Hedvig Hanson: miks me peaksime jutustama ja kuulama isiklikke lugusid

Hedvig Hanson. Foto: erakogu

Peame julgema rääkida asjust, mis on meile olulised. Sest isegi kui me seda maailma parandada ei suudagi, on ikkagi siirus ainus tee, kuidas seda võiks püüda teha.

Olen avalikult kirjutamisega tegelenud juba mitu aastakümmet. Alustanud muusikaarvustusega, intervjuudega ja jõudnud isiklike lugudeni, tähelepanekuteni elust ja inimestest. Ma ei ole osanud kirjutada “üldiselt ja ümmarguselt”, et peita ennast ja teisi, nõnda on mu lugudes ikka aus pilt mu enda elust ja sinna on seega saanud sisse ka mu lähedased – pojad, vanaema, ema, isa, mõned sõbrad-tuttavad. Kui tuttavaid on olnud võimalik ka “maskeerida”, nimesid mitte nimetada, siis kõige lähedasematega see ei õnnestu. Tahes tahtmata kasutab loomeinimene oma teemades ka teisi inimesi, kuis muidu. Me ei ela ju siin ilmas üksi, oleme seotud. 

Hedvig Hanson

Hedvig Hanson on Edasi kaasautor. Tuntud peamiselt tundliku muusikuna, kuid tegelenud ka kirjutamisega, ta on teinud kaastööd Postimehele, ERR Kultuurile, ajakirjale Sensa ja Eesti Naine. Hedvig on kirjutanud ka kaks raamatut - dokumentaalne traagiline lugu näitlejannast vanaemast, "Jutustamata lugu. Ellen Kaarma." (2012) ning isiklik, maa- ning artistielu päevik, "Kirju mandrilt" (2016). Loe artikleid (144)