise kirjaniku David Mitchelli uus romaan “Luukellad” on värskelt eesti keelde tõlgitud ja ilmunud Varraku sarjas “Moodne aeg”. Teos keskendub viieteistaastasesele Holly Sykes’ile, kelle elu viib kokku mitmete inimestega, kellel kõigil on oma roll tema saatuse kujunemisel. Loe katkendit siit.

Oleme avatud põnevate soovituste avaldamiseks. Ettepanekud koos tutvustava pildimaterjali või videolingiga ning põhjendusega (mis on antud ürituses erilist, miks seda peab nägema) võib saata aadressil: hello@edasi.org. Edasi jätab endale õiguse otsustada saadetud soovituste avaldamise üle. Info avaldamise eest tasu ei ole, võimalusel palume teha jõukohane annetus Edasi.org OÜ-le LHV Pangas või Swedbankis. Küsimuste korral võib kirjutada: hello@edasi.org