Anne Erm: Sofia Rubina – Unistuste teel. Jazzkaare fookuses

Sofia Rubina. Foto: Elana Bazaly

Eesti jazzi ema Anne Erm portreteerib lauljatar Sofia Rubinat, kel tuleb sügisel välja uus plaat.

Oli aasta 1998, kui esimeset korda toimus Pärnus Uue Kunsti Muuseumis Lühima suveöö konkurss, kus kõik osalejad esitasid sama loo, George Gershwini „Summertime“, kuid oma tõlgenduses ja vabalt valitud koosseisus. Tookord võitis Silvi Vrait Raivo Tafenau ansambliga So What, kuid üllatas tollal 12-aastane Tartu tüdruk Sofia Rubina, kes tuli konkursile emaga ja mitte bändiga – tema laulu saade tuli kassetilt. Särav hääl ja puhas intoneerimine jäid kohe kõrva. Ja Sofiaga hiljuti vesteldes tunnistas ta, et „Summertime“ oli üldse tema esimene jazzlaul ja seda tutvustas tema klassile inglise keele õpetaja. Sofia õppis loo ära ja seejärel otsustas ema, et tüdruk võiks konkursile minna vähemalt kogemusi omandama. Selle imekauni jazzi kullafondi kuuluva looga algas Sofia Rubina jazzlaulja karjäär.

Kooli ajal laulis Sofia mitmesugust repertuaari ja osales ka konkurssidel. Aastal 2000 saavutas ta teise koha ETV saates „Laulukarusell“, võitis tookord Tui Hirv. Filoloogist ema ja Tartu Ülikoolis õpetav füüsikust isa toetasid Sofia muusikahuvi ja kuigi nad ise polnud muusikud, oli nende kodus arvestatav plaadikogu, koos käidi kontsertidel ja teatris. Keskkooli lõpuklassides oli Sofia valik kindel – ta soovis laulmisega jätkata, viimase klassi eksamid tegigi eksternina õppides juba Viljandi TÜ Kultuuriakadeemias koos Andre Maakeri ja mitmete teiste täna tuntud muusikutega. Üheks inspireerijaks peab lauljatar Villu Veskit, kes viis noored jazzi kuulama mitmele festivalile – Fääri saartele, Saksamaale ja mujale, nii avardus noorte lauljate silmaring. Jazzlaulu õpetasid Sofiale Sirje Medell, Mare Väljataga jt.

Suvi 2008. Sofia oli välja uurinud, et kuulus jazzikool Berkelee College of Music Bostonis korraldab suvekursust Clinic Itaalias Umbria jazzfestivali ajal, mis on Euroopa üks pikemate traditsioonidega festivale. Tol suvel olin ise sel festivalil ja üllatusin, kohates ühel kontserdil  Sofia Rubinat, kes võttis osa Berkelee kursusest. Umbria festivalil esinesid absoluutsed jazzitipud Sonny Rollinsi, Herbie Hancocki ja Pat Methenyga eesotsas, ning kindlasti nautis Sofia ka Alicia Keysi, Roberta Flacki jt lauljate esinemist. Kursuslased said neid kõiki kuulata.

Suvekoolist oli nõnda palju kasu, et Sofia tutvus mitmete õppejõududega ja tulevaste muusikutega ning sai võimaluse teha kohapeal sisseastumiskatsed. Noorel lauljataril õnnestuski esimese korraga sisse saada kõigi jazzmuusikute unistuste kooli, kus Sofia Rubina õppis aastatel 2009-2012. Sofia mainis, et üliõpilased võisid ise valida, kelle tunde nad soovivad kuulata ja Sofia teadis täpselt, kelle kuulamisest ja õpetusest võiks enim kasu olla. Nii olid tema mentoriteks Greg Osby, Ed Tommasi jt. Igal semestril olid õppejõududeks uued korüfeed ja nii sai Sofia avara pildi Ameerika jazzist. Berkelee tudengiansamblid said esineda festivalidel nagu Siena Jazz, Panama Jazz, Blue Note Jazz, esineti veel Poolas, Rumeenias, Saksamaal jm. Sofia oli oma kursuselt ainus laulutudeng, kes valiti eriprogrammi Global Jazz Institute, mis on Berkelee kõrgem haru, seal õpetasid juba korüfeed Terry Lyne Carrington, Joe Lovano, Dave Liebman, Antonio Sanchez jt. (Rõõm on siinjuures mainida, et kõik nimetatud muusikud on esinenud ka Jazzkaarel.)

