Plaadisoovitused: reis muusika lõppu. Valner Valme valik

Valner Valme. Illustratsioon: Toon Vugts

Mis siis, kui ma lihtsalt ütlen, et siia valitud seitse plaati on lihtsalt mega? Aga ma ei ütle lihtsalt, ma ikka põhjendan ka. Come as you are! Viska tänased toimetused eilse varna!

Normal Nada The Kraxmaxter – “Tribal Progressive Heavy Metal” (Nyege Nyege Tapes)

Kust mujalt selline hullus tuleb kui muidugi Uganda plaadifirmast Nyege Nyege Tapes. Artist ise on Portugalist, Teteu, andnud muusikat eri monikeride all: Qraqmaxter, CiclOFF, Erre Mente jm. Albumil on ülilahe pealkiri, mis ühtaegu ütleb kõik ära ja eksitab rämedalt. Tribal see on, aga mitte vanakooli mõttes, isegi mitte uuekooli mõttes, vaid pigem tulevikust ette ära näpatud ideed. Leidub Angola stiilide kuduro ja tarraxinha sugemeid või struktuure, aga see on siiski meta ja sulam, mitte üks või teine konkreetne minek. Progressive see on, aga ei habemega rockitaatide ega millimeetri pealt pügatud nägudega progressive-ruumi tantsuhärgade laadis, vaid progressive iseeneses. Heavy see on kahtlemata! Raju laksamist võiks ka metaliks nimetada, sest metalsed kõlad on Normal Nada The Kraxmaxteril au sees. Mine pekki, kui hea tantsumuusika. Kuhu ma tantsin nüüd? Kui pean diivanil istudes neid ridu toksima? Tsiizös. 

Valner Valme

Valner Valme on kultuurikriitik. Edasi kultuuritoimetaja, elektroonilise muusika saate "Lift" (IDA Raadio) juht. Loe artikleid (252)