Repliik. Peep Peterson: väike samm isiklikult, suur samm riiklikult

17.04.2023, Tallinn. Uued ministrid andsid riigikogu ees ametivande. Pildil Kaja Kallas ja Taimar Peterkop. Foto Madis Veltman, Postimees/Scanpix

Alandlikkus ja oma vigade tunnistamine on väärtused ühiskonnas, mille poole püüdleme. Mitte pidev eneseõigustamine. Peaminister on olnud kõrgete moraalistandardite eestkõneleja. Nn idavedude skandaalis võib juriidiliselt kõik olla korrektne, aga asjad peavad mitte ainult olema, vaid ka näima ausad. Peaminister ei saa pugeda põhjenduse „Ma ei saa aru, milles mind süüdistatakse“ taha. Kui ühiskond on väärtuskonfliktis valinud poole, ei ole tark seda eirata.

Tagasiastumise positiivses mõjus riigile näivad olevat ühel meelel nii opositsioon, suur osa ühiskonnast, meediaväljaanded kui ka president. Koalitsioonipoliitikud on selles küsimuses hoidnud madalat profiili. Alljärgnevalt avaldame koalitsiooni kuuluva Sotsiaaldemokraatide juhatuse liikme Peep Petersoni isikliku seisukoha, millega ta soovib anda märku, et “sotsid põevad toimuvat absurdi seespidiselt väga tugevalt”.