Kevin Lilleleht: reeglite vastu mässajad

Vigneti Massa veinimeister Walter Massa (vasakul). Foto: terraderthona.it

Üldjuhul on veininduses reeglid loodud selleks, et veinitarbija elu lihtsamaks teha. Aga nagu ikka, reeglid ei sobi kõigile, mõnda veinimeistrit on võimatu raamidesse suruda. Nii sünnivadki vastuvoolu ujuvad rebel-veinid. Artiklis kirjeldab sommeljee Kevin Lilleleht üheksat veini ja kus neid Eestis osta saab.

Rangelt paika pandud veiniseaduste eesmärk on tagada kindla piirkonna veinide puhul ühtlane kvaliteet ja stiil, et lõpptarbija saaks hõlpsamini aru, kas talle meeldib AOC Côte-Rôtie või DOCG Chianti Classico, ilma et ta ise peaks süvenema veinimaailma keerulistesse pisidetailidesse. Rangete reeglite kasulikkust saab suurepäraselt tõestada inimeste näitel, kes väidavad: “Mina Chardonnayd üldse ei joo, mulle meeldib Chablis.” Teadupärast on Chablis tehtud sada protsenti Chardonnay viinamarjadest, ent niivõrd värsket, puuviljast ning mineraalset Chardonnayd kui Chablis on pea võimatu väljastpoolt Chablis’ regiooni leida. Kui etiketil ilutseb kiri “Chardonnay”, ei tea me kunagi päris täpselt, mis meid ees ootab, kõik sõltub veinimeistri otsustest. Paljudel veinimeistritel on oma kindel visioon, mis on nad viinud kohalike veiniseadustega tülli. Nii ongi tekkinud veinimaailmas vastuliikumine, mille produktid saab koondada rebel-veinide sildi alla.

Kevin Lilleleht

Kevin Lilleleht on tunnustatud sommeljee, kes on peale Sommeljeede Erakooli lõpetamist töötanud kahes Eesti tipprestoranis: nii NOA Chef's Hallis kui ka 180 kraadi restoranis. Loe artikleid (4)