Ajakirja #18 tutvustus: uue energiaga edasi

Ajakirjandusel öeldakse olevat kolm rolli: informeerida, harida ja meelt lahutada. Küllap nad kõik on olulised, aga tähtsaim vast on harida.

Ega see ilmaasjata loetelu keskel paikne, haridusel on mõju mõlemale poolele: oskus infot selekteerida ja artikleid allikakriitiliselt lugeda on tänapäeval järjest tähtsam, ning lame meelelahutus võib teha nürimaks. Selleks, et oleksime teravad pliiatsid ja mitte hallid tellised müüris (Pink Floyd, “The Wall”), on oluline, mida oma haridusega teeme – kas ehitame tellisseinu või isiksusi.

Ka Edasi on omalaadne haridusprojekt: ei ole juhus, et meie paberajakirja sisuküljed algavad esimesest numbrist peale haridusteemalise mõtisklusega, veebiajakirjas ilmub iga kuu “Kooliõpetaja kolumn”, rääkimata meie lipukirjast “innustav ja hariv”.

Me teeme toimetusega ajakirja kõikidele eesti inimestele olenemata nende sotsiaalsetest tunnustest; parafraseerides Chalice’i rahva südamesse läinud pala “Minu inimesed”, siis Edasi “on pühendatud kõikidele minu inimestele, ja kui ma ütlen minu inimesed, siis ma mõtlen kõiki ja ma ei unustanud mitte kedagi, mitte kedagi”.

Millest käesolevas numbris juttu tuleb?

Kirjutame tavapärastel teemadel: ühiskonnast, ettevõtlusest, kultuurist, elust ja heaolust. Numbri juhtmõtteks on “Haridus ja tehnoloogia”, peaintervjuu on president Alar Karisega (usutleb visionäär Linnar Viik), kes on oma presidentuuri kreedona sõnastanud mõtte: “Eesti eesmärk võiks olla haritud ja tark rahvas.” Kõik lood ongi suuresti õppimise ja enesearengu mõttest kantud. Selles numbris iseäranis. Esikaanel on Kaido Ole teos, mis samuti kantud edasipürgimisest.

Veel numbris ilmuvaid lugusid: on mitmeid kooli- ja haridusteemalisi kolumne (5), heidame pilgu uutele riigigümnaasiumitele (Silvia Pärmann), Ede Schank Tamkivi kirjutab tehnoloogiakoolist kood/Jõhvi, Bolti masinõppetiimi juht Martin Lumiste AI-st, Tartu Ülikooli professor Krista Fischer päris teadusest, Viljar Arakas majandusest ettevõtja pilgu läbi, Tõnu Õnnepalu mõtiskleb tehnoloogia ja õnne ning Annika Laats hingehariduse teemal. On toidu-veini- ja reisijutt (Kadri Kroon) ning raamatuarvustus (Valner Valme). Ja see pole veel kõik. Lisaks mitmed usutlused: lauljatar Yasmyniga, Mart ja Anu Kalmuga (“Kunst kodudes”), tippmodell Karmen Pedaruga (“Kes on kes Eesti moes”); spordijutt on sõudja Jüri-Mikk Udamiga, kel taskus Harvardi inseneridiplom.

Lugemist peaks jaguma kuni jõuludeni, mil ilmub uus ajakiri!

Tule kaasa, ehitame veel ühe koolimaja

Küllap informeeritud lugeja juba teab, et Edasi ilmub ka internetis ja igapäevaselt.

Kasutan juhust ja teen natuke reklaami: septembris saab Edasi 7-aastaseks ja selle puhul on meil kaks kuud kestev sünnipäevapakkumine eratellijatele ning ka asutustele ja ettevõtetele. Mõlemad pakkumised leiab aadressilt edasi.org/pusitellija. Uute eratellijate vahel läheb loosi kolm mikrokraadikursust Eesti ülikoolides ja kümme virtuaalpääset Eesti suurimale innovatsioonikonverentsile Telia Digital Hub. Äripaketi sõlminud organisatsioonide vahel loosime 8 kahetunnist kohtumist coach’iga.

Hakates Edasi tellijaks, aitad Sa ehitada Eesti parimat ajakirja, seda käigus hoida ja tasuda autoritele honorari. Me vajame häid teejuhte, kes aitaks eristada olulist ebaolulisest, märgata uusi vaatenurki ja pakkuda ahhaa-elamusi!

Me ei lao siin lihtsalt müüri, vaid ehitame koolimaja. Kutsungi kõiki kvaliteetsest väljaandest huvitatud lugejaid hakkama Edasi digiajakirja tellijateks ja reklaamiandjaid koostööpartneriteks.

Loodame, et tunned uhkust oma panuse üle ja et Edasi toob Sinu ellu tähendust.

Jaksu ja energiat kõikidele õppijatele!

Janeck Uibo
väljaandja