Sofia Rubina ja Jason Hunter I Foto: Sadu Juurikas

Berkelees kohtas Sofia ka oma tulevast abikaasat trompetisti-arranžeerijat Jason Hunterit. Vähem kui aasta pärast noored abiellusid ja tulid elama Eestisse. Nüüd juba üle kümne aasta on nad mõlemad rikastanud Eesti jazzi oma muusikaga, kontsertide ja plaatidega. Ja kui on vaja kaasa lüüa mõnes eriprojektis, siis Sofia ei pelga tööd ja vaeva ning on nõus proovima. Lauljatari esimesed albumid valmisid juba enne õpinguid Berkelees – 2007. aastal nägi ilmavalgust debüütalbum „My Sun“ koos Broken Time Orchestraga, kus toimetasid Priit Juurmann (ehk DJ P. Julm) ja Taavi Kerikmäe ning kaasa lõid mitmed jazzmuusikud, klubilike biitidega album ilmus plaadifirmalt Umblu Records. Tundub, et sel perioodil oli Sofia armunud klubibiitidega muusikasse, see kõlas uudselt, värskelt ning sobis tema ägeda temperamendiga, klubiesinemised olidki tol perioodil peamine sissetulekuallikas.

Hoopis teistsuguse maailma avas Sofia Rubina teine album „Two Roses“, kus kõlavad juudi laulud, mõned neist üldtuntud, teised kõlavad nagu palved või õigemini ongi tegu juudi vaimuliku muusikaga, kusjuures paar lugu on salvestatud ansambliga Vox Clamantis. Sofia on uhke oma juudi päritolu üle, ta esineb meeleldi sünagoogis ning õpib aina sügavamalt tundma oma rahva ajalugu. Vahel esitab ta jazzkontsertidelgi mõne juudi loo, need on tihti vahelduva rütmiga ja sobivad jazzi seltskonda hästi. Sofia on laulnud lugusid bassisti-laulja Avishai Coheni repertuaarist. „Two Roses“ ilmus 2011, kuid muusika oli salvestatud varem. Juudi laulude kavaga esines Sofia juba 2005 .aasta Jazzkaarel, olles siis 20aastane noor uus hääl Eesti jazzis.

Kolmandal albumil „Dreams Of Tomorrow“ pöördub lauljatar taas klubibiitide poole, üheks lemmikuks saab funk-muusika. Album on hoogne ja tantsuline, muusika sündis koos rahvusvahelise muusikute-produtsentide seltskonnaga ja jõudis kuulajateni 2013. aasta sügisel.

Ja lõpuks, mitu aastat pärast õpinguid Ameerikas ja tütrekese Naima sündi näeb 2015. aasta sügisel ilmavalgust Sofia Rubina jazziklassika album „The Land Of Oo Bla Dee“, plaat pälvis Eesti Muusika Auhindadel Aasta Jazzalbumi tiitli. Tegemist on Eesti ühe parima, stiilsema ja säravama vokaaljazzi albumiga, kus löövad kaasa tuntud Eesti muusikud ja oma panuse on andnud vene helilooja-pianist Jevgeni Lebedev, kellega koos õppis Sofia Rubina Berkelees. Mitmete seadete autor on Sofia Rubina-Hunteri abikaasa trompetivirtuoos ja arranžeerija Jason Hunter. Albumit esitleti 2016. aasta Jazzkaarel.

Suurepärase jazzilauljatarina on Sofia Rubina esinenud Estonian Dream Big Bandiga, Kaunas Big Bandiga, Läti Raadio Bigbändi ja mitmete teiste orkestritega. Ta kaugeimad kontserdireisid on ulatunud Hiina. Pekingis oli mul võimalus olla kontserdil, kus lauljatar esines koos meie EDBB-ga, Sofia esinemine võeti vaimustusega vastu. Kahju, et kontaktid Hiina korraldajatega jäid lühikeseks ja kuivasid mõne aastaga lausa kokku, kuigi tahtmine oli hiinlastel tugev – sest jazz oli hiinlaste jaoks suhteliselt uus asi ning huvi seda kuulata ja sellega tegelda tohutu. Arvatavasti muutusid rahastamise tuuled ja reeglid. Korduvalt esines Sofia Rubina ka Venemaal, sest häid jazzilauljaid annab sealgi otsida.

Sofia Rubina viies album „Where It Begins“ (2018) sisaldab valdavalt lauljatari enda kirjutatud lugusid. Selgi korral on tegu suure koosseisuga, kus mängivad Sofia lemmikmuusikud Holger Marjamaa, Jaan Jaanson, Aleksander Paal, Janno Trump jt – ta tunnetab, et tal on nendega samasugune muusikaline vereringe ja alati on nauding nendega koos mängida. Mõte teha souliplaat oma muusikaga küpses kaua, lugude loomiseks andsid inspiratsiooni Jazzkaarelgi esinenud artistid Roy Ayers ja José James, samuti Robert Glasper ja Ameerikas kogetu ja kuuldu.

Oktoobris seisab ees Sofia Rubina kuuenda albumi „I Am Soul“ esitluskontsert. Nagu ka eelmiste albumite puhul, oli Sofial endal kindel visioon, mida soovib plaadiga öelda ja kuidas ning kellega koos end väljendada. Sofia kinnitab, et sel albumil on ta täielikult tema ise, album väljendab Sofia olemust – ta võib olla rõõmus, haavatav ja võimas. Töö albumi muusika loomisel algas juba enne pandeemiat. Vaikuse ja eraldatuse aeg oli raske eriti muusikutele, kelle looming pakub inimestele rõõmu ja lohutust. Oma muusika kõrvale valis ta plaadile neli südamelähedast lugu: George Duke’i „Someday“, L. Spencer-Smithi „Surgery“, Chick Corea „Open Your Eyes You Can Fly“ ning Mike Reidi „I Can’t Make You Love Me“, mille laulis armsaks Bonnie Raitt.

Sofia Rubina. Foto: Elana Bazaly

Lauljaid-muusikuid, keda Sofia austab, on veel – näiteks Dee Dee Bridgewateri albumeid on ta tundide kaupa kuulanud, et tabada nüansse ja jätta lemmiklood südamesse, samuti armastab ta Dianne Reevesi mahlakat jõulist stiili, lisaks suurepärast gospelilauljat Kim Burrelit ja muidugi Gregory Porterit – nimetades vaid tänaseid korüfeesid. See, et lauljatar on teadlikult avardanud oma repertuaari ja soovib tabada just aktuaalseid kõlasid ja mõtteid, on muidugi oivaline. Jazz, soul, gospel, funk – need stiilid segunevadki tänapäeval loomulikul moel ja vahel on võimatu aru saada, kuhu üht või teist lugu peaks stiililiselt paigutama. Näib, et Sofiat see ei häiri, pigem aitab see avardada tunnetuse piire ja mõista muusika olemust. Fakt on, et Sofia Rubina ei rahuldu saavutatuga, ta seab endale selgeid sihte nii elus kui loomingus.

Tähtis on talle pere toetus ja see, et lapsed Naima JazzElle Hunter (10) ja Natan Quincy Hunter (2) kasvaksid õnnelikus peres hea muusika saatel. Tütreke käibki emaga koos kontsertidel ja eriti rahul on ta siis, kui saab muusika rütmi järgi ka tantsida. Võimalik, et kuuleme temast kui muusikust aastate möödudes, sest Naima alusatab uuel aastal MUBAs kitarriõpinguid.

Sofia Rubina esinemist vaadates võib kohe öelda, et ta on päikseline lauljatar – võlub esimestest helidest publikut oma ääretult positiivse ja naerusuise olemisega. See ei tähenda aga, et kõik ta elus ja loomingus tuleks kergelt. Sofia tunnistab, et aastaid närveeris ta enne lavaleminekut ja pea alati hakkas tal kõht kohutavalt valutama. Eriti vastutusrikaste esinemiste eel võtab ta nüüdki ühe lõõgastava tableti.

Muusika lausa voolab ja elab ta hääles, aga selle taga on meeletult tööd, tunnistab Sofia. Muusika ei ole nootide korralik äralaulmine, ta valab lauludesse oma empaatia ja tunded ning toob kõik emotsioonid ehedalt kuulajateni. Kas Sofial on ka puudusi? Ta arvab, et võiks konkreetsem olla suhtlemises, loomingus, kontsertide ülesehituses.

Kui olete märganud, siis eriti viimastel aastatel pöörab Sofia palju tähelepanu lavaimagole. Kannab põnevaid Mari Masso kübaraid. Olles valinud kübara, hakkab ta seejärel sobitama  kleiti. Sofia arvab, et Eesti disainerid on ülihead, olgu Tanel Veenre või Ukrainas sündinud Oksana Tandit, kes oma tööga toetab Ukrainat.

Kas midagi mahub veel kontserttegevuse, pere ja loomingu kõrvale? Lauluõpetajana on Sofia Rubina-Hunter töötanud Saue muusikakoolis ja tal on ka eraõpilasi. Füüsise korras hoidmiseks käib Sofia joogatrennis, just sellises, mis keskendub rohkem hingamisele. Trennist tulnuna tunneb, et organism on liigsetest pingetest vaba ja võib taas rõõmuga jätkata teekonda unistuste teostamise nimel.

 

Anne Erm

Anne Erm on festivali Jazzkaar asutaja ja kunstiline juht ning jazzivaldkonna promotoor Eestis. Loe artikleid (20